A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMárton Viviana
09:33TekvondoRuth Gbagbi-Viviana Marton
HUNMagyarország
10:40Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország
10:50Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
11:00Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
11:10Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNLigeti Dániel
11:40BirkózásDaniel Ligeti-Ashton Mutuwa
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Real Madrid győzelmével ért véget az idei Bajnokok Ligája idény Párizsban. Carlo Ancelotti együttese története során tizennegyedszer hódította el a legrangosabb európai klubtrófeát, miután Vinícius Junior góljával legyőzte a Liverpoolt egy olyan fináléban, ami több mit fél órát csúszott.

A rekordbajnok Real Madrid a 14. győzelmére készült, míg a Liverpool története során hetedszer szeretett volna a csúcsra érni. Ami a formát illeti: a Real a három mérkőzés óta veretlen, viszont ennél is régebbre nyúlt vissza az angolok veretlenségi szériája: márciusban az Intertől kapott ki legutóbb a Liverpool, azóta 18 tétmeccs óta nem talált legyőzőre.

Ez a párosítás igazi BL-döntőben már kétszer találkozott egymással a két csapat, 1981-ben, ugyancsak Párizsban a Liverpool 1-0-ra nyert, míg 2018-ban, Kijevben 3-1-re a Real Madrid bizonyult jobbnak. Az első három találkozójukat a Liverpool nyerte, azóta viszont képtelen volt legyőzni a madridiakat, egy döntetlen mellett a Real négyszer kerekedett fölé. Érdekesség, hogy a legutóbbi hét BL-döntőt követően az a csapat emelhette fel végül a trófeát, amely a mérkőzés első gólját szerezte.

Carlo Ancelotti és Jürgen Klopp a döntő előtt Forrás: AFP/Franck Fife

Külön érdekesség a két vezetőedző személye, hiszen mindketten a szakma korszakos egyéniségei közé sorolhatók:

Ancelotti, valamint Jürgen Klopp egyaránt az ötödik európai kupadöntőjére készült edzőként.

Ennél többször csak Giovanni Trapattoni (7) és Sir Alex Ferguson (6) ült kupasorozat fináléjában a kispadon. Az olasz szakember a négy BL-döntőjéből háromszor nyert, egyszer veszített, éppen a Liverpoollal szemben. Klopp négy kupadöntőjéből csupán egyet nyert meg, hármat (kettőt a BL-ben , egyet az Európa-ligában) viszont elbukott.

A Liverpool az FA Kupa és ligakupa megnyerése után idénybeli harmadik trófeájának megszerzésére készült, míg a Real a bajnoki cím és a spanyol szuperkupa elhódítása után szintén a triplázásért harcolt.

A 2019-es BL-döntős csapatból nyolcan kerültek be a Liverpool kezdőjébe: Matip és Firmino helyére Konaté, illetve Luis Díaz került be, az azóta távozott Wijnaldum posztján Thiago Alcántara szerepelt, aki kisebb sérüléssel bajnlódott, így a játéka az utolsó pillanatig kérdéses volt.

A Real Madrid leginkább sztárcsatárában, Karim Benzemában bízhatott, aki Thierry Henry és Hugo Lloris után a harmadik francia játékos lett, aki külföldi csapat kapitányaként kezdett egy nemzetközi kupadöntőben.

A Real Madrid pedig az első olyan csapat lett a BL-döntők történetében, amelynek kezdő tizenegyében négy olyan játékos (Benzema, Kroos, Modric és Alaba) kapott helyet, aki több mint 100-szor lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban. A rutin tehát a Real mellett szólt.

Egészen példátlan, de biztonsági okokra hivatkozva 35 percet csúszott a finálé kezdete. A szombati döntőre ugyanis óriási volt az érdeklődés, egyes hírek szerint 50-60 ezer szurkoló be sem jutott a Stade de France-ba. Komoly szervezési probléma adódhatott a francia fővárosban, mivel már a kapunyitáskor voltak problémák, nagyon lassú volt a bejutás. Ráadásul az angol szurkolók egy része jegy nélkül akart bejutni a stadionba, többen átugráltak a kerítésen és be is szöktek. Bő fél órával a kezdés előtt még több ezer néző várt arra, hogy bejusson.

Az első percek puhatolózó játéka után a Liverpool előtt adódott a meccs első komoly helyzete, miután Szalah estében még kapura tudott fordulni, de Courtois kiváló reflexszel kiszedte a bal alsó sarok felé tartó labdát. A folytatásban is a Liverpool járt közelebb a gólhoz, a 20. percben Mané kis híján megszerezte a vezetést, de a jobb alsó sarokba tartó lövését a belga kapus hatalmas bravúrral a kapufára tolta.

A Liverpoolnak volt több helyzete az első félidőben, de a Real is szerezhetett volna gólt Forrás: AFP/Javier Soriano

Fél óra után a mérkőzés kezdeti intenzív irama kissé alábbhagyott, leginkább a mezőnyben folyt a játék, kevés izgalom alakult ki. Hosszú idő után aztán ismét a Real kapuja előtt adódott helyzet, Mané lőtt éles szögből, de Militao becsúszva szögletre mentett.

Az első félidő végén Benzema került ziccerbe, de hiába talált a kapuba, hosszas videobírózás után les miatt érvénytelenítették, így gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

Klopp csapata az első játékrészben 5-ször lőtt kapura, pontosan annyiszor mint az előző két BL-döntőjében összesen.

Karim Benzema reakciója, miután nem adták meg a gólját Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Bátrabban, kezdeményezőbben lépett fel a fordulás után a spanyol együttes és az 59. percben pedig megszerezte a vezetést.

Alexander-Arnold maradt le a bal oldalon Vinícius Juniorról, aki Valverde passza után közelről lőtt a jobb sarokba. A brazil támadó a negyedik BL-gólját szerezte az idényben, 21 évesen és 320 naposan pedig az ötödik legfiatalabb játékos lett, aki betalált a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában.

Ezt követően érezhetően sebességet váltott a Liverpool, de a labda többet volt a Realnál. Ettől függetlenül Szalah ziccerbe tudott kerülni, de egy méterről hibázott, pontosabban Courtois védett óriásit.

Vinícius Junior ünnepli a gólját Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Liverpool a saját tudásához képest jóval gyengébben futballozott, erre reagálva Klopp cserékkel igyekezett frissíteni csapatán, Thiago Alcántarát Roberto Firmino váltotta, míg a csapatkapitány Jordan Henderson helyére Naby Keita állt be.

Az idő haladtával a Liverpoolnak lett egyre sietősebb, és ennek tükrében fokozta a nyomást. A hajrá elején Courtois sokadik hatalmas bravúrját mutatta be, miután Szalah közeli lövését védte.

A Liverpool hiába nyomott, az perces hosszabbításban már nem voltozott az eredmény. Így a Real megszerezte tizennegyedik BL-serlegét és 2018 után újra felért a csúcsra. Carlo Ancelotti minden idők legeredményesebb edzője lett a Bajnokok Ligájában, miután negyedszer diadalmaskodott aktuális csapatával, ezzel szemben Jürgen Klopp és a Liverpool ismét elbukott.

1Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
48Sípszó (kezd + vég)
59GólVinicius Junior
59GólVinicius Junior
61Sárga lapFabinho
62Sárga lapFabinho
65CsereLuis Diaz
77CsereJordan Henderson
77CsereThiago Alcantara
85CsereFederico Valverde
90CsereLuka Modric
93CsereVinicius Junior
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!