A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Bayern München idegenben 3-0-ra legyőzte a Barcelonát a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A bajorok vezető gólját Thomas Müller szerezte, aki ezzel minden idők legeredményesebb játékosa lett a Barcelona ellen. Majd Robert Lewandowski kétszer is eredményes tudott lenni. Ronald Koeman csapatának kaput eltaláló lövése sem volt a mérkőzésen. Így negatív BL-rekordot állított fel a Barca, ugyanis három egymást követő hazai mérkőzését bukta el a nemzetközi kupaporondon. A címvédő Chelsea és a Juventus is győzelemmel rajtolt.

Csúcsrangadóval indult a labdarúgó Bajnokok Ligája idei szezonjának csoportköre, ugyanis az immáron Lionel Messi nélküli Barcelona a Bayern Münchent fogadta kedd este a Camp Nou stadionban.

A katalánok szombati, sevillai bajnokiját elhalasztották, mivel a két csapatban több dél-amerikai játékos van, akik csak a mérkőzés előtt egy nappal csatlakoztak a kerethez válogatottbéli kötelezettségek miatt. Így Ronald Koeman együttese legutóbb augusztus 29-én volt pályán, amikor küzdelmes mérkőzésen, "nyögvenyelős" játékkal 2-1-re győzte le a Camp Nouban a Getafét. Ezzel szemben a bajorok kiváló formában vannak, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hétvégén 4-1-re nyertek Lipcsében a kezdőben három magyar válogatottal - Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal - felálló RB Leipzig ellen, azt megelőzően pedig 5-0-ra ütötték ki a Dárdai Pál irányította Herthát.

A két együttes eddig 11 alkalommal találkozott európai kupamérkőzésen, két döntetlen mellett a Bayern hétszer, a Barcelona kétszer nyert. A katalánok számára viszont különösen fájó emlék lehet a legutóbbi összecsapásuk, amikor 2020 nyarán a BL-negyeddöntőben kiütéses, számukra a nemzetközi kupákban negatív rekordot jelentő 8-2-es vereséget szenvedtek a németektől Lisszabonban. Csoportkörben azonban csak egyszer futottak össze egymással ez idáig, még az 1998/99-es kiírásban, akkor a bajorok mindkétszer győztek: otthon 1-0-ra, idegenben 2-1-re.

Nem várt könnyű találkozó a barcelonára a BL-ben Forrás: AFP/Lluis Gene

Emellett szintén a németeknek kedvezhet, hogy Ronald Koeman játékosként és edzőként is nyeretlen a Bayernnel szemben. A túloldalon Julian Nagelsmann ezen a meccsen mutatkozott be a Bayern edzőjeként a legrangosabb európai kupasorozatban.

Ronald Koeman, a katalánok szakvezetője több alapemberére – Sergio Agüero, Martin Braithwaite, Ousmane Dembélé, Ansu Fati – sem számíthatott sérülés miatt, így a

Ter Stegen – Araújo, Piqué, García – Busquets – Sergi Roberto, F. de Jong, Pedri, Jordi Alba – L. de Jong, Depay

kezdőnek szavazott bizalmat. Míg Julian Nagelsmann csak Corentin Tolissót volt kénytelen nélkülözni, így a lehető legerősebb kezdőt tudta kijelölni az összecsapásra.

A hazai együttes jól kezdte a mérkőzést, lüktető játékot láthatott a közönség, de sokáig igazi helyzet nélkül. Aztán a 14. percben Leon Goretzka előtt nyílt szabad terület a tizenhatos előterénél, a lövése azonban megpattant egy spanyol játékoson, így ter Stegennek nem okozott gondot. A 19. percig kellett várni a meccs addigi legnagyobb helyzetére, egy jobb oldali beadást követően Leroy Sané lövésénél védett nagyot a Barcelona német kapusa.

A folytatásban egyre fokozódott a vendégek fölénye, ami a félidő felénél kis híján góllá érett. Egy labdaszerzés után Musiala került helyzetbe, de a közeli lövését előbb Piqué, majd Araújo bevetődve mentette. Utóbbi ugyan a kezével is hozzáért a labdához, de mivel nem volt szándékos, így vissza sem nézték az esetet. A túloldalon pedig Memphis Depay jobb oldali beadása után Araújo hagyott ki ziccert hét méterről.

Jobbára csak védekezett a Barcelona a Bayern ellen az első félidőben Forrás: AFP/Lluis Gene

A 34. percben aztán Thomas Müller góljával megszerezte a vezetést a Bayern München.

A német játékos mintegy 21 méterről rúgta el a labdát, ami Eric Garcíán megpattanva védhetetlenül a hazaiak kapujába került. Ez volt Müller 7. gólja a hatodik Barcelona elleni meccsén, ezzel a katalánok ellen ő a legeredményebb játékos a BL-ben.

Ronald Koeman együttese elvétve jutott csak el a Bayern tizenhatosáig, ráadásul ott elfogyott a tudomány, így kaput eltaláló lövés nélkül zárta az első félidőt.

Ezzel szemben a bajorok ötször próbálkoztak és háromszor kaput is találtak.

A fordulás után is a vendégek domináltak, ráadásul a második félidő elején könnyedén tovább növelhették volna előnyüket, miután Sané tört be a tizenhatoson belülre, de pechjére honfitársa lábbal védte a ziccerét.

Az 55. percben aztán már ter Stegen is tehetetlen volt, és kétgólosra növelte előnyét a német csapat.

Musiala lövése még a kapufán csattant, de a kipattanót a Bayern házi gólkirálya, Robert Lewandowski lőtte be az üresen maradt kapuba.

Robert Lewandowski is betalált a Barcelonának Forrás: AFP/Lluis Gene

A folytatásban kissé edzőmeccs jellege lett a rangadónak. A németek precízen védekeztek és sorra vezették a támadásokat.

A Camp Nou közönségének cseppet sem tetszett, amit látott, és erről füttykoncerttel adtak tudomást. Ronald Koeman a második félidő felénél kettős cserével igyekezett frissíteni csapatán, azonban a cserék sem tudtak lendületet adni a katalán csapatnak.

A hajrában aztán újabb gólt lőtt a Bayern. A 85. percben a csereként beállt Gnabry lövésénél még a kapufa mentett, de a kipattanó ismét Lewandowski elé pattant, aki egy szép csel után a léc alá bombázott.

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így a Bayern München magabiztosan, 3-0-ra legyőzte a Barcelonát, amelynek kaput eltaláló lövése sem volt a mérkőzésen.

A Barcelona történetében először fordult elő, hogy három hazai BL-meccsén is kikapott: az előző idény csoportkör zárásaként a Juventustól 3-0-ra, majd a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germaintől kaptak ki 4-1-re. A bajor csapat a 100. idegenbeli győzelmét aratta a BL-ben.

A Bayern esélyt sem adott a kapura veszélytelen FC Barcelonának Forrás: AFP/Lluis Gene

A címvédő Chelsea hazai pályán 1-0-ra legyőzte az orosz Zenitet a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A londoniak - akiknek Lőw Zsolt a másodedzője - győztes találatát a nyáron szerződtetett belga Romelu Lukaku szerezte.

A H-csoport másik mérkőzésén a Juventus a svéd Malmőhöz látogatott és már a 23. percben Alex Sandro gyönyörű fejessel megszerezte a vezetést. Közvetlen a szünet előtt aztán el is döntötte a mérkőzést az olasz együttes. A 45. percben Dybala bünetőből növelte tovább az előnyt, majd mindössze egy perccel később Álvaro Morata beállította a 3-0-s végeredményt.

Már az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát a Juventus Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Az Európa-ligában címvédő Villarreal saját közönsége előtt ugyan hátrányból fordított, de végül csak egy pontot szerzett az Atalanta ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:

E csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Bayern München (német) 0-3 (0-1)
gólszerzők: Müller (33.), Lewandowski (56., 85.)

Dinamo Kijev (ukrán)-Benfica (portugál) 0-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Villarreal (spanyol)-Atalanta (olasz) 2-2 (1-1)
gólszerzők: Trigueros (39.), Danjuma (73.) illetve Freuler (6.), Gosens (83.)
piros lap: Coquelin (84., Villarreal)

Young Boys (svájci)-Manchester United (angol) 2-1 (0-1)
gólszerzők: Ngalameu (66.), Siebatcheu (95.), illetve Ronaldo (13.)
piros lap: Wan-Bissaka (35.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Lille OSC (francia)-VfL Wolfsburg (német) 0-0
piros lap: Brooks (63.)

Sevilla (spanyol)-Salzburg (osztrák) 1-1 (1-1)
gólszerzők: Rakitic (42., tizenegyesből), ill. Sucic (21., tizenegyesből)
piros lap: en-Nesziri (50., Sevilla)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Chelsea (angol)-Zenit (orosz) 1-0 (0-0)
gólszerző: Lukaku (69.)

Malmö FF (svéd)-Juventus (olasz) 0-3 (0-3)
gólszerzők: Alex Sandro (23.), Dybala (45.), Morata (45+1.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!