Dárdai Pál egy hét alatt mindent megnyerhet, és mindent elveszíthet

Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach Sports soccer Bundesliga Horizontal
10 April 2021, Berlin: Football, Bundesliga, Matchday 28, Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach at the Olympiastadion. Hertha coach Pal Dardai (l) walks off the pitch after the match, in the background Hertha's Niklas Stark and Mönchengladbach's Valentino Lazaro (r) talk. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
20 nap alatt 6 mérkőzés: hétfő-csütörtök-vasárnap-szerda-szombat-szombat sorrendben. Ez bizony kemény sorozat még egy jó játékosokkal, sok minőségi cserével rendelkező csapatnak is. Ám egy nem túl erős állománnyal rendelkezőnek, amely ráadásul olyanokkal játszik, akik nincsenek ilyen terhelésnek kitéve, szinte reménytelen. Pedig a Dárdai Pál vezette berlini Herthának május 3. és 22. között ezt a sorozatot viszonylag eredményesen kell teljesíteni, különben a német főváros patinás gárdája mehet a Bundesliga második vonalába. De mit is jelent ebben az esetben a „viszonylag eredményes" szereplés?

A Hertha kivételével a többi csapatnak három forduló van hátra a Bundesligából, így a csapatok többsége maximum kilenc pontot szerezhet. A Herthánál több játékos és a vezetőedző Dárdai Pál is elkapta a koronavírust, hat játéknappal a vége előtt. Az egész gárda karanténba került az április 10-i, Gladbach elleni hazai döntetlen után. A mezőny azóta, április 17. és 25. között három fordulót lejátszott, tehát pont egy olyan fázisban kellett Dárdai csapatának három mérkőzést elhalasztania, amikor a többiek is erőltetett menetelésben voltak. Viszont a vetélytársai (a Brement leszámítva, melynek kupaelődöntős fellépése volt) április 25. után két hétig nem játszanak tétmeccset. Rákészülhetnek a hajrára.

Mindenki tudja, de a legjobban talán Dárdai Pál (balra), hogy iszonyúan kemény napok várnak a Herthára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Mert a hajrá néhány társaság számára nagyon kemény lesz. A bajnoki cím és az ezüstérem sorsa gyakorlatilag eldőlt, az utolsó helyről sem tud már feljebb kapaszkodni a Schalke, ám a két Bajnokok Ligája indulást jelentő pozícióért és a 17. (kieső), illetve 16. (osztályozós) hely elkerüléséért még óriási csata várható. Az utóbbiban pedig alaposan érintett a Hertha.

Dárdai Pál csapata jelenleg a 17. helyen áll, de még szerezhet 18 pontot.

Nagyon jó (volt) a sorsolása, mert az utolsó hat mérkőzésén kivétel nélkül olyanokkal találkozik, akiket megverhet. Vagyis megszerezheti a 18 pontot, de ilyet magabiztosan egy Bayern München sem jelenthet ki a bajnokság egyetlen szakaszában sem. Egy Hertha pedig semmiképpen sem. Három közvetlen vetélytársával találkozik és három olyannal, amelyeknek már „nincs szükségük" a pontokra. Érdekes sorminta szerint jönnek a meccsei gyors egymásutánban: egy harapós ellenfél, egy motiválatlan, egy harapós, egy motiválatlan, egy harapós, egy motiválatlan.

A világ legtöbb bajnokságában a kisebb motivációval rendelkező ellenféllel szembeni meccsre tippelők azt mondanák, hogy ezeken meglesz a három pont. A Bundesligát jól ismerők is megkockáztatják ezt, ám egészen más okokból.

Ugyanis Németországban gyakorlatilag ismeretlen a bunda fogalma, legutóbb 1971 tavaszán, vagyis 50 évvel ezelőtt bizonyították be, hogy egy találkozón megegyezéses eredmény született.

(Akkor sokról derült ki ez, nem is olyan régen írtunk erről, de ez a mostani helyzet szempontjából érdektelen.) Amiben viszont bízhat a berlini gárda az az, hogy a hajrában már több csapat (melynek nem szükséges pontot szereznie) tudat alatt leereszt. Ez emberi dolog, és főleg az idei zűrzavaros szezon zárásához közelítve ez fokozottan elképzelhető. Emlékezzünk csak rá, hogy még a nagy Bayern is milyen motiválatlan, unott játékkal szenvedett egyértelmű vereséget a múlt szombaton Mainzban. Ennek ismeretében senki nem vethet követ a Freiburgra, a Hoffenheimre és főleg a gyalázatosan vergődő Schalkéra ha nem töri össze magát a Hertha ellen.

Januárban a kék-fehér mezes berliniek hazai pályán 3-0-ra verték a Schalkét Forrás: AFP/Soeren Stache

Az utóbbi ráadásul jobban jár, ha a másodosztályba nem a főváros csapatát „viszi magával", hanem olyat, amely mellett könnyebben kiharcolhatja a visszajutást. Ám ha ezen gárdák ellen begyűjti a Hertha a kilenc pontot, azzal még nem biztos, hogy megmenekült. Ugyanis a további három meccsen közvetlen vetélytárssal találkozik.

Rögtön most hétfőn. Szalai Ádám csapatához, a Mainzhoz utazik. Ahhoz a Mainzhoz melynél az őszi randevújuk (amely egy gyakorlatilag helyzet nélküli botrányos 0-0-át hozott) után hét ponttal gyűjtött többet.

Akkor a Hertha pontszámban közelebb volt a 6. helyhez, mint a 17-hez.

Azon a találkozón egyébként nemhogy nem játszott sem Szalai, sem Dárdai Márton, de még csak keretben sem voltak. Edzőként sem azok irányítottak, akik most. Vagyis nagyon sok minden változott a két csapatnál. A Mainznál pozitív értelemben. Az idei negyedik edző, Bo Svensson végre bízik Szalaiban, és a csapat is jobb vele, mint volt nélküle. A decemberi találkozásuk óta a Mainz 28 pontot szerzett, a Hertha 13-at. Az akkori hétpontos Hertha-előnyből mára nyolcpontos Mainz-fór lett.

Ha Szalaiék hétfőn legyőzik Dárdaiékat, akkor már aligha képzelhető el, hogy kiesnek.

A jelenlegi forma egyértelműen Mainz-győzelmet ígér, hisz' Ádámék bombaformában vannak, a tavaszi tabellán úgy ötödikek, hogy hétfői győzelem esetén feljönnek a második helyre azon, a Bayern mögé.

Az idény egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy a Mainz 2-1-re legyőzte a Bayern Münchent Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Thorsten Wagner

Ne feledjük, hogy a múlt héten éppen a Bayernt győzték le, sajnos a magyar csatár nélkül. A Mainz nagyon együtt van, viszont a remek formája ellenére sem biztos, hogy a Hertha elleni találkozója után szerez még pontot. Ugyanis azzal a három csapattal játszik (Frankfurt, Dortmund, Wolfsburg), amely élet-halál harcot vív a BL-indulásért. Vagyis meg fog feszülni a berlini gárda ellen, mert vereség esetén komoly bajba kerülhet. A Hertha pedig nem valószínű, hogy meg tudja állítani, mert majdnem egy hónapja nem játszott meccset.

Tavaly hasonlóan járt a másodosztályban a Dynamo Dresden, és az erőltetett menet végül a kieséséhez vezetett.

Nyilván Dárdai Pál tökéletesen felépítette az elmúlt hetekben a karanténedzéseket, és valószínűleg megtervezte az előtte álló szűk három hét feladatait is. Ám csapata sorsa nem elméletben dől el, hanem a pályán. Nem tudni, hogy akik megbetegedtek, azok milyen állapotban térnek vissza. Az egészségesen karanténba kerülők mennyire tudták fitten tartani magukat. A labda biztosan hiányzik az összes játékosnak. Az összjátékot nem felejtették el egy hónap alatt, bár ne feledjük, hogy Dárdai január végén egy kész csapatot vett át Bruno Labbadiától, és az új figurákat csak menet közben tudta megtanítani játékosainak. Több poszton is változtatott, van ahol ez bejött, van ahol nem.

Julian Brandt (középen) Marvin Plattenhardt és Dárdai Márton (jobbra) szorításában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Edith Geuppert

Fiát, Mártont merész dolog volt betenni, nem a tudás hiánya miatt, hanem mert ezzel támadási felületet biztosíthat kritikusainak. Ám idősebb Dárdai mindig tudja, mit csinál, és ifjabb Dárdai mélyvízbe dobásával sem hozott rossz döntést.

A mainzi kirándulás után Sallai Roland csapata, a Freiburg ellen mindenképp győznie kell, mert ha a két magyar játákostt is foglalkoztató gárda egyikétől sem szerez pontot, akkor nagy bajban lesz. A Freiburg már matematikailag sem eshet ki, és csak papíron érhet el egy nemzetközi kupaszereplést érő helyet. Ellene sikerülhet a három pontot otthon tartani. Ha hatot gyűjt be a két meccsen, akkor óriásit lép előre, és jövő szombaton egy Bielefeld elleni hazai győzelemmel szinte biztosan jövőre is elsőosztályú lenne.

Egy hét alatt mindent megnyerhet, de jó hír szurkolóinak, hogy mindent nem veszíthet el a Hertha.

Mert az utolsó három találkozón is gyűjthet annyi pontot, hogy az elég lehessen. A gelsenkircheni kirándulással „éri utol magát", a motiválatlan Schalkét biztosan meg fogja verni, még akkor is, ha a két csapat között 50 éve gyilkos gyűlölködés van. Ám ez mit sem érdekli Boyatat, Lukebakiot, Piateket vagy Kolesinacot, Mascarellt, Hoppet.

Dárdai Pálnak és a Herthának, ha nem is csodára, de némi szerencsére és óriási küzdenitudásra lesz szüksége a bentmaradáshoz Forrás: AFP/Tobias Schwarz

De még Dárdai Pált vagy Dimitrios Grammozist sem! Nézők meg nem lesznek, akik emlékeztethetnék a csapattagokat az ősi idők óta tartó viszálykodásra. Az utolsó játéknapon meg a Hoffenheim játékosait végképp nem motiválja majd semmi, hogy körömszakadtáig küzdjenek a Hertha mélybe taszításáért. A két mérkőzés között viszont a Friedhelm Funkel érkezésétől szárnyalni kezdő Köln látogat a fővárosba.

Sokáig biztosnak tűnt, hogy a Schalke-Bielefeld-Hertha-Mainz-Köln ötösből kerül ki a két kieső és az osztályozós, ám az utóbbi kettő megtáltosodása, és a Bremen, valamint az Augsburg összeesése miatt jelenleg a már kiesett Schalke mellett hat csapat is remeghet. Lehet, hogy a hamarosan végetérő Bundesliga az elmúlt idők legszínvonaltalanabbja, legsótlanabbja volt (amiről vastagon tehet persze a világ jelenlegi helyzete), ám az biztos, hogy a hajrá kimondottan izgalmas lesz. És mivel Szalai Ádám, valamint Dárdai & fia miatt ez minket, magyarokat is különösen érint, érdemes megkülönböztetett figyelemmel kísérni azt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!