Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobb északmacedón labdarúgója, a Bajnokok Ligája-győztes Goran Pandev 19 évnyi válogatott szereplés után jutott ki országa nemzeti csapatával az Európa-bajnokságra azzal, hogy a szerdai pótselejtezőn 1-0-ra győzött Georgia ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a történelmi kijutást jelentő találatot - ez lesz az északmacedónok első nagy nemzetközi tornája - a 37 éves támadó szerezte az 56. percben. A csapatkapitánynak 114. mérkőzésén ez volt a 36. gólja a válogatottban, mindkettővel csúcstartó hazájában.

mondta a sikerrel megvívott pótselejtező után a támadó. Hozzátette, szeretett volna segíteni a fiatal átlagéletkorú válogatottnak, amely megérdemelte a kijutást.

Pandev - aki így a jövő nyári Eb-ig biztosan a nemzeti csapat rendelkezésére áll majd - 2001-ben, egy Törökország elleni összecsapáson mutatkozott be hazája válogatottjában. Az azóta eltelt időszakban a 14 szövetségi kapitány irányította az együttest, amely jobbára selejtezőcsoportja utolsó vagy utolsó előtti helyén végzett és legrosszabb helyezéseként 2016-ban mindössze 162. volt a nemzetközi szövetség világranglistáján.

Pandev frusztráltságában 2011-ben - egy évvel azután, hogy az Internazionaléval a Bajnokok Ligája mellett megnyerte az olasz bajnokságot és az Olasz Kupát is - rövid időre lemondta a válogatottságot.

Három évvel később a körülmények miatt fakadt ki: akkori elmondása alapján a nemzeti csapat olcsó fapados járatokkal utazott a mérkőzésekre, ráadásul többször is előfordult, hogy saját magának kellett fizetnie az utazását Szkopjéba, így ismét lemondta a válogatott szereplést.

Goran Pandev góljával kijuttatta Észak-Macedóniát az Európa-bajnokságra Forrás: AFP/Vano Shlamov

Az aktuális FIFA-rangsorban 65. északmacedón együttes helyzete a csapatot azóta is irányító Igor Angelovszki kinevezésével 2015-ben változott meg.

A szakember előbb megbékítette Pandevet, majd egyre jobb eredményeket értek el: a legutóbbi Eb-selejtezőben Lengyelország és Ausztria mögött csoportjuk harmadik helyén zártak, megelőzve a többi között a szlovénokat.

Ennek köszönhetően szereztek jogot a pótselejtezőben való szereplésre, ahol a georgiaiak elleni sikert megelőzően októberben Koszovó legjobbjai felett diadalmaskodtak.

Pandev 2003 óta - egy törökországi szezont leszámítva - a Serie A-ban szerepel, az előző idényben jelenlegi klubját, a Genoát mentette meg a kieséstől.

Olaszországban az Interrel szerzett BL-, bajnoki- és kupagyőzelme mellett klubvilágbajnoki címet is ünnepelhetett.

A Coppa Italiát összesen ötször (az Interrel és a Napolival kétszer-kétszer, a Lazióval egyszer) hódította el. Hazájában 2010 óta az általa alapított labdarúgó-akadémia viseli a nevét, mely 2017-ben feljutott az északmacedón élvonalba, ahol a legutóbbi idényben hetedik lett.

Az északmacedónok a C csoportban Hollandiával, Ukrajnával és Ausztriával találkoznak Amszterdamban és Bukarestben a jövő nyárra halasztott kontinenstornán, melynek június 11. és július 11. között Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont.

Mindent egy helyen az Eb-ről