A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic
Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája második elődöntőjének visszavágó mérkőzésén az angol bajnok Manchester City a 90. percig 1-0-ra vezetett a Real Madrid ellen a Santiago Bernabéu Stadionban, azonban a spanyol csapat az utolsó pillanatban a csereként beállt Rodrygo két góljával hosszabbításra mentette a párharcot és újabb csodát tett a sorozat idei kiírásában. A madridi csapat aztán a hosszabbításban sem állt meg és három perc után kiharcolt egy tizenegyest, amit Karim Benzema magabiztosan értékesített, ezzel pedig a Real Madrid a Bajnokok Ligája-történelem egyik legnagyobb csodáját tette és 6-5-ös összesítéssel bejutott a párizsi döntőbe, ahol a Liverpool lesz az ellenfele.

A két csapatnak ez volt a harmadik egymás elleni párharca a legrangosabb európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában, 2016-ban ugyancsak az elődöntőben találkoztak, Manchesterben gól nélküli döntetlen született az első felvonáson, majd a visszavágón egy öngóllal a madridiak jutottak a fináléba. 2020-ban a nyolcaddöntőben a City kettős győzelemmel lépett tovább, mindkét találkozón 2-1-es győzelmet aratott.

A két csapat egy héttel ezelőtt Manchesterben az év egyik legjobb meccsét játszotta, amelyen Pep Guardiola csapata 4-3-ra nyert. A hét gól ráadásul rekordnak számít a BL elődöntőinek történetében, ugyanis korábban csak két alkalommal született ennyi találat a legjobb négy között: az Ajax-Bayern München találkozón 1995. április 19-én, illetve a Liverpool-AS Roma meccsen 2018. április 24-én egyformán 5-2-es hazai siker született.

Guardiola csapata meccsben tartotta a Real Madridot Forrás: AFP/Oli Scarff

A City ugyan előnyt szerzett az odavágón, de Guardiola nem lehetett elégedett a végeredménnyel, mert a csapata rengeteg ziccer elrontott, és a játék képe alapján már az első félidőben eldönthette volna a továbbjutást.

A Real Madridra pokolian nehéz feladat várt, és nem csak azért, mert a világ egyik legjobb csapata volt az ellenfele, hanem azért is, mert a BL-történetében csak hatszor fordult elő az a bravúr, hogy egy csapat döntőbe jutott, miután elveszítette az elődöntős párharc első felvonását.

Carlo Ancelotti csapatának pedig klubtörténeti sikerre lett volna szüksége a Santiago Bernabeu Stadionban, mivel korábban nyolc olyan BEK/BL-elődöntőből sem tudott továbbjutni, amikor a párharc első mérkőzését elvesztette.

Ami a két csapat összeállítását illeti: a Real Madridba visszatérhetett az előző meccset eltiltás miatt kihagyni kényszerülő Casemiro, azonban a védelemben nem lehetett ott az osztrák David Alaba, aki a két csapat első meccsén sérült meg. A Manchester City viszont erősödött az első meccshez képest, ugyanis visszatérhetett az első meccset eltiltás miatt kihagyó Joao Cancelo, és felépült a sérüléséből az angol válogatott Kyle Walker, aki elfoglalhatta a helyét a védelem jobb oldalán, így Pep Guardiola a legerősebb csapatát küldhette pályára a Santiago Bernabéu Stadionban.

A portugál válogatott Joao Cancelo a Manchester City egyik legfontosabb játékosa Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A Real Madrid óriási elszántsággal kezdte a meccset, Vinícius Júnior az 50. másodpercben kiharcolt egy szabadrúgást a bal oldali szögletzászlónál, a brazil válogatott támadó pedig azonnal elkezdte hergelni a közönséget. Az első lehetőségre a negyedik percig kellett várni. Ekkor Dani Carvajal beadása után Karim Benzema fejelhetett nyolc méterről, de a francia támadó kísérlete elszállt a kapu fölött.

A nyolcadik percben kisebb tömegjelenet alakult ki.

Casmerio hátulról elkaszálta a madridi kapu felé meginduló Kevin De Bruyne-t, azonban a mérkőzést vezető Daniele Orsato nem adott lapot a brazil középpályásnak. Ez után a City játékosai megrohanták az olasz bírót, mire megérkezett Luka Modric, aki heves lökdösődésbe kezdett Aymeric Laporte-tal, melynek végén a spanyol védő a földre kerül. Az olasz bíró végül kiosztott egy-egy a lapot a kakaskodóknak, míg Casemiro megúszta egy szóbeli figyelmeztetéssel.

