Takarítónőként dolgozó édesanyja tanította meg focizni, ma az Aranylabda legnagyobb esélyese

Jorginho
Jorginho fantasztikus szezont zárt idén
Vágólapra másolva!
Brazíliai szülővárosa homokos tengerpartján tanulta meg a labdarúgás alapjait, 29 évesen pedig elérte pályafutása csúcspontját, a Chelsea-vel BL-győztes lett, az olasz válogatottal megnyerte az Európa-bajnokságot. Jorginho eddigi pályafutása kifejezetten eseménydús és kemény megpróbáltatásokkal teli, de a középpályás a világ legjobbjai közé emelkedett a posztján. Igazán mélyről indulva ért el kiemelkedő sikereket, az idei nagyszerű évet az Aranylabda megnyerésével koronázhatja meg. Portré.

"Anyám focista volt, így eleinte tőle tanultam. Kivitt egy labdával a partra, és estig a technikámon dolgoztunk a homokban" - emlékezett vissza Jorginho, eredeti nevén Jorge Luiz Frello Filho.

A kiváló játékos már a sokak szerint neki járó Aranylabda nélkül is karrierje csúcsán van, pedig nagyon mélyről indult. Jorginho a brazíliai szülővárosa, Imbituba homokos tengerpartján tanulta meg a labdarúgás alapjait. Édesanyja, Maria Teresa Freitas egyedül nevelte, s a hölgy volt az első edzője.

A takarítónőként dolgozó édesanyja felmenőinek köszönhetően kapott később olasz állampolgárságot is, de mielőtt még átköltözött volna ősei földjére, Jorginho egy különleges projekt résztvevőjeként már 13 évesen messze került a családi fészektől. Egy brazil tehetségeket felhajtó olasz üzletember ötven gyereket válogatott össze a rossz körülmények között üzemelő "focistagyárába".

- mondta Jorginho, aki 200 kilométerrel távolabb került az otthonától, majd 15 évesen egyedül nekivágott az európai kalandnak, ugyanis Olaszországba, Veronába költözött.

Ez a lehetőség álomszerűnek tűnt a tinédzser fiúnak, azonban Jorginho szerint ez egy kemény időszak volt a számára, mert amíg az ügynöke a másodosztályú Hellas Veronától 37 ezer dollárt kapott, addig neki heti 25 dollárból kellett megélnie, és csak az edzéseken vehetett részt, mellette iskolába járt.

"Volt egy pont, amikor fel akartam adni az egészet. Sírva telefonáltam haza, és mondtam az édesanyámnak, hogy haza akarok menni, és soha többé nem akarok futballozni. Ő azonban így felelt: "Ne is gondolj erre, nagyon közel vagy. Ott kell maradnod és keményen kitartanod"

- árulta el a középpályás.

Jorginho rengeteget köszönhet édesanyjának, Mariának Forrás: The Sun

Édesanyja bölcs tanácsa végül bevált. Kölcsönszerződése és Veronában a csapattársai sérülései megadták a lehetőséget arra, hogy az olasz másodosztályban bemutatkozzon, innentől pedig már egyenesen felfelé vezetett Jorginho számára az út.

Az áttörés 2014-ben történt meg a karrierjében, amikor a Napoli együtteséhez igazolt. Első szezonjában, Rafa Benítez irányításával a csapat lemaradt a BL-indulásról, és csak az ötödik helyen végzett a Serie A-ban. 2015-ben Maurizio Sarri került a Napoli élére, vele pedig hatalmas fejlődést ért el a nápolyi csapat, amelyben Jorginho is meghatározó szerepet töltött be.

Honfitársával és jó barátjával, a brazil Allannel megbonthatatlan kettőst alkottak a középpályán, és meghatározó szerepet játszottak abban, hogy az együttes a Juventus mögött a bajnokság ezüstérmese legyen 2016-ban.

Ebben az évben döntött arról, hogy melyik nemzeti csapatban szerepeljen.

"Természetesen azt szerettem volna, hogy a brazil válogatottat válassza, és beszéltünk is erről. Nekem is megvolt a lehetőségem, hogy vele együtt játsszak az olasz nemzeti csapatban, de végül Brazíliát választottam, míg ő Olaszország mellett döntött" - emlékezett vissza egykori csapattársa, Allan.

"Ezek nagyon személyes döntések, és ő tudja, milyen tapasztalatokat szerzett Olaszországban, és jól döntött. Örülök a sikereinek és a döntésének, amely végülis őt igazolta. Szenzációs eredményeket ért el az előző szezonban.

- méltatta a középpályást a brazil futballista.

Allan és Jorginho remek párost alkottak a Napoliban Forrás: dreamteamfc.com

- magyarázta döntését Jorginho.

A sokoldalú középpályás következő két idénye is remekül sikerült a Napolinál, a 2017/2018-as szezonban a csapat közel került ahhoz, hogy letaszítsa a trónról a Juventust, végül 4 ponttal maradt le a címvédő torinói sztárcsapattól.

Azon a nyáron Maurizio Sarri a Chelsea edzője lett, és vitte magával Londonba kedvenc játékosát, aki 57 millió euró ellenében váltott klubot.

A szurkolókat egyenesen lenyűgözte, ahogyan édesanyjával együtt meglátogatták a Chelsea ajándékboltját, ahol a meghatódott Maria sírva fakadt, amikor meglátta a fia nevével ellátott mezeket.

Ettől függetlenül a Chelsea-nél eleinte nehézségekkel küzdött, különösen a Sarrival való kapcsolata miatt került a kritikák kereszttüzébe. A szurkolók "Sarri fiának" csúfolták, és gyakran kifütyülték őt az első szezonjában, amely végén a londoni sztárcsapat a Premier League harmadik helyén zárt és megnyerte az Európa-ligát. Hiába az európai kupagyőzelem, az olasz edzőnek mennie kellett, helyét pedig a klublegenda, Frank Lampard vette át. Jorginho ezúttal nem követte Sarrit, maradt Londonban, és be akarta bizonyítani az új menedzsernek, hogy mire képes.

Lampard és a stábja eleinte fenntartásokkal kezelte a brazil származású középpályást, azonban Jorginho az előszezonban eloszlatta a vele kapcsolatos kételyeket, és megmutatta, hogy képes vezérként irányítani a csapatot. Lampardot meggyőzte a futballista pályán és azon kívül tanúsított hozzáállása, és úgy döntött, hogy köré építi a Chelsea-t.

Az angol edzőnél is kulcsjátékos volt, Thomas Tuchel érkezése óta pedig még inkább megkérdőjelezhetetlen a szerepe, amelyet kiválóan bizonyít a BL-győzelem.

A gyengébb eredmények miatt Lampardnak az idei év elején távoznia kellett, ám Tuchellel és Lőw Zsolttal repülőrajtot vett a Chelsea, sorra nyerte a meccseket, a BL-ben egészen a döntőig menetelt, ahol némi meglepetése legyőzte az előzetesen esélyesebbnek tartott Manchester Cityt.

Jorginho az Atlético Madrid elleni nyolcaddöntő visszavágóját sárga lapos eltiltás miatt kihagyta, de az összes többi BL-meccsen játszott, kihagyhatatlan volt a csapatból, stabilitást és precizitást adott a középpályának, elévülhetetlen érdemei voltak a végső győzelemben.

Jorginho Tuchel Chelsea-jének a legfontosabb láncszeme Forrás: AFP/Susana Vera

Játékstílusát tekintve kiemelhető a sokoldalúsága, illetve az a képessége, hogy remek összekötő kapocsként funkcionál a védelem és a csatársor között. Védekezésben és támadásban is kimagaslót nyújt, technikai képzettségét a brazíliai homokos tengerparton alapozta meg. Passzai pontosak, kiválóan lát a pályán, a 11-eseket pedig már-már pimasz magabiztossággal hajtja végre.

Szenzációs szezonja után érthető volt, hogy az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Mancini alapemberként számolt vele a tavalyról idénre halasztott Európa-bajnokságon. Jorginho nem is okozott csalódást az Eb-n, az összes mérkőzésen pályára lépett, kulcsembere volt a végső győzelemig jutó együttesnek.

A spanyolok elleni elődöntő 11-es párbajában a megszokott stílusában - mindig szökken egyet a rúgás előtt - lőtte be a sorsdöntő büntetőt, amelynek köszönhetően Olaszország bejutott a torna fináléjába.

Az olaszok aztán az angolok elleni döntőben is büntetőpárbajra kényszerültek, azonban Jorginho akkor hibázott, gyengén helyezett lövését kivédte Jordan Pickford kapus. Szerencséjére nem vált negatív hőssé, hiszen az angolok közül többen is rontottak, így Olaszország 53 év után lett újra Európa-bajnok.

A 29 éves középpályás lett a tizedik játékos a futballtörténelemben, aki ugyanabban az évben Bajnokok Ligáját és Európa-bajnokságot nyert.

Előtte legutóbb a portugál Cristiano Ronaldónak és Pepének sikerült a duplázás még 2016-ban. Jorginho futotta a legtöbbet az idei Eb-n, összesen 86,6 kilométert, fáradhatatlan játékának köszönhetően bekerült a torna álomcsapatába is. A 2021-es esztendő fantasztikusan sikerült a számára, mert a BL- és Eb-győzelem mellett a Chelsea-vel még a 2021/2022-es szezon kezdetén megnyerte az Európai Szuperkupát is, emellett a Bajnokok Ligájában az előző idény legjobb futballistájának is megválasztották. Ennél nagyobb egyéni elismerést már csak akkor kaphat, ha év végén megnyeri az Aranylabdát, melyre a jelek szerint kifejezetten jó esélye van.

Roberto Mancini leszögezte, ha tehetné, egyértelműen neki adná oda a rangos elismerést.

- méltatta játékosát az olaszok szövetségi kapitánya.

Mancini Jorginhónak adná az Aranylabdát Forrás: AFP/Ryan Pierse

Maga az érintett is hasonlóképpen nyilatkozott, bár szerinte ez csak akkor lehetséges, ha a döntéshozók a megnyert trófeákat veszik figyelembe.

- mondta Jorginho.

Az biztos, hogy ezekkel a sikerekkel a Brazíliából származó nehéz sorsú fiú elérte a pályafutása csúcspontját. A 2021-es év szenzációsan sikerült számára, amelyet az Aranylabda megnyerésével koronázhat meg. Az előző szezon alapján biztosak lehetünk abban, rászolgált az elismerésre, és nagyon jó helyre fog kerülni a rangos egyéni díj, amennyiben Jorginho kapja meg.

Forrás