A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Marco Rossi csapata a kulcsfontosságú Bulgária elleni október 8-ai győzelmet követően vasárnap ismét pályára lépett. A Nemzetek Ligájában Szerbia volt a soron következő ellenfél és a nemzeti tizenegy fantasztikus teljesítménnyel 1-0-ra győzni tudott a papíron esélyesebb riválisával szemben, ráadásul idegenben.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy idegenben kiváló formában futballozik a válogatott, mert az elmúlt három tétmérkőzését kivétel nélkül megnyerte. Tette mindezt úgy, hogy

a FIFA által kiadott ranglista alapján a háromból kettő ellenfél papíron nagyobb játékerőt képviselt, mint a magyaroké.

Szerbia a 31., Törökország a 32., míg Bulgária a 60. helyet foglalja el abban az erősorrendben, ahol Magyarország az 52.

Először Törökország ellen mutatott be bravúrt a nemzeti tizenegy, miután a Nemzetek Ligájában szeptember 3-án Szoboszlai Dominik óriási szabadrúgásgóljával 1-0-ra győzött Sivas városában. Ezt követően jöhetett a kulcsfontosságú Európa-bajnoki-selejtező Bulgária ellen október 8-án,

amelyet kiváló játékkal 3-1-re úgy nyert meg a válogatott, hogy a csapat egyik legjobbját, Szoboszlai Dominiket nem engedte el a meccsre az egész együttest sújtó karantén miatt a klubja, a Salzburg.

A magyar csapat a bolgárok ellen elért sikerével pedig megszerezte a jogot arra, hogy november 12-én, hazai pályán, nézők előtt játszhasson Izland ellen a csodálatos Puskás Arénában azért, hogy egy újabb győzelemmel 2016. után ismét ott lehessen az Európa-bajnokságon.

20 000 néző buzdíthatja majd a válogatottat az Izland elleni sorsdöntő mérkőzésen, november 12-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sok idő nem volt az ünneplésre a bolgárok elleni győzelem után, mert október 11-én, vasárnap este Belgrádban volt jelenése a nemzeti tizenegynek. A szerbek elleni Nemzetek Ligája összecsapásra a Bulgária elleni mérkőzéshez képest egy alaposan felforgatott csapatot küldött Marco Rossi a pályára.

Mindössze Gulácsi Péter, Lang Ádám, Szalai Attila, Nagy Ádám és Kalmár Zsolt kapott helyet a kezdőben vasárnap a néhány nappal azelőtti bulgáriai sikert kivívó együttesből.

Az új emberek remekül helyt álltak, és élete első felnőtt válogatott találkozóján szerepelhetett a Zalaegerszeg csatára, Könyves Norbert is. A 31 éves játékos beválogatása kapcsán Marco Rossi korábban elmondta, hogy rendkívül harcias labdarúgó, amit vasárnap szépen be is bizonyított a rutinos támadó.

A 20. percben született a meccs első és mint később kiderült, egyben utolsó gólja, amelyet a szerb védelem bizonytalanságát kihasználva Könyves szerzett.

A ZTE futballistájának így egészen kiválóan sikerült a bemutatkozása a válogatottban, mert eddig egy mérkőzés, egy lőtt gól és vele egy győzelem a mérlege.

A szerbiai sikerrel együtt három tétmeccset nyert meg egymás után a magyar válogatott idegenben, amire utoljára nyolc évvel ezelőtt volt példa.

2012-ben ráadásul ezt úgy mondhatta el magáról a csapat, hogy a háromból csak kettő volt tétmérkőzés.

Akkor Észtországot és Andorrát verte a nemzeti tizenegy idegenben világbajnoki selejtezőn 1-0-ra és 5-0-ra, majd Csehország legjobbjait sikerült legyőzni egy barátságos mérkőzésen 2-1-re.

A szerbek elleni győztes meccs után természetesen Marco Rossi is dicsérte a válogatottat: „Nagyon büszke vagyok a srácokra, a csapatra! Hiába változtattunk hat helyen is a kezdő tizenegyen, a csapat ugyanúgy mindent megtett a sikerért, mindenki remekül betartotta a taktikát...

Oroszországba megyünk, ha kikapunk, az tulajdonképpen normális, de az is normális lett volna, ha ma kikapunk Szerbiában, hiszen látjuk, milyen játékosaik vannak. De én nagyon bízom ebben a keretben."

Marco Rossi büszke volt a csapat teljesítményére. Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Az idegenben elért egymást követő győzelmek számát a magyar együttes október 14-én növelheti újra, amikor a Nemzetek Ligájában Oroszország lesz az ellenfél, Moszkvában. Nem lesz egyszerű dolga a magyar csapatnak, mert ha a statisztikákat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy utoljára 42 éve győzött a válogatott még az oroszok jogelődjével, a Szovjetunióval szemben.

Ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy a két együttes szeptemberi találkozóján 3-0-ás hátrányból majdnem egyenlíteni tudott a magyar válogatott egy remek második félidei teljesítménnyel.

Ráadásul Oroszország vasárnap elveszítette a tökéletes mérlegét a csoportunkban, mert két győzelme után Törökország ellen csak döntetlent ért el hazai pályán.

Természetesen az Origo a szerdai, 20.45-kor kezdődő találkozót is élőben közvetíti olvasói számára, így érdemes lesz akkor is minket olvasni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!