A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligájában már az elődöntőket rendezik. Az első meccsen a Real Madrid a tavalyi döntős Manchester Cityhez látogatott, a két együttes pedig alighanem az év egyik legjobb meccsét játszotta. Az angolok tíz perc alatt kétgólos előnyre tettek szert, és akár már a továbbjutást is eldönthették volna, de a tizenháromszoros győztes spanyol együttes Karim Benzema vezérletével rendre vissza tudott jönni a meccsbe, így végül 4-3-ra nyert Pep Guardiola csapata, amivel minimális előnyre tett szert a madridi visszavágó előtt. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Őrület Manchesterben, a City szórakozott, Benzema büntetett

A Bajnokok Ligája 2021-2022-es idénye már az elődöntőknél jár, kedd este pedig lejátszották az első párharc első meccsét a Manchester City-Real Madrid meccset. A két együttes örökmérlege a találkozó előtt elképesztően kiegyenlített volt, ugyanis két-két győzelem mellett kétszer döntetlent játszottak, és az összesített gólkülönbség is 7-7 volt.

Az angolok álomszerűen kezdték a találkozót, ugyanis már 93 másodperc után megszerezték Kevin De Bruyne révén a vezetést. Ez volt a Manchester City történetének leggyorsabb gólja a BL-ben. Azonban nem kellett sokat várni a következőre sem, már a 11. percben jött a második hazai gól: a hétvégén négy gólt szerző Gabriel Jesus növelte a City előnyét.

Gabriel Jesus kirobbanó formában, három nap alatt öt gólt szerzett Forrás: AFP/Paul Ellis

A Real Madrid a legrangosabb európai kupasorozat történetében először került kétgólos hátrányba ilyen rövid idő alatt. Ekkor úgy tűnt, nagyon sima mérkőzés lesz, ugyanis a mérkőzés ezen szakaszában Ancelotti csapata nem találta a Manchester City ellenszerét. Pep Guardiola együttese pedig akár az egész párharcot eldönthette volna félóra alatt, de rendre elszórakozta a lehetőségeit. A királyi gárda aztán rendezte sorait, a bombaformában lévő Karim Benzema pedig a reményt is visszaadta csapatának a fejesgóljával.

A francia támadó a 600. tétmérkőzésén lépett pályára, duplájának köszönhetően pedig megszerezte 320. gólját, ebben az idényben pedig a negyvenediket és a negyenegyediket.

A második félidőt is óriási elánnal kezdte a hazai együttes, Foden előbb ziccerben a kapufát találta el, majd a harmadik ordító helyzetét már gólra váltotta. A City azonban nem örülhetett sokáig, mert két perccel később Vinícius Junior egy félpályás szóló végén visszaállította az egygólos különbséget.

A City háromszor vezetett két góllal, végül majdnem elszórakozta előnyét az év legjobb BL-meccsén Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A gyors gólváltás után az angolok lendülete kissé visszaesett, így a játék kiegyenlítettebb lett, ennek ellenére ismét a City szerzett gólt, mivel Olekszandr Zincsenko buktatása után a spanyolok teljes védelme leállt, mindenki azt hitte, hogy a román játékvezető Kovács István szabadrúgást fog ítélni, ám a bíró előnyszabályt alkalmazott, Bernardo Silva pedig suttyomban hatalmas gólt lőtt a jobb felső sarokba. A góltól ismét megélénkült a mérkőzés, a slusszpoén viszont a vendégeké lett, mert egy kezezés miatt büntetőt kapott a Real.

A felvételeken látható, hogy a Benzemát a tizenegyes elvégzése előtt lézerrel próbálták elvakítani az angol szurkolók, ám a francia csatárt nem tudták megzavarni, pimasz panenkás mozdulattal emelt a kapu közepébe, ezzel a Real Madrid harmadszor is visszajött a meccsbe

és életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Bár a manchesteri sztárcsapat bizonyította, hogy miért tartják a végső győzelemre is esélyesnek, de elképesztő akarásával a spanyol bajnok is megmutatta, hogy soha nem szabad leírni. Az egészen biztos, hogy izgalmas visszavágó vár majd ránk jövő szerdán.

"Soha nem jó kikapni, főleg nem a Bajnokok Ligájában, amit nagyon szeretnénk megnyerni. A legfontosabb dolog az, hogy soha nem adjuk fel, ez az egyik legnagyobb erősségünk. A visszavágót a Bernabéuban játsszuk, de most olyan nagy szükségünk lesz a szurkolóinkra, mint talán még soha, mert velük varázslatos dolgokra vagyunk képesek és velük együtt nyerhetünk.

Mindig az jár a fejemben, hogy csak akkor nem tudsz hibázni, ha nem is rúgsz tizenegyest. Megvan a kellő önbizalmam és a lelki békém, szóval mindig oda állok, és igyekszem eredményes lenni.

