Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája elitkörébe jutott együttesek közül Szerhij Rebrov csapatának kellett a legtöbb akadályt leküzdenie a főtáblára jutásért. De az sem mindennapos, hogy a régióból egyedül a Fradi van ott a 32 között.

Hogy miért olyan nagy bravúr, amit Tokmacék az elmúlt néhány hétben véghez vittek?

A Bajnokok Ligája 32-es mezőnyének – alanyi jogon – 26 együttes a tagja, ezért is óriási siker, hogy az 55 fős selejtezőmezőnyből a Ferencváros is bejutott az elit társaságba. A bajnokok ágán 43 csapat indult, s abból négy együttes (a Ferencváros, a dán Midtjylland, a görög Olympiakosz és az osztrák RB Salzburg) jutott be a főtáblára.

Az egyik legfontosabb találat: Ihor Haratyin büntetőből egyenlített Moldéban Forrás: MTI/EPA/NTB/Svein Ove Ekornesvag

A Fradi az egyetlen BL-főtáblás csapat, amelynek már az első selejtezőkörben be kellett kapcsolódnia a küzdelmekbe, s a svéd Djurgarden kiverése után jött a Celtic elleni idegenbeli bravúr (2-1), majd a Dinamo Zagreb kiverése (2-1), zárásként pedig az FK Molde elleni két döntetlen (3-3; 0-0).

Ez öt kemény csata – sikeresen teljesítve. A dán Midtjylland a második selejtezőkörben kapcsolódott be, azaz összesen négy mérkőzést játszott. Az ukrán Dinamo Kijev a harmadik selejtezőkörben kezdett, azaz három meccset játszott. Az osztrák RB Salzburgnak csupán a playoff-körben kellett kezdenie: a Maccabi Tel-Avivot kettős győzelemmel (2-1; 3-1) búcsúztatták Szoboszlaiék. Összesen kétszer léptek pályára a selejtezőben. Az orosz FK Krasznodar ugyancsak két mérkőzésen selejtezett.

A görög Olimpiakosznak is csupán kétszer kellett játszania: Pedro Martins együttese a Lang Ádámmal felálló ciprusi Omoniát búcsúztatta (0-0; 0-2). Ezek után senki nem mondhatja, hogy nem megérdemelt a Ferencváros régóta várt nagy bravúrja.

Az összes selejtezőben indult, s főtáblára jutott csapat közül a Fradi játszotta a legtöbb mérkőzést.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy Közép-Kelet-Európából a Ferencváros lesz az egyetlen csapat a főtáblán. Azaz sem a horvátok, sem a szerbek, sem a románok, sem a csehek, sem a szlovákok, sem a lengyelek, sem a bolgárok, sem a szlovénok nem képviseltetik magukat az idei BL-sorozatban. (Ukrajnát értelemszerűen nem soroltuk ide, az már Kelet-Európa.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!