A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Mennyből a pokolba: nyolc hónappal az Eb-győzelem után az olasz futball romokban hever

fbl Horizontal
Italy's forward Domenico Berardi reacts during the 2022 World Cup qualifying play-off football match between Italy and North Macedonia, on March 24, 2022 at the Renzo-Barbera stadium in Palermo. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-válogatott tavaly nyáron szenzációs sikert ért el, 1968 után másodszor lett Európa-bajnok, miután tizenegyespárbajban legyőzte az angolokat a Wembley Stadionban rendezett döntőben. A felemelkedést hanyatlás követte, majd egy akkora kudarc, amire talán senki sem számított: Roberto Mancini csapata a vb-pótselejtezőben hazai pályán 1-0-ra kikapott Észak-Macedóniától, így biztosan nem lesz ott a katari világbajnokságon. A nyolc hónap alatt teljesen összeomló olasz válogatott ráadásul sorozatban másodszor maradt le vb-ről, a játékosok, a sajtó és a szurkolók is katasztrófaként élik meg a szörnyű helyzetet. A szövetségi kapitány hatalmas kihívás előtt áll, a létező legnagyobb pofonból kell talpra állítania a világ egyik legnagyobb futballnemzetét.

Az észak-macedón Aleksandar Trajkovski a 92. percben 22 méterről precízen kilőtte a jobb alsó sarkot a palermói vb-pótselejtezőn, és tovább fokozta az olaszok négy és fél éve tartó szenvedését, amely 2017 novemberében kezdődött. A négyszeres vb-győztes nemzet akkor a svédek ellen maradt szégyenben, és 1958 óta először nem jutott ki a világbajnokságra. Az Olasz Labdarúgó Szövetség akkori elnöke, Carlo Tavecchio egyenesen apokalipszisnek nevezte a történelmi kudarcot, amely szinte hihetetlen, de 2022 márciusában megismétlődött.

Az Észak-Macedónia ellen hazai pályán elszenvedett 1-0-s vereség azt jelentette, hogy Olaszország nem lesz ott a katari vb-n, így sorozatban másodszor maradt le a világ legjelentősebb futballtornájáról, ráadásul Eb-címvédőként bukott hatalmasat.

Az olaszok negyedszer maradtak le világbajnokságról, és a futballtörténelemben is negyedszer fordult elő, hogy a regnáló Európa-bajnok nem jutott ki a soron következő vb-re. Korábban az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben győztes görögök jártak úgy, mint most az olaszok.

Óriási meglepetésre sorozatban a második vb-ről maradnak le az olaszok Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A csúfos kudarc után Roberto Mancini szövetségi kapitány élete csalódásaként aposztrofálta a sokkoló vereséget és magára vállalta a felelősséget, de közvetlenül a meccs után még nem tudott a jövőjéről beszélni.

mondta letörten. Később azt nyilatkozta, hogy maradna és vb-t nyerne az együttessel, és az olasz szövetség elnöke, Gabriele Gravina is arra kérte, hogy folytassa a megkezdett munkát.

Az Észak-Macedónia ellen elszenvedett vereség azért is volt különösen döbbenetes, mert az olaszok gyakorlatilag végigtámadták a meccset, amelyet több góllal is megnyerhettek volna.

Ciro Immobile és társai 65 százalékban birtokolták a labdát, 32 alkalommal lőttek kapura, míg az ellenfél csak négyszer.

Az összes statisztika alapján bőven Mancini csapatának kellett volna nyernie, ám mégsem így történt, mert az utolsó pillanatban jött a hidegzuhany: Trajkovski lövése utat talált Gianluigi Donnarumma kapujába és az olaszok kiestek.

Domenico Berardi hagyta ki a legnagyobb olasz helyzetet Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Tiszta gólhelyzetből keveset alakított ki Mancini csapata a meccsen, a legnagyobb lehetőség az észak-macedón kapus, Stole Dimitrievski hibájából adódott, aki a 29. percben nemes egyszerűséggel odapasszolta a labdát Domenico Berardihoz,

ám a Sassuolo szélsője 16 méterről rendkívül gyenge lövést eresztett meg, így a kapus könnyedén odaért a labdára.