Azt kell, hogy mondjam, mindenből hiányzott ma egy kicsi – motiváció, akarás, magabiztosság" – értékelte Karim Benzema a madridi együttes teljesítményét.

Karim Benzema ünnepli saját maga második, a Real Madrid harmadik gólját, amivel életben tartotta a spanyol együttes továbbjutási reményeit Forrás: AFP/Paul Ellis

Bár a Real Madrid egyszer sem vezetett a mérkőzésen és gyakorlatilag egy agyonnyert meccsen tudta életben tartani továbbjutási reményeit, a klub legendái közül Emilio Butragueno mégis el volt ragadtatva.

– fogalmazott a Real Madrid legendás csatára.

A Real Madrid és a Manchester City az év egyik legjobb mérkőzését játszotta a BL első elődöntőjében Forrás: AFP/Oli Scarff

Karim Benzema a legnagyobbak között

Benzema hatalmas szolgálatot tesz ebben az idényben is a Real Madridnak, hiszen legutóbbi 12 meccsen 17 gólt szerzett a madridiak mezében és négy gólpasszt jegyzett, miközben a bajnokságban 25 találattal, a Bl-ben pedig immáron 14 góllal vezeti a góllövőlistát. Korábban csak Cristiano Ronaldo és Robert Lewandowski volt képes több gólt lőni ennél egyetlen BL-idényben.

A Chelsea elleni mesterhármasa és a City elleni duplája után pedig Karim Benzema lett az első játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki az egyenes kieséses szakaszban öt gólt lőtt idegenben egy szezonon belül.

Emellett Benzema a Real történetének az ötödik olyan játékosa Cristiano Ronaldo, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano és Hugo Sánchez után, aki egyetlen szezonban legalább 40 gólt tudott szerezni. Legutóbb Real-mezben ez az ötszörös aranylabdás Ronaldónak sikerült a 2017/2018-as idényben, amikor 44 góllal zárt. Korábbi csapattársa, Mesüt Özil a Twitteren fejezte ki véleményét a meccs után, miszerint Benzema érdemelné meg az Aranylabdát.

– ezt már a Real Madrid második gólját szerző Vinícius Júnior mondta Benzemáról a Movistar Plusnak, majd a mérkőzésre is kitért:

Real Madrid támadója, Vinícius Junior Karim Benzemát méltatta Forrás: AFP/Oli Scarff

"Nem lehetünk elégedettek a vereséggel. A párharc első fele véget ért, de még hátra van 90 perc, hogy megfordítsuk az állást. A Bernabéuban a szurkolóink jelenthetik a különbséget minden párharcban, ez alól a mostani sem kivétel. Remek csapattal találkoztunk, amelynek nagyszerű edzője van, nagyon nehéz ellenük játszani. Féken kell tartani őket. A visszavágón higgadtan kell játszanunk, addig pedig dolgozunk tovább keményen és megnézzük, min kell még addig javítanunk, hogy bejussunk a fináléba. Valószínűleg egy kicsit mindenből több kell, főleg az elején. Nem kaphatunk gólokat" – fogalmazott Vinícius Júnior, aki a BL-egyenes kieséses szakaszában már három gólpasszt és egy gólt jegyzett.

Ancelotti és Guardiola is elégedett volt, de a nézők az igazi győztesek

Josep Guardiola, a Manchester City és Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője is úgy látja, hogy csapata továbbjuthat a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjába.

Pep Guardiola nyerte a rutinos edzők csatáját Carlo Ancelottival szemben Forrás: AFP/Oli Scarff

"A szurkolók számára ez egy fantasztikus mérkőzés volt. A Real Madrid vezetőedzőjeként figyelembe kell vennem, hogy két gólt kaptunk nagyon korán. Mindazonáltal három gólt viszünk a Bernabéuba, bízunk benne, hogy bejutunk a fináléba. Ezek a játékosok nem veszítik el a fejüket, ha nehézkessé válik a helyzet. Márpedig az első húsz perc nagyon nehéz volt, de utána szépen lassan vissza tudtunk jönni a meccsbe, és megőriztük az esélyünket a továbbjutásra. Nagyon magabiztosak vagyunk, és izgatottak, mert Bernabéunak megvan a sajátos varázsa.

A Manchester City egy olyan csapat, amely nagyon jól tud játszani, de felvettük a versenyt. A jó dolog az, hogy három gólt szereztünk, a rossz pedig az, hogy négyet kaptunk"

– fogalmazott Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője, akinek ez pályafutása nyolcadik BL-elődöntős párharca edzőként.

A rengeteg kihagyott helyzet ellenére Guardiola elégedett volt csapata teljesítményével Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Jose Hernandez

"Mindkét csapat szemszögéből fantasztikus mérkőzés volt. Rengeteg jó dolgot csináltunk, sajnálatos, hogy gólokat kaptunk, miközben még több gólt is szerezhettünk volna. Kiváló meccset játszottunk egy hihetetlen csapat ellen. Nagyon jól támadtunk le, végig jól játszottunk, büszkék lehetünk magunkra. Úgy fogunk Madridba utazni, hogy megpróbálunk ott is győzni.

Ha azt nézem, hogy mit csináltunk a labdával és a labda nélkül, kijelenthetem, hogy nem is kérhettem volna ennél többet. Mindkét csapat támadni és játszani akart, fantasztikus látvány volt.

Gratulálok Carlo Ancelottinak és a csapatának, mert nagyon jók. Láthattuk ma is, hogy a veszély mindig ott van, de mindig jól reagáltunk ezekre" – értékelt a mérkőzés után a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola.

"Jó eredményt értünk el, de bármi is történt ma, a madridi visszavágón nem játszhatunk a döntetlenre. Pontosan tudjuk, mi történne akkor. Kaptunk három gólt, ami sosem jó érzés, de úgy gondolom, hogy a csapat nagyon jól teljesített, annak ellenére, hogy a védelemből meghatározó játékosok hiányoztak. Egyáltalán nem vagyunk frusztráltak. Tisztában vagyunk vele, hogy ki ellen játszunk, és ők is jól tudják, hogy mi mire vagyunk képesek. A labdarúgásban bármi megtörténhet, ezért készen kell állnunk a visszavágóra" – mondta Rúben Dias, a Manchester City portugál védője.

De Bruyne és Foden is gólt lőtt, minimális előnyben a City Forrás: AFP/Oli Scarff

"A szurkolók számára nyilvánvalóan nagyszerű élmény volt. Tisztában voltunk vele, ha kényes területeken adjuk el a labdát, megbüntetnek minket. Ezen dolgoznunk kell. Megvoltak a lehetőségeink, hogy a kivégezzük őket, az ilyen meccseken élni kell ezekkel. Az eredménnyel

– tekintett már előre Phil Foden, a City angol válogatott támadója.

"Az első húsz percben elképesztően jók voltunk, nyomtunk és irányítottuk a meccset. Balszerencsénkre végül nem tudtuk megtartani a kétgólos előnyünket. Ilyen a Bajnokok Ligája: itt a legjobb csapatokkal szemben kell helytállni. Így is sikerült megnyernünk az első meccset, a szurkolóink büszkék lehetnek ránk és a munkánkra. Több lehetőséget is kihasználhattunk volna, de így is kiváló teljesítmény volt ez a részünkről" – értékelt Bernardo Silva, a Manchester City portugál középpályása, akit a mérkőzés legjobb játékosának választottak.

Hosszabbítás

Végezetül lássuk az elődöntő legérdekesebb statisztikáit:

  • Phil Foden a kilencedik BL-gólját szerezte, a Manchester City támadójánál csak Wayne Rooney lőtt több gólt 22 éves kora előtt a Bajnokok Ligájában az angol játékosok közül.
  • Legutóbb 23 éve fordult elő utoljára, hogy egy Bajnokok Ligája-elődöntőben mindkét csapat legalább három gólt szerzett.
  • Toni Kroos 15. alkalommal lépett pályára BL-elődöntőben, ezzel utolérte a németek rekorderét, Thomas Müllert. Kroos mind a 15 meccsen kezdett, míg a Bayern München világbajnok támadója 11-szer volt kezdő.
  • A Manchester City a legutóbbi három Bajnokok Ligája-meccsét megnyerte a Real Madrid ellen – korábban egyetlen angol klub sem tudta legyőzni sorozatban kettőnél többször a királyi gárdát.
  • A manchesteri elődöntőben rekordmennyiségű gól született, ugyanis korábban csak az Ajax-Bayern München (5-2, 1995. április) és a Liverpool- AS Roma (5-2, 2018. április) elődöntős mérkőzéseken volt ennyi találat.
  • A Real Madrid szezonbeli első kilenc BL-meccsén csupán hat gólt kapott, a legutóbbi kettőn viszont hetet.
  • A Manchester City az idei szezonban először kapott gólt az egyenes kieséses szakaszban.
A Real Madrid hét gólt kapott a legutóbbi két BL-meccsén Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:

Manchester City (angol)-Real Madrid (spanyol) 4-3 (2-1)
Manchester, v.: Kovács (romániai)
gólszerzők: De Bruyne (2.), Jesus (11.), Foden (53.), Silva (74.), illetve Benzema (33., 82., utóbbit 11-esből), Vinicius (55.)

A visszavágót jövő szerdán rendezik Madridban. A másik ágon a Liverpool szerdán fogadja a párharc első mérkőzésén a Villarrealt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!