A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
Az Andorra ellen kínkeservesen 2-1-re megnyert vb-selejtező után csak a játékosok önkritikája és a Puskás Arénát csaknem újra teljesen megtöltő közönség érdemel elismerést - a mutatott játék biztosan nem. A világ egyik leggyengébb csapata ellen - a magyar és az andorrai válogatott között 119 hely különbség van a világranglistán - annak is örülni kellett, hogy meg tudtuk tartani a 2-1-es előnyt. A lengyelek Anglia elleni döntetlenje tovább nehezítette a helyzetünket, s az Albánia, valamint Andorra ellen mutatott játékkal aligha lesz bármi keresnivalónk a folytatásban. Marco Rossi a sajtótájékoztatón már a lehetséges távozásáról is beszélt.

A magyar labdarúgó-válogatott márciusban jól kezdte a világbajnoki selejtezősorozatot, és az Európa-bajnokság halálcsoportjában is erőn felül teljesített, nagy küzdelemre kényszerítette a világsztárokból álló ellenfeleit.

Ennek tükrében a szeptemberi vb-selejtezőket izgatottan és reménykedve várták a szurkolók, de nem az történt, amit szerettek volna, ugyanis három meccséből kettőt elveszített és csak egyet nyert meg Marco Rossi csapata.

A magyar válogatott így rendkívül nehéz helyzetből, a csoportja negyedik helyéről várhatja a folytatást októberben, és természetesen nem lehetetlen továbbjutnia, de ehhez már az ellenfelek botlásaira is szüksége lesz. Az önkritikusan nyilatkozó futballisták is pontosan tudják, hogy miben kell javulniuk, és a fantasztikus szurkolók támogatásával még megvan a lehetőségük arra, hogy ott legyenek a 2022-es katari világbajnokságon. De nem azzal a játékkal, amit Albánia és Andorra ellen láttunk.

Marco Rossi: nem tudok mit tenni, öngyilkos nem lehetek

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Marco Rossi már nem fogta úgy vissza magát, mint az M4 Sport kamerái előtt. Az olasz szakember azt fejtegette, hogy nem lehet ennyi hibát elkövetni az ellenfél tizenhatosánál. "Tisztáznom kell, ki az, aki hajlandó végrehajtani, amit kérek, akár taktikailag, akár hozzáállásban. A következő kerethirdetéskor ne kérdezzék, ki miért maradt ki, mert aki nem teljesíti, amit kérek, azt nem hívom be. Három napja beszélek a fiúk lelkére. Vagy megteszik, amit kérek, vagy nem hívom be őket, vagy én távozom. Letojom a klubokat. Persze, tiszteletben kell tartani az egyesületek kéréseit, de a játékosoknak, ha itt vannak, a válogatottra kell koncentrálniuk – fogalmazott Marco Rossi, majd így folytatta. "Három éve úgy érkeztem ide, hogy Észtország ellen játszottunk a harmadik divízióban. Most pedig majd a legjobbak ellen készülhetünk a Nemzetek Ligájában. Én nem hősiesnek, hanem méltónak neveztem az Eb-szereplésünket, a mai játékért azonban szégyellem magam a szurkolók előtt, hogy izgulniuk kellett. Holnap lesz a születésnapom, elég sz.r születésnapom lesz. Nem tudok mit tenni, öngyilkos nem lehetek. Angliával szemben előfordulhat, hogy ha távolságokat veszítünk, akkor nagy gólkülönbséggel is veszíthetünk, ha van egy olyan labdarúgójuk, aki többet ér, mint a teljes keretünk. Anglia ellen nem lehetséges támadófocit játszani, ne is kérjék ezt. Ma azonban Andorra volt az ellenfelünk, egy jóval szerényebb képességű gárda. Hetven százalék körüli volt a labdabirtoklásunk, de ha nem tudjuk kihasználni a lehetőségeket, akkor ez van. Ma több hibát láttam, mint az Eb-n összesen. Ezt okozhatja az alázat hiánya vagy a fáradtság." (Nemzeti Sport)

A magyar válogatott jól kezdte idén márciusban a világbajnoki selejtezősorozatot, igaz, az örömünk akkor lett volna teljes, ha idehaza legyőzzük Lengyelországot. Lewandowskiék ellen két góllal is vezettünk, mégis 3-3 lett a vége, majd ezt követte a San Marino és az Andorra elleni két magabiztos győzelem, így 7 ponttal álltunk az első három találkozó után.

Az Európa-bajnokságon a lehető legerősebb csoportba került Marco Rossi együttese, mégsem vallott kudarcot, sőt. A németek ellen közel állt ahhoz, hogy bombameglepetést okozva továbbjusson. A nemzeti csapat a portugáloktól csak a hajrában kapott gólokkal szenvedett vereséget, majd a franciákkal és a németekkel is döntetlent játszott.

A magyar válogatott két pontot gyűjtve emelt fővel távozhatott a tornától, és ezek után joggal várhatta minden szurkoló azt, hogy a szeptemberi vb-selejtezőkön is jó eredményeket ér majd el a csapat.

Pillanatok alatt el is fogytak a hazai meccsekre a jegyek, amely jól mutatta a drukkerek lelkesedését, és azt, hogy sokak számára mennyire fontos a válogatott sikere.

Az Eb-n mutatott játékával rengeteg szurkolót állított maga mellé a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vb-selejtezők folytatásában a csoportfavorit Anglia ellen talán még a legoptimistább szurkolók sem számítottak győzelemre.

Az angolok aztán visszarántottak minket a valóságba, négygólos győzelmet arattak, egy percig sem okozva kétségeket a két válogatott közötti különbséget illetően.

Nyilván nem feltétlenül az angolok elleni mérkőzéstől várta a csodát az ember, a magyar csapatnak a kötelező győzelmeket kellene elsősorban megbízhatóan szállítania. Az albánok elleni összecsapás mindenképpen ebbe a kategóriába sorolható, függetlenül attól, hogy idegenben került sor a találkozóra. S függetlenül attól, hogy Marco Rossi utólag már úgy vélte, hogy az albánok elleni idegenbeli meccs mégsem sorolható ebbe a kategóriába.

Persze ettől függetlenül is a három pont megszerzése reményében lépett pályára idegenben Marco Rossi együttese, de nagy meglepetésre kikapott az előzetesen esélytelenebbnek tartott albánoktól.

Az albán válogatott kellemetlen meglepetést okozott a magyaroknak Elbasanban Forrás: MTI/EPA/Malton Dibra

Az Andorra elleni hazai mérkőzésen muszáj volt javítania a válogatottnak, hogy életben tartsa a vb-re jutásról szőtt álmait.

Jó példa az angolok elleni találkozó, ahol mi tettünk így, és a jóval erősebb rivális csak a 72. percben lőtte a második gólját. Hasonlóan védekező felfogású lesz Andorra, mint ahogy mi voltunk akkor" - mondta a meccs előtt a szövetségi kapitány, aki nem számíthatott a sérült Gulácsira és a sárga lapok miatt eltiltott Willi Orbánra sem, viszont Szalai Ádámot a kezdőbe tudta jelölni, aki a pozitív koronavírustesztje miatt hiányzott Albánia ellen.

A csapatkapitány meg is hálálta a bizalmat, a fantasztikus hangulatot teremtő, 50 ezer magyar szurkoló előtt már a 9. percben megszerezte a vezetést egy higgadtan értékesített 11-essel.

A magyar csapat jól játszott az első félidő első 25 percében. Ezek után azonban érthetetlen módon visszaesett, vagy visszavett. Szalai Ádám és Botka Endre gólja után azt hihettük, gálameccset látunk, de sajnos nem így lett. Hiába állt be a szünetben Szoboszlai, aki két veszélyes lehetőséget teremtett, és a szintén csereként pályára lépő Sallói Dániel is többször helyzetbe került, a magyar csapat görcsösebben futballozott a második félidőben. A magyar válogatott először egy komikus öngóllal ijesztett rá a nézőkre, amelyet les miatt érvénytelenített a videobíró, azonban Andorra a 82. percben szabályos találatot is szerzett, izgalmassá téve az utolsó 10 percet. Ez különösen azért volt bosszantó, mert a játék képe alapján 3-4 góllal is vezethettünk volna, ehelyett a végén azért kellett szurkolni, hogy legalább egy góllal nyerjünk.

Szalai Ádámék legyőzték Andorrát, de még mindig a negyedik helyen állnak a csoportban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerencsére kivédekeztük (Andorra ellen!) és nem lett 2-2, de ez a második félidő jobban hasonlított a szeptemberi gyengébb teljesítmény egészére, és ez a jövőre nézve nem ad túl sok bizakodásra okot. A riválisok eredményei sem kedvezőek magyar szempontból, ugyanis az albánok nem tették meg azt a szívességet, hogy pontokat hullajtsanak San Marino ellen, ráadásul a lengyel válogatott is bravúrt ért el, az utolsó pillanatokban egyenlített a csoportelső Anglia ellen Varsóban.

Hat forduló után így 10 ponttal a csoport negyedik helyét foglalja el Marco Rossi csapata.

Most úgy fest a helyzet, hogyha a lengyelek nyerni tudnak Albániában, akkor nekünk már az sem elég, ha az utolsó körben legyőzzük őket Varsóban. (Abba most bele sem megyünk, hogy a Wembley-ben hogy szerezhetne pontot a magyar csapat, mert egyelőre - az andorraiak elleni játékot látva az albánok elleni hazai meccs megnyerése is erősen kérdéses.) Ugyan a Nemzetek Ligáján keresztül is ki lehet jutni még a 2022-es vb-re, de bonyolult és felesleges számolgatásba korai lenne most belemenni, elsősorban a következő, Albánia elleni hazai mérkőzésre kell összpontosítani.

Lehet, hogy a szövetségi kapitány már unalmasnak gondolja, lehet, hogy e név megpillantása idegessé teszi, de akkor is újra és újra le kell írni, hogy a mutatott játék láttán ebből a válogatottból nem lógna ki az NB I-ben focizó Dzsudzsák Balázs. A hírek szerint Marco Rossi ideges lesz, ha egy újságíró a DVSC játékosának nevét említi meg. Pedig Dzsudzsák sem a jelenlegi képességei, sem a Debrecenben mutatott formája alapján nem lógna ki ebből a válogatottból. Félreértés ne essék, nem arra gondolunk, hogy feltétlenül kezdenie kellene, nem arra gondolunk, hogy azonnal tegyék meg csapatkapitánynak. Arra gondolunk, hogy Dzsudzsák rutinja, lelkesedése egy-egy olyan helyzetben, mint ami Albánia és Andorra ellen megmutatkozott, segíthetne a csapaton. És még valami. Talán nincs abban vita, hogy a magyar bajnokság színvonala magasabb, mint az Egyesült Arab Emirátusoké. Márpedig akkor, amikor Dzsudzsák az araboknál focizott, simán tagja volt a válogatottnak. Most, hogy egy magasabban jegyzett bajnokságban focizik, nem tagja. Indok nincs, ez pedig azért furcsa, mert korábban Rossi azt mondta, az NB II-ből nem válogat. Csakhogy a Debrecen már nem NB II-es csapat és Dzsudzsák Balázs nem NB II-es játékos.
Lantos Gábor

Tisztában vannak a helyzettel a játékosok is, akik az Andorra elleni 2-1-es győzelmet követően önkritikusan nyilatkoztak. A csapatkapitány, az első gólt szerző Szalai Ádám elmondása szerint a jól sikerült Eb-szereplés után nem ilyen folytatást terveztek.

- mondta a Mainz támadója.

A szeptemberi vb-selejtezőkön a vártnál halványabb teljesítményt nyújtó Szoboszlai Dominik is tisztában van azzal, hogy ennél sokkal többre képes.

"Voltak már jobb meccseim is. Nyolc hónapos sérülés után a Bundesligában és a Német-kupában is egész jól sikerült a visszatérés. Ennél sokkal többet tudok kiadni magamból, minden játékos életében vannak olyan pillanatok, amikor nem sikerülnek meccsek. Az első két meccsen nem azt a Szoboszlai Dominikot látták az emberek, aki valójában vagyok.

- nyilatkozta a 20 éves középpályás.

Szoboszlai tisztában van azzal, hogy sokkal többre képes, mint amit az elmúlt meccseken mutatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Az Eb-n sokkal erősebb ellenfelekkel szemben képesek voltunk sokkal jobban passzolni. Nem tudom ez minek tudható be, lehet nem mozogtunk annyit. Nyilván úgy álltunk az elejétől kezdve az egész selejtezőhöz, hogy meg kell nyerni a kötelező meccseket.

- mondta Botka Endre, aki a válogatott második gólját fejelte Schön Szabolcs szöglete után.

Marco Rossi szerint sokat kell fejlődnie a magyar csapatnak Forrás: Origo

A magyar válogatottra idén még négy vb-selejtező vár, nemzeti együttesünk legközelebb egy hónap múlva, október 9-én Albániát fogadja a Puskás Arénában.

Az biztos, hogy továbbra is élvezi a csapat a szurkolók támogatását, akik az angolok és az andorraiak elleni meccseken is fantasztikus hangulatot teremtettek a Puskás Arénában, és az Eb-n is bebizonyították, hogy jelenlétük rengeteget számít és hatalmas lelki erőt tud adni a játékosoknak. Nekik tényleg csak a köszönet jár ezért.

Az I csoport állása hat forduló után: 1. Anglia 16 pont, 2. Albánia 12, 3. Lengyelország 11, 4. MAGYARORSZÁG 10, 5. Andorra 3, 6. San Marino 0

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!