Rendkívül szerencsétlen este volt ez az Eb-címvédőnek, sehogy sem akart összejönni a gól, a vendégek viszont kihasználták kevés lehetőségeik egyikét, és egy távoli lövéssel győztek.

Az olaszoknak természetesen a papírforma alapján el kellett volna kerülniük a vigaszágat, ám a selejtezők során nem tudtak egyenes ágon kijutni a vb-re, mert a csoportjukban Svájc mögött a második helyen végeztek. Az már korábban kiderült, hogy két nagy futballnemzet, Olaszország és Portugália közül az egyik biztosan nem lesz ott Katarban, mert Cristiano Ronaldóék is csak másodikak lettek a selejtezők során és egy ágra kerültek Roberto Mancini csapatával. Azt viszont kevesen gondolták volna, hogy az olaszok már egy körrel korábban búcsúznak, így a legutóbbi két Európa-bajnokság győztesének rangadójára végül nem kerülhetett sor.

Pedig az olaszok sokáig legyőzhetetlenek voltak Mancini irányítása alatt, akivel világcsúcsot jelentő, 37 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkáltak.

Ennek a fantasztikus szériának tavaly októberben a spanyolok vetettek véget a Nemzetek Ligája rájátszásában, ráadásul azon a meccsen több mint egy félidőt emberelőnyben játszhatott Luis Enrique csapata Leonardo Bonucci kiállítása miatt.

A spanyolok ellen ért véget az olasz válogatott 37 meccses veretlenségi sorozata Forrás: AFP/Franck Fife

Tulajdonképpen a szenzációs Eb-győzelem után került hullámvölgybe az olasz válogatott, amely a kontinenstorna óta nyolc mérkőzést játszott le, ezekből viszont csak kettőt tudott megnyerni.

Az olaszok saját maguknak, pontosabban a botrányos helyzetkihasználásuknak köszönhetik, amiért pótselejtezőre kényszerültek,

mert simán a csoportjuk élén kellett volna végezniük és egyenes ágon kijutniuk a vb-re. Erre minden lehetőségük megvolt. Az angolok ellen 11-esekkel megnyert Eb-döntő után Bulgária ellen játszottak vb-selejtezőt tavaly szeptemberben, amely úgy végződött 1-1-re, hogy Lorenzo Insigne és társai 27-szer lőttek kapura. A svájciak elleni meccseket megnyerhették volna, ám Jorginho - aki az Eb-döntő büntetőpárbajában is hibázott - Baselben és Rómában is elrontott egy-egy 11-est, így az olaszok mindkét alkalommal csak döntetlent játszottak legerősebb csoportellenfelükkel. Ha csak az egyik találkozót megnyerik, kijutnak a világbajnokságra.

Az Eb óta lejátszott 8 meccsen 10 gólt lőtt Mancini együttese, ám ebből 5-öt egyetlen mérkőzésen, a litvánok elleni vb-selejtezőn szerzett.

A góllövéssel tehát sok problémája volt az olaszoknak, különösen a Lazio csatára, Ciro Immobile teljesített gyengén, pedig elsősorban tőle várják a gólokat.

A 32 éves támadó pályafutása során eddig háromszor volt gólkirály a Serie A-ban, két szezonnal ezelőtt 36 találattal beállította Gonzalo Higuain korábbi rekordját, de a válogatottban 55 meccsen csak 15-ször volt eredményes. Azt még elbírták az olaszok, hogy Immobile az Eb egyenes kieséses szakaszában egyszer sem talált be, mert mindig volt helyette valaki, aki megmentette a csapatot, amely végül így is tornagyőztes lett. Az igazán nagy probléma az volt, hogy Immobile a vb-selejtezők során mindössze két gólt szerzett, és az észak-macedónok ellen is eredménytelen volt, éppen úgy, ahogyan 2017-ben a svédek elleni pótselejtezőkön.

Ciro Immobile az olasz válogatottban nem futballozik olyan eredményesen, mint a Lazióban Forrás: NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo/NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

Természetesen nem lehet egyetlen játékos nyakába varrni a rossz eredményeket.

A Napoli támadójának, Lorenzo Insignének is rettentően visszaesett a formája a nyári Európa-bajnokság óta, a technikás szélső ebben a szezonban csak árnyéka önmagának.

A 30 éves futballista még évekig játszhatna a Serie A-ban, azonban idény közben meglepő döntést hozott, ugyanis nyáron az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Toronto együttesében folytatja karrierjét. A Juventus sztárja, Federico Chiesa súlyosan megsérült az év elején, ezért rá nem számíthatott Mancini, így tulajdonképpen Domenico Berardi volt a legjobb formában lévő játékos a támadószekcióban, de az észak-macedónok ellen ő is csődöt mondott.

Macininek Immobile és Insigne gyengélkedése miatt talán nem kellett volna ragaszkodnia a megszokott formációhoz, mégsem mert újítani, ami szintén a kudarc egyik oka lehet. Az Eb idején olajozottan működő rendszer ősz óta csak akadozott, de a szövetségi kapitány nem változtatott.

Az is tény, hogy az alapemberek helyettesei sem tudtak csodát tenni, nem ült a cserepedon olyan futballista, aki minőségi alternatíva lett volna.

A végzetes, palermói vb-pótselejtezőn Mancini becserélte a 22 éves Giacomo Raspadorit, aki eddigi 8 válogatott meccsén csak egy gólt lőtt, valamint újoncként pályára küldte a kiesés elől menekülő Cagliari 30 éves csatárát, Joao Pedrót, aki az utóbbi 13 mérkőzésén mindössze egy alkalommal volt eredményes a klubjában.

A brazil származású Joao Pedro 30 évesen, az észak-macedónok ellen debütált az olasz válogatottban Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A kínos kiesés után az olasz szövetség elnöke, Gabriele Gravina az utánpótlás-nevelés problémáira világított rá, amely régóta megoldatlan kihívás az olasz futball számára.

mondta az elnök. 2017-ben, a svédekkel szembeni kiesés után is az utánpótlás-fejlesztés változtatását szorgalmazták az olaszok, és úgy tűnik, öt évvel később is ebben látják a kudarc okát. Mancini csapatának gerincét egyértelműen az Eb-győztes együttes teszi ki, azonban vannak új arcok, tehetséges fiatalok a keretben, akikre hosszú távon építhet a nemzeti csapat. Az Inter hátvédje, Alessandro Bastoni és a Milan középpályása, Sandro Tonali előtt fényes jövő állhat, de a radikális fiatalítás sem biztos, hogy a legjobb döntés, érdemes fokozatosan teret adni az új embereknek.

Az olasz sajtóban tragédiaként élték meg a válogatott kiesését, ami különösen fájó annak tükrében, hogy nyolc hónappal ezelőtt még Európa-bajnoki címet ünnepelhettek. Számos csapattal fordult elő a múltban, hogy egy hatalmas siker után jelentősen visszaesett a teljesítménye és csalódást keltő eredménnyel sokkolta a szurkolókat. 2014-ben a németek megnyerték a világbajnokságot, majd a következő vb-n kiestek a csoportkörben. A spanyolok 2008 és 2012 között két Eb-t és egy vb-t nyertek, aztán a 2014-es tornán nem tudtak bejutni az egyenes kieséses szakaszba. 2002-ben a franciák is világbajnoki és Európa-bajnoki címvédőként vettek részt a vb-n, aminek csúfos leszereplés lett a vége.

Az olaszok helyzete az alábbi eseteknél azért súlyosabb, mert ők Eb-győztesként ki sem jutottak a soron következő vb-re, ráadásul a 2018-as oroszországi tornáról is lemaradtak.

Az olasz válogatott története legsötétebb napjait éli, hiszen fennállása során először fordult elő, hogy kétszer egymás után nem jutott ki a világ legjelentősebb futballeseményére.

Az olaszok tavaly Eb-t nyertek, majd megint nem jutottak ki a vb-re Forrás: AFP

A játékosok közül a veterán Giorgio Chiellini a csúfos kudarc ellenére büszke a csapatra, mert mindent kiadott magából, ugyanakkor a játékosok teljesen összetörtek, hatalmas űr tátong bennük.

tette hozzá Marco Verratti, aki igazi rémálomnak nevezte az észak-macedónok elleni hihetetlen vereséget.

Az olasz labdarúgás gondjait tetézi, hogy klubszinten is alulteljesít, a nemzetközi porondon évek óta nem aratott átütő sikert olasz csapat.

A Bajnokok Ligájában a Juventus megdöbbentő vereséget szenvedett a Villarreal ellen a nyolcaddöntő visszavágóján, így a legjobb nyolc közé megint nem jutott be olasz klub, a torinói sztárcsapat pedig sorozatban a harmadik idényében búcsúzott már a 16 között. Az Inter 2010-es győzelme óta olasz együttes nem nyert BL-t, míg spanyol, angol és német siker többször is született a legrangosabb európai kupasorozatban.

Az egyik legjobb olasz klub, a Juventus megint megbukott a BL-ben Forrás: AFP/Marco Bertorello

A nemzeti csapat és a klubok szereplése között azonban nem vonható párhuzam, sőt, a válogatott többször is bebizonyította, hogy a klubcsapatok gyengébb eredményei vagy az őket érintő büntetések ellenére kiemelkedő teljesítménnyel tud előrukkolni, amelyre jó példa a 2006-os vb-győzelem esete. A 2005/2006-os idény végén a bundabotrányba keveredett Juventustól elvették a bajnoki címet, száműzték a másodosztályba, valamint több nagycsapatot, köztük az Intert és a Milant is pontlevonással sújtották a következő szezon elején.

A nehéz körülmények és a problémák sokasága akkor még jobban összekovácsolta a válogatottat, amely világbajnoki győzelemmel válaszolt az olasz labdarúgásban uralkodó káoszra.

Az olasz futball hatalmas mélyponton van jelenleg, de idővel biztosan feláll ebből is, és van mire támaszkodnia a jövőt illetően. Mancini remek szakember, ezt az Internél és a Manchester Citynél is bizonyította korábban, és a szövetség is bizalommal érez iránta, a szerződése a 2026-os kanadai, észak-amerikai, mexikói közös rendezésű világbajnokságig szól. Mindemellett az is biztos, hogy a játékosok közül többen érezhetik katasztrófának az újabb vb-ről való lemaradást. A védelem rutinos vezérei, Giorgio Chiellini 41, Leonardo Bonucci pedig 38 éves lesz 2026-ban, így ők már nagy valószínűséggel nem léphetnek pályára egy újabb világbajnokságon.

A legutóbbi Aranylabda-szavazáson harmadik helyezett Jorginho számára is hatalmas érvágás, hogy nem lehet ott Katarban, hiszen 2016 óta válogatott, és ez lett volna az első vb-je,

azonban csak nézőként szemlélheti az eseményeket.

Roberto Mancininek edzői karrierje legnagyobb mélypontján kell túllendülnie Forrás: NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo/NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

Az olasz válogatott bármennyire is nehéz helyzetben van most, azért a két vb-selejtezős kudarc között mégiscsak nyert egy Európa-bajnokságot - valószínűleg van néhány nemzeti csapat, amely szívesen cserélne vele. A 2021-ben kontinensbajnok együttesben bőven akadnak olyan futballisták, akik hosszú évekig alapemberei lehetnek a válogatottnak és meghatározhatják annak arculatát (pl. Gianluigi Donnarumma, Nicolo Barella, Federico Chiesa), és ha az utánpótlásból is bekerülnek fiatal tehetéségek, akkor Roberto Mancini esélyesként vezetheti győzlemre csapatát a 2026-os vb-n, feltéve, ha kijut rá. Addig még sok munkája lesz a szövetségi kapitánynak, de két év múlva újra Eb-t rendeznek, ahol címvédőként küzdhetnek az újabb sikerért az olaszok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!