Kvalifikáció nélkül is indulhatna két klub a Bajnokok Ligájában

fbl Horizontal
This picture shows the UEFA Champions League trophy prior to the draw for the 2021/2022 European football tournament in Istanbul on August 26, 2021. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét átalakulhat a labdarúgó Bajnokok Ligája mezőnye, ha zöld utat kap az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) az Európai Klubok Szövetség (ECA) által benyújtott tervezet.

Ennek értelmében két olyan klub is indulási jogot kapnak a legrangosabb nemzetközi klubsorozatban, amelyik bajnoki helyezésével (vagy éppen előző idénybeli Európa-liga-győzelmével) nem harcolta ki magának a szereplést. Az ECA elképzelései szerint olyan klubok jöhetnek szóba, melyek hazájuk bajnokságában ugyan lecsúsztak a BL-indulást jelentő helyről, viszont Európa-liga-indulók lehetnének, vagy éppen megnyerték hazájuk kupasorozatát. Az ilyen csapatok között aztán a megelőző öt évre számolt UEFA klubegyüttható (koefficiens) dönt majd.

Újabb és újabb tervekkel igyekeznek életben tartani a Bajnokok Ligáját Forrás: AFP/Ozan Kose

Az ötlet egyébként már korábban is felmerült, az UEFA állt vele elő, hogy az Európai Szuperliga-botrány után (összesen 13 angol, olasz és spanyol klub alapította meg a szuperligát, de az UEFA és a FIFA nyomására két nappal később tízen ki is léptek, csak a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus tartott ki), megpróbálja befogni a legnagyobb európai ligák száját. Az ECA tagjai azonban akkor azzal vétózták meg a kezdeményezést, hogy a tisztán koefficiens alapú helyosztás ismét a legnagyobbaknak kedvez.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyan azt mondja, hogy a mostani döntéssel elsősorban a közepes erejű bajnokságoknak igyekeznek kedvezni, de miután a legrangosabb sorozatokban rendre a topligák csapatai szerepelnek a legjobban, így az itt játszók ismét előnyben lesznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!