A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

Nagy bajba kerülhet, aki engedéllyel nem rendelkező online sportfogadóknál próbálkozik

Engedéllyel nem rendelkező online szerencsejáték-oldalakon fogadni első pillantásra jó lehetőségnek tűnik. Nincs sorban állás, van viszont néhány csábítóan magas nyereményszorzó, két kattintás és a fogadás megkötve. Aztán amikor a kifizetésre kerül sor, akkor jön a meglepetés. Ezek az oldalak gombamód szaporodnak, és évről évre sokakat hagynak az út szélén, ezért a hazai fogadói közösségben szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki már legalább egyszer pórul járt. Ha szóba jön a téma, a profi sportfogadók legtöbbször csak együttérzően ingatják a fejüket. Most a Szerencsejáték Zrt. segítségével utánajártunk, milyen veszélyek leselkednek a sportfogadókra, és miért érdemesebb inkább a hivatalos utat választani.

Egy gyors netes keresést követően a szakértőkkel alámerültünk az online fórumok mélyére, ahol elképesztő történetek jöttek szembe arról, hogy kit, hogyan és hol vertek át.

„Frissítés után elvesztek az adatok.
– A bónuszfeltételeim teljesültek, mégsem írták jóvá a számlámon.
– Hosszas levelezés után indoklás nélkül töröltek.
– Több mint egy hónapja nem fizettek ki."

Csak néhány idézet azoktól, akik pórul jártak. Persze lehet, hogy valaki a fórumozók intelmeivel szemben alapvetően bizalmatlan, és inkább saját maga szeretne utánajárni a fogadóoldalakat üzemeltető vállalkozásoknak.

Ebben az esetben az illető ugyancsak számos baljós jelre bukkanhat rövid kutakodás után.

Ilyen például, ha a cég székhelye offshore paradicsomban van, vagy csak szimplán gyanús maga az oldal, mert a felhasználási feltételek magyar verziója egyértelműen Google Fordító segítségével készült. Nem túl biztató.

Legtöbbször a nagyobb külföldi – itthon engedéllyel nem rendelkező – online sportfogadó irodák többféle kapcsolatfelvételi módot is biztosítanak, így van hova fordulni panasz esetén. Ugyanakkor a kisebb, kevésbé ismert irodáknál nem ritka, hogy egyáltalán nincs ügyfélszolgálat, és ha vitás helyzet alakul ki, sajnos a nyeremény magyar bíróság útján egyik esetben sem peresíthető,

hiszen azt a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével nem rendelkező szerencsejátékban szerezték,

ezáltal a magyar állam játékosvédelmi intézkedései ebben az esetben gyakorlatilag hatástalanok.

A tiltott szerencsejáték-oldalak ügyfelei a pénzük elvesztésén felül további rizikónak is kiteszik magukat. Online szerencsejátékot hazánkban csak a Szerencsejáték Felügyelet által kiadott engedéllyel lehet szervezni. Az engedéllyel nem rendelkező szerencsejáték-szervezők a Magyarországról származó tiszta játékbevétel után nem fizetnek adót az államkasszába, ezzel akár több milliárd forint adóbevétel-kiesést okoznak, amelyet a hatóságok sem hagyhatnak szó nélkül. Jelenleg több mint 50 weboldallal szemben van érvényben jogerős blokkoló határozat, ezek megnevezése elérhető a Szerencsejáték Felügyelet honlapján.

Ha a hatóság elrendeli a blokkolást, a játékos nem tud hozzáférni az oldalon keresztül vezetett számlájához, tehát adott esetben a számlán lévő teljes összeget elveszítheti.

Ezen felül ott van még a játékost terhelő adófizetési kötelezettség kérdése. Amíg a Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett felületeken (Tippmix, TippmixPro) adómentesen vehető át a nyeremény, addig egy külföldi, engedéllyel nem rendelkező bukmékernél szerzett nyeremény után SZJA-t kell fizetni.

Mindent egybevetve jól látszik, hogy könnyen megégetheti magát, aki felelőtlenül választ az online fogadási lehetőségek közül. A Szerencsjáték Zrt. évről évre igyekszik ezekre a veszélyekre felhívni a játékos közösség figyelmét. A szakértők hangsúlyozzák: aki a tudását online sportfogadással szeretné próbára tenni, annak a legbiztonságosabb választás a TippmixPro.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!