Az aranylabdás Luka Modric tett rendet a manchesteri játékosok között Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A kis közjáték után továbbra is a Real Madrid játszott veszélyesebben, és a 12. percben megszerezhette volna a vezetést.

Egy szépen felépített akció végén az uruguayi Federico Valverde tálalt középre, a lendületből érkező Benzema pedig 12 méterről kapu fölé lőtt.

A folytatásban is a Real Madrid kezdeményezett, a City sokkal passzívabb volt és negyedóra után már az időt is elkezdte húzni.

A 18. percben aztán már ziccere is volt a Real Madridnak.

Benzema kapott egy labdát a tizenhatoson belül, Laporte elkotorta előle a labdát, de az pont Vinícius Júnior elé került, aki egy pattanás után 10 méterről lőhetett, de kis túlzással kirúgta a labdát a Santiago Bernabéu Stadionból.

Két perccel később először villant a Manchester City.

A portugál válogatott Bernardo Silva kapott egy elképesztő labdát, kilenc méterről kapura lőtt, de Thibaut Courtois hatalmas bravúrt bemutatva szögletre tornázta a rövid felsőbe tartó labdát.

Thibaut Courtois mutatta be a meccs első bravúrját Forrás: AFP/Javier Soriano

A félidő felénél alábbhagyott a Real Madrid intenzitása, a Manchester City pedig átvette a játék irányítását. Komoly helyzeteket nem dolgozott ki az angol csapat, de magabiztosan tartotta a labdát, és folyamatosan futtatta a madridi csapat játékosait.

A 32. percben ismét Casemiro úszott meg egy sárga lapot.

A brazil védekező középpályás ezúttal Phil Fodent rántotta le a mezénél fogva, de Orsato játékvezető valami megmagyarázhatatlan oknál fogva úgy gondolta, hogy ez sem ér lapot, így a Casemiro továbbra is lap nélkül futballozhatott, miközben egy szigorúbb játékvezetőnél már lehet, hogy mehetett volna zuhanyozni.

Casemiro rengeteg manchesteri akciót akadályozott meg az első félidőben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 40. percben megint Courtois-nak kellett védenie. Ezúttal Foden 21 méteres bombáját ütötte ki a jobb alsó sarokból. Az utolsó percekben a City a Real térfelén tartotta a labdát, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani, így gólnélküli döntetlennel mehettek a szünetre a csapatok.

A második félidőből alig tíz másodperc telt, amikor a Real Madrid megszerezhette volna a vezetést.

A középkezdés után a jobbszélen felfutó Carvajal kapott egy remek indítást, keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt, a hosszún érkezett Vinícius Júnior, akinek csak az üres kapuba kellett volna passzolnia, de a brazil támadó sípcsonttal találta el a labdát, és méterekkel a kapu mellé lőtt.

Vinícius Junior hagyta ki a Real Madrid két legnagyobb helyzetét Forrás: AFP/Javier Soriano

A kihagyott helyzet felébresztette a City játékosait, akik ez után átvették a kezdeményezést. Az 50. percben veszélyeztetett is az angol csapat, de a brazil válogatott Gabriel Jesus éles szögből leadott lövését Courtois úgy kapta le, mint a legyet.

A folytatásban az angol csapat birtokolta többet a labdát, de nyomokban sem lehetett felfedezni azt az élességet, ami a múlt heti meccsen jellemezte a Manchester City játékát. Érezhető volt, hogy Pep Guardiola úgy gondolta, a legfontosabb, hogy kontrollálni tudják a játékot, mert amíg a labda náluk van, nem tud gólt lőni a Real Madrid.

Az első meccsen történt adok kapok után Guardiola most nem akart kockáztatni Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 73. percben aztán a semmiből megszerezte a vezetést a Manchester City.

Egy gyönyörű labdakihozatal végén Bernardo Silva előtt maradt hatalmas terület, megindult a kapu felé, majd lövés helyett lekészítette a labdát a jobbján érkező Rijad Mahreznak, az algériai támadó pedig 11 méterről elemi erővel lőtt a rövid felsőbe.

Mahrez az első meccsen több nagy ziccert is kihagyott, most nem hibázott Forrás: AFP/Javier Soriano

Az utolsó bő negyedórában a Real Madrid még megpróbált csodát tenni, Karim Benzemának volt egy ziccere a 81. percben, de a közeli lövését Ederson Moraes lábbal védeni tudta.

A 87. percben a City kétszer is lezárhatta volna a meccset.

A csereként beállt Jack Grealish egy remek szóló végén elpöckölte a labdát Courtois mellett, azonban a labdáját Ferland Mendy becsúszva kivágta a gólvonalról, majd néhány másodperc múlva ismét ziccerