A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5

Elképesztő fordulatok, az év legjobb meccse a City-Real BL-elődöntőn

Manchester City v Real Madrid Semi Final Leg One - UEFA Champions League Manchester City Real Madrid Karim Benzema UEFA Champions League Semi Final Leg One match third Manchester goal Manchester Stadium United Kingdom April Horizontal SPORT FOOTBALL PLAYE
Karim Benzema of Real Madrid dejected after third Manchester goal during the UEFA Champions League Semi Final Leg One match between Manchester City and Real Madrid at City of Manchester Stadium on April 26, 2022 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az előző idényben finalista Manchester City elképesztően izgalmas mérkőzésen 4-3-ra legyőzte a tizenháromszoros győztes Real Madridot az Etihad Stadionban kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntőjében.

Mindkét csapat jó formában várta a meccset. A Pep Guardiola irányította manchesteri csapat a hétvégi bajnoki fordulóban a Watford ellen aratott 5-1-es sikerrel hangolt a keddi BL-elődöntőre, hazai pályán pedig 18 mérkőzés óta veretlen az angol címvédő a BL-ben, amiből 16-ot megnyert. A Real Madrid viszont négymeccses győzelmi sorozatot épített fel a bajnokságban, idegenbeli veretlenségi sorozata pedig február 15. óta tart, akkor a PSG elleni nyolcaddöntő első mérkőzésén kapott ki, azóta viszont hat tétmeccsen nem talált legyőzőre a spanyol együttes.

A két együttes egymás eddig összesen hat alkalommal csapott össze egymással az európai kupaporondon,

az örökmérleg pedig elképesztően kiegyenlített, hiszen kétszer nyert a Real Madrid, kétszer a Manchester City és kétszer született döntetlen.

A legutóbbi, 2020-as párharcban mindkétszer az angolok győzedelmeskedtek, így tovább is jutottak a nyolcaddöntőből, míg a 2016-os elődöntőben két meccs alatt összesen egy gól (ráadásul öngól) született, ami a Real Madrid továbbjutását eredményezte.

Rutinos vezetőedzők csatáját hozta a Manchester City-Real Madrid elődöntője Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Manchester Citynél a legnagyobb gondot a jobbhátvéd pozíció megoldása jelentette, mivel Kyle Walker bokasérülés, Joao Cancelo pedig eltiltás miatt nem játszhatott, így a szintén sérüléssel bajlódó John Stones-t drótozták össze a derbire. A túloldalon Casemiro izomsérülése nem jött rendbe, így a nyolcadik BL-elődöntős párharcára készülő Carlo Ancelotti nem nevezte a kezdőbe a brazil középpályást.

Guardiola végül az Ederson – Stones, Rúben Dias, Laporte, Zincsenko – De Bruyne, Rodri, Bernardo Silva – Mahrez, Foden, Gabriel Jesus tizenegynek szavazott bizalmat, a Real Madrid pedig a Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, Mendy – Valverde, Kroos, Modric – Rodrygo, Benzema, Vinícius Júnior csapattal állt ki.

Kevin De Bruyne az Atlético Madrid ellen a Real Madridnak is betalált Forrás: AFP/Paul Ellis

Hazai szempontból álomszerűen kezdődött a találkozó, ugyanis már a második percben megszerezte a vezetést a Manchester City. Mahrez jobb oldali átadása után Kevin De Bruyne előzte meg védőjét és fejelt hat méterről a kapuba.

  • A belga karmester pályafutása 12. gólját szerezte a BL-ben, ebből a kilencediket az egyenes kieséses szakaszban.

Aztán a City a második helyzetéből megduplázta előnyét a 11. percben. De Bruyne a tizenhatos bal sarkáról adta be a Watford ellen négy gólt szerző Gabriel Jesus pedig közelről lőtt a hosszú alsóba.

A folytatásban is a hazai együttes birtokolta többet a labdát, de a félidő derekánál a Real is jelezte, hogy nem adta fel a kétgólos hátrány ellenére, eladott labdákból akadtak veszélyes momentumai.

Gabriel Jesus kirobbanó formában van, három nap alatt öt gólt szerzett Forrás: AFP/Paul Ellis

A túloldalon viszont a remekül kontrázó manchesteriek túlajdonképpen akkor kerültek helyzetbe, amikor csak akartak és félóra alatt nem csak a meccset, de akár a továbbjutást is eldönthették volna, ám előbb Mahrez lőtt oldalhálót, majd Foden lőtt centikkel mellé.

Ezt követően a Real Madrid némiképp rendezte a sorokat és a 33. percben egy gyönyörú góllal visszajött a meccsbe: Modric szerzett harciasan labdát a félpályán, Mendy pazarul tekert középre, Benzema pedig tökéletes ütemben érkezett, és kapásból a kapu bal oldalába lőtt. Ez volt az első gól, amit a Manchester City kapott az egyenes kieséses szakaszban.

  • A rutinos francia csatár immáron a 14. gólját szerezte angol csapat ellen a Bajnokok Ligájában.
Karim Benzema pazar mozdulattal szépített Forrás: AFP/Oli Scarff

Egy perccel később Rodrygo egyenlíthetett volna, ám Ederson szögletre ütötte a lövését. Majd Guardiolának okozhatott fejfájást, hogy Stones már az első félidő hajrájában jelezte, nem bírja tovább, így az angol védőt Fernandinho váltotta.

A fordulás után is a City előtt adódott a második félidő első komoly helyzete. Mahrez tört be a tizenhatoson belülre, Courtois már tehetetlen volt, ám az algériai támadó lövése a kapufán csattant, majd a kipattanót Foden tűzte kapura, Carvajal viszont a gólvonalról vágta ki a labdát, így újabb óriási City-lehetőség maradt ki.

Nem úgy az 53. percben, amikor Fernandinho beadása után

Foden fejjel vette be a a spanyolok kapuját, ezzel visszaállítva a kétgólos különbséget. A Real Madrid azonban ezt követően is gyorsan vissza tudott jönni, Vinícius Junior a félpályáról indulva egészen a kapuig menetelt, majd közelről lőtt a hálóba.

Vinícius Junior elképesztő szólógóllal sokkolta a manchesterieket Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Ezt követően a City eldugta a labdát, majd Zincsenko passza után az előrehúzódó Laporte került ziccerbe, de pocsékul találta el a labdát, Courtois magabiztosan fogta.

A folytatásban kissé visszaesett a tempó, köszönhetően annak, hogy lelassult a City játéka, de az angol bajnok így is magabiztosan tartotta az egygólos előnyét. Majd teljesen váratlanul megint a hazaiak növelték előnyüket:

Zincsenko esett el Kroos mellett a tizenhatos előtt, mindenki arra számított, hogy szabadrúgással jöhet a City, a nagykárolyi bíró, Kovács István viszont előnyszabályt adott, Bernardo Silva pedig suttyomban bődületesen nagy gólt lőtt.

  • A portugál támadó a harmadik gólját jegyezte az idei BL-szezonban.

Hiába volt ismét két gól közte, a Real Madrid harmadszor is vissza tudott jönni a meccsbe. A 81. percben Laporte kezezett a tizenhatoson belül, Kovács játékvezető pedig büntetőt ítélt. A labda mögé Karim Benzema állt, aki elegánsan a kapu közepébe emelt.

A hátralévő időben az eredmény már nem változott, így végül a Manchester City 4-3-ra nyert, a visszavágót jövő hét szerdán rendezik majd Madridban.

Bajnokok Ligája, első elődöntő:
Manchester City-Real Madrid 4-3 (2-1)
gólszerzők: De Bruyne (2.), Jesus (11.), Foden (53.), Bernardo Silva (74.), illetve Benzema (33., 82.), Vinícius (55.)

1Sípszó (kezd + vég)
2GólKevin De Bruyne
2GólKevin De Bruyne
11Gól
11GólGabriel Jesus
33Gól
33GólKarim Benzema
36CsereJohn Stones
46Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereDavid Alaba
53Gól
53GólPhil Foden
54Sárga lapRomeo Lavia
55Gól
55GólVinicius Junior
70CsereRodrygo
74Gól
74GólBernardo Silva
79CsereLuka Modric
81Sárga lapFernandinho
82Belőtt 11-esKarim Benzema
84CsereGabriel Jesus
88CsereVinicius Junior
93Sárga lapNacho Fernandez
93Sárga lapNacho Fernandez
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!