Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén az RB Leipzig hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az Atalanta ellen. Az első félidőben Luis Muriel góljával vezetett az olasz csapat, majd egy öngóllal egyenlített a Lipcse, a csereként beálló Szoboszlai Dominik pedig a hajrában közel állt ahhoz, hogy győztes gólt szerezzen, de a felsőléc megmentette az olaszokat. 

A nyolcaddöntőből a három magyar válogatott futballistát, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig játék nélkül jutott tovább, mert ellenfelét, a Szpartak Moszkvát az orosz csapatokat érintő büntetések miatt kizárták az Európa-ligából.

Az egyik leglátványosabb támadófocit játszó olasz csapat, az Atalanta elleni rangadón Gulácsi és Orbán is a kezdőben kapott helyet, míg Szoboszlait a cserepadra ültette Domenico Tedesco vezetőedző.

Jobban kezdte a meccset a Lipcse, de a 17. percben az Atalanta egy zseniális egyéni villanás után megszerezte a vezetést.

Davide Zappacosta passzolt a bal oldalon Luis Murielhez, aki betört a 16-oson belülre, majd elemi erővel bombázott a kapu bal oldalába.

A lövés védhetetlen volt, Gulácsi nem érhetett oda a labdára. Nem sokkal később hárítania kellett a magyar kapusnak, megint Muriel kísérletezett.

Luis Muriel góljával szerzett vezetést az Atalanta Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A 24. percben majdnem egyenlített a német csapat, de Andre Silva nyolc méterről a kapufát találta el. Nyomott a félidő hajrájában a Leipzig, de a szünet előtt az Atalanta is lőtt egy kapufát Mario Pasalic révén, végül maradt az 1-0-s olasz vezetés az első 45 perc után.

A második félidőt az Atalanta kezdte aktívabban, Muriel lövésénél nagy védést kellett bemutatnia Gulácsinak. Az 58. percben 11-est kapott a Lipcse Nkunku felrúgásáért. Andre Silva elhibázta a büntetőt, a kipattanót Orbán visszafejelte, de ezt is védte a kapus.

Egy perccel később viszont egyenlítettek a hazaiak: Angelino beadására jól érkezett középen az elől maradó Orbán, és Zappacostát megelőzve közelről a kapuba lőtt.

A találatot végül az UEFA Zappacosta öngóljaként könyvelte el.

Willi Orbán (4) nagy szerepet játszott az egyenlítésben az Atalanta ellen Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A gól után az Atalanta ritmust váltott és nyomás alá helyezte Gulácsi kapuját, de nagy helyzetet nem tudtak kialakítani az olaszok.

A hajárára Szoboszlai Dominik is pályára lépett, a 73. percben állt be Dani Olmo helyére, és a 82. percben Angelino beadását a felsőlécre fejelte.

Hatalmas lehetőség maradt ki, a magyar középpályás eldönthette volna a meccset.

A folytatásban újabb gól már nem esett, maradt az 1-1, így a bergamói visszavágón dől majd el a továbbjutás.

3Sárga lapJose Luis Palomino
17GólLuis Muriel
51Sárga lapJosko Gvardiol
58ÖngólDavide Zappacosta
85Sárga lapMarcel Halstenberg
Összeállítások
3-4-1-2
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék