A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
Vágólapra másolva!
A Ferencváros hazai pályán hátrányból fordítva nagyszerű hangulatú mérkőzésen, telt ház előtt győzte 2-1-re az Újpestet a labdarúgó NB I 29. fordulójának rangadóján, ezzel a zöld-fehér csapat sorozatban a negyedik, összességében pedig a 33. bajnoki címét szerezte meg. 

A Puskás Akadémia szombati MOL Fehérvár elleni 2-2-es döntetlenjével biztossá vált, hogy az Újpest legyőzésével a címvédő Ferencváros újabb bajnoki elsőséget ünnepelhet, méghozz négy fordulóval a szezon zárása előtt.

Bár az őszi vergődéshez képest tavasszal már kimondotta jól szerepelt az Újpest, hiszen a téli edzőváltás után egyre jobb formába lendülő lila-fehérek az utóbbi tíz bajnokijukból hetet megnyertek, és elődöntbe jutottak a Magyar Kupában is, azért az esélyek egyértelműen a Fradi mellett szóltak a mérkőzés előtt. A zöld-fehérek 14 hazai bajnokijuk felét megnyerték, négy döntetlen mellett háromszor kaptak ki, míg az Újpest hat vereség mellett háromszor kikapott és négyszer nyert idegenben.

Igaz, utolsó három idegenbeli bajnokiját kivétel nélkül megnyerte Milos Krusics csapata.

A Fradi viszont sorozatban kilenc derbit nyert meg, egy tizedik siker pedig bajnoki címet jelentene. Sztanyiszlav Csercseszov talán Pászka Lórándnak szerezte a legnagyobb örömet, a 26 éves játékos első bajnokiján lehetett a kezdőcsapat tagja. Azé a kezdőé, amelyben a tavasszal jobbára mellőzött Franck Boli kapott lehetőséget a csatárposzton a sérült Ryan Mmaee helyén. Hosszú idő után először ott volt a keretben a sérülésből visszatérő magyar válogatott középpályás, Sigér Dávid.

Újpesti oldalon gyors, labdabiztos középpályásoknak szavazott bizalmat a szakvezetés, arra készülve, hogy nagyon sok párharcot kell majd megvívniuk a játékosoknak a pálya középső harmadában.

A délutáni jégeső ellenére is teljesen megtelt a Groupama Aréna, beleértve a vendégszektort is. A találkozó, melyen a Fradi felavatta új, aranyszínű harmadik mezét, már szép napsütésben kezdődött.

A Ferencváros egy labdaszerzés után már a 2. percben helyzetbe került, de Kasztrati az ötös sarkán jó ütemben vetődött bele Boli lövésébe. Az Újpest egy szöglettel válaszolt a helyzetre, majd az ötödik percben meglepetésre a vezetést is megszerezték a vendégek, miután Esiti a tizenhatoson belül megrúgta Beridzét. A Karakó Ferenc által azonnal megítélt büntetőt a videobíró jóváhagyta, Budu Zivzivadze pedig magabiztosan értékesítette.

Zivzivadze elképesztő formában futballozik Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gól még magabiztosabbá tette az addig sem ijedt újpestieket, akiknek a játéka nyomokban sem tartalmazta a hétközi paksi kupaelődöntőben látott tanácstalanságot. Mindkét csapat nagyon magasan védekezve, már az ellenfél tizenhatosán megkezdte a letámadást. Az Újpest egyre nehezebben jutott át a Fradi térfelére, és egy jól felépített hazai akció végén a 19. percben egyenlítettek a zöld-fehérek: Boli jól adott be a jobb oldalról, Kasztrati lyukat rúgott, a túloldalon érkező Tokmacnak pedig nem volt nehéz dolga öt méterről a kapuba vágni a labdát (1-1).

Franck Boli (jobbról az első) csapatba állítása jó húzás volt Cserecseszovtól Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyeníltés után is maradt a hazai mezőnyfölény, mégha az Újpest is eljutott egy lövésig, de Antonov próbálkozása jócskán elkerülte Dibusz kapuját a 33. perc végén. A középpályás zakatolás után aztán a 39. percben a Fradi szépen vitt végig egy támadást, a bal oldalról beinduló Pászka kiválóan gurított vissza az alapvonalról, a támadást kísérő Vécsei Bálint pedig tíz méterről precízen gurított a bal alsó sarokba (2-1). A vezető gól azt jelentette, hogy a Ferencváros behozhatatlan előnnyel vezette a tabellát.

Az első félidő utolsó percében az Újpest még egy Beridze-elfutással helyzetbe került, de Esiti ezúttal jó helyen volt, hogy blokkolja a beadást, így 2-1-es előnnyel, kvázi bajnokként mehetett szünetre a Fradi.

Szünetben Sztanyiszlav Csercseszov cserélt: a Beridze által többször is zavarba hozott Somália helyére Sammy Mmaee érkezett. Nem a marokkói válogatott érkezése miatt, inkább a bajnoki cím közelsége miatt a hazai ultrák minden létező füstkeltő eszközt meggyújtottak, amivel olyan füstbe borították a Groupama Aréna játékterét, hogy mintegy öt percig állt a mérkőzés, mire újra megfelelőek lettek a látási viszonyok.

Füstbe borult a Groupama Aréna a második félidő elején Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 55. percben a Fradi, pontosabban Blazic kis híján összehozta az újpesti egyenlítő gólt, miután egy labdát rosszul talált el a hazai tizenhatoson belül, amire Zivzivadze lecsapott, de Dibusz résen volt, és felszedte a labdát a grúz csatár elől. Ha Blazic nem ilyen szerencsétlenül találja el a labdát, akkor még jobb lehetett volna az újpesti csatárnak.

Egy perccel később Tokmac rúgta be a labdát Csongvai mögé, de az újpesti játékos becsületére legyen mondva, hogy üldözőbe vette, és remek becsúszással szerelni is tudta Bolit a tizenhatoson belül. A következő percben már az Újpest előtt adódott óriási lehetőség: Croizet tette bele a lábát egy középre rúgott labdába, a perdítése pedig pont eltalálta a jó helyen álló Dibusz vállát.

Dibusz Dénes ezúttal is hozta a tőle megszokott bravúrokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A másik kapuban Banai Dávid is megmutatta képességeit, előbb Boli, majd Lauiduni földre rúgott, veszélyesen pattanó labdája után védett bravúrral az újpesti kapus. A 62. percben Boli lőtt ziccerben Banaiba, a nigériai támadó szerencséjére lesen volt,

máskülönben nehezen számolt volna el azzal, hogy miért nem passzolt a mellette üresen futó Tokmacnak.

Egy rövid újpesti feltámadás után a 72. percben Loncar lövése pattant meg Kutrumpiszon, és nem sokkal ment a labda az újpesti kapu mellé. A 76. percben Croizet kapott tökéletes passzt Mitrovicstól, a francia támadó kissé ugyan kisodródott, de így is kapura tudott lőni, Dibusz azonban ismét bravúrral védett.

Yohan Croizet (10) egész idényben az Újpest egyik legjobbja volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 81. percben Pászka Lóránd lehetett volna a meccs hőse, aki gyönyörű csellel hozta magát lövőhelyzetbe, de nem tudta tökéletesen kapura tekerni a labdát 14 méterről. A Soroksárról télen érlező balhátvéd a mezőny egyik legjobbjaként játszotta végig élete első derbijét.

Az Újpest nem adta fel, még az utolsó percekben is letámadtak a vendégek, ezzel azonban a hazaiak előtt nyíltak területek egy-egy gyors ellentámadáshoz, egy-egy ilyen végén előbb Tokmac, majd Loncar hagyott ki egy helyzetet. Utóbbi eztán még egy sárgát is kapott, miután kíméletlenül letartolta Antonovot.

Az újpesti szurkolók is hozzátették a magukét a jó hangulathoz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meccs végi rengeteg szabálytalanság, illetve a félidő eleji kényszerszünet miatt a játékvezető nyolc percet hosszabbított. A 93. percben mindent eldönthetett volna a Fradi, de Boli, Tokmac és Loncar hiába vitt végig egy gyors támadást, utóbbi csak Csongvai bokáját tudta megrúgni, amiért megkapta a második sárga lapját, így a Fradi emberhátrányban fejezte be a meccset.

A 95. percben megfagyott a levegő a fradista szektorokban: egy beadásra Dibusz nem a legjobban jött ki, Croizet elé került a labda, a francia, egyet igazított rajta, majd a kapuba bombázott. A videobíró azonban észrevette, hogy a labda a francia kezére esett Dibusz mentése után, így visszanézve a helyzetet, érvénytelenítette a gólt. Így végül nyert és bajnok lett a Ferencváros!

A Fradi az előző idényben egy Újpest elleni 3-0-s győzelemmel lett bajnok, és ezúttal is az ősi rivális elleni sikert követően ünnepelhettek.

Az FTC története során 33. alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, és sorozatban negyedszer végez az élen. Legutóbb az Újpestnek volt hasonlóan hosszú sorozata a bajnokságban, a lila-fehérek a 70-es években egymást követően hétszer végeztek az élen.

1Sípszó (kezd + vég)
511-es
6Belőtt 11-esBudu Zivzivadze
19Gól
19GólTokmac Chol Nguen
39Gól
39GólBálint Vécsei
42Sárga lapYohan Croizet
44Sárga lapYohan Croizet
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereSomalia
46Sípszó (kezd + vég)
60Sárga lapVincent Onovo
62Sárga lapFranck Boli
62Sárga lapFranck Boli
63CsereBálint Vécsei
72CsereKristoffer Zachariassen
74CsereMiroslav Bjelos
81Sárga lapAdnan Kovacevic
82Sárga lapAdnan Kovacevic
84CserePetrus Boumal
87Sárga lapStjepan Loncar
88CsereGiorgi Beridze
88Sárga lapStjepan Loncar
88Sárga lapÁron Csongvai
88Sárga lapÁron Csongvai
90CsereAissa Laidouni
93Piros lap
95Különleges esemény
96Sárga lapTokmac Chol Nguen
96Sárga lapNikola Mitrovic
99Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!