Az UEFA felfüggeszti az eljárást a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen

ceremony fbl award Horizontal BUST HEADSHOT
(FILES) In this file photo taken on December 3, 2018 Real Madrid's president Florentino Perez poses upon arrival at the 2018 Ballon d'Or award ceremony at the Grand Palais in Paris. - Twelve of Europe's most powerful clubs announced the launch of a breakaway European Super League on April 19, 2021 in a potentially seismic shift in the way football is run, but faced accusations of greed and cynicism. Six Premier League teams, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City and Tottenham are involved, alongside Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter Milan and AC Milan. Real Madrid chief Florentino Perez, who was announced as the first ESL president, said the breakaway reflected the big clubs' wishes. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) további értesítésig felfüggeszti a Szuperliga-alapítás miatt a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen folyó fegyelmi eljárást.

A Real, a Barcelona és a Juventus korábban egy spanyol bírósághoz fordult, amely megállapította, hogy a svájci székhelyű UEFA, illetve nemzetközi szövetség (FIFA) nem büntetheti meg őket, és erről a madridi bíróság értesítette a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságot is. Ugyanakkor az UEFA szerint - mivel nem voltak hajlandóak lemondani a Szuperliga-projektről - eltiltás előtt állnak.

"Az UEFA fellebbviteli testülete úgy határozott, hogy felfüggeszti az eljárást további értesítésig" – áll a szerdai közleményben.

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez, az Európai Szuperliga legelszántabb képviselője Forrás: AFP/Franck Fife

Április 19-én a két spanyol és az olasz elitklub mellett további kilenc - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan - jelentette be a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását. Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek közölték, hogy visszalépnek, miután az UEFA, a FIFA és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.
Május 12-én az UEFA szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, és miközben a kilenc visszalépővel békét kötött, a renitens hármakat figyelmeztette: megtagadhatják tőlük az európai sorozatokban való részvételt, így akár ki is zárhatják őket a BL-ből. Az esetleges eltiltás nem érinti ugyanakkor a válogatottbeli szereplést a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon.

Mindent egy helyen az Eb-ről