A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgó vb-selejtezők A csoportjában a portugál válogatott 2-1-re kikapott a szerb csapattól Lisszabonban, ezzel a szerbek egyeneságon kijutottak a 2022-es katari világbajnokságra, míg a csoport második helyén végző portugálok pótselejtezőre kényszerülnek. A sportban nem létezik olyan, hogy „mi lett volna, ha", azonban nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy ha 2021 márciusában használják a videobíró-technológiát a vb-selejtezőkön, akkor most a portugálok készülhetnének Katarba.

Március 28-án játszották a Szerbia-Portugália vb-selejtezőt, amely 2-2-es végeredménnyel zárult. A találkozó óriási botránnyal ért véget, ugyanis az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo a 93. percben szabályos gólt lőtt, de Stefan Mitrovic, a szerbek védője kirúgta a labdát a gólvonalon túlról, a holland Danny Makkiele játékvezető pedig nem adta meg a gólt, és mivel nem állt rendelkezésre videobíró, nem lehetett visszanézni az esetet.

Ronaldo nehezen viselte a holland játékvezető döntését, még a csapatkapitányi karszalagját is a földhöz vágta, és azt mondta a találkozó után, hogy egy egész nemzetet bántottak meg a döntéssel.

Ronaldo nem vislete túl jól a márciusi vereséget sem Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Az UEFA már a selejtezősorozat elejétől kezdve szerette volna alkalmazni a VAR-t, azonban ennek bevezetését a pandémia miatt elhalasztották, ezért az UEFA és a FIFA csak a szeptemberi vb-selejtezőktől kezdve vezette be a videobírót.

Ha már a selejtezősorozat elején működött volna a rendszer, akkor a portugálok megnyerik az szerbek elleni idegenbeli meccset, és kijutnak a világbajnokságra.

Ennek ellenére most pótselejtezőt kell játszaniuk, a portugál sajtó pedig világszégyenről és megérdemelt büntetésről ír.

A Record címlapján Cristiano Ronaldo látható, amint a lisszaboni mérkőzést követően a fűben ül lehajtott fejjel, a fotó alatt pedig a főcím:

"Világszégyen"

A sajtóorgánumok egyöntetűen a portugál válogatott hozzáállását bírálták, ami 2-1-es vereséget eredményezett.

Ronaldo pályafutása utolsó vb-jére készül, de még korántsem biztos, hogy ott lesz Katarban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A Público című lap úgy összegez, hogy "sok tehetség kevés ambícióval" párosult, míg a Diario de noticias hidegzuhanyként értékelte a látottakat. Az A Bola összegzése szerint a portugál csapat veresége "nagyon is megérdemelt büntetés volt", az együttes teljesítményét pedig "szánalmasnak" minősítette.

Az O Jogo "teljes elhomályosulásról" írt annak nyomán, hogy a válogatott - amelynek döntetlen is elég lett volna a csoportelsőséghez - a hazai vereséggel jövő tavasszal pótselejtezőre kényszerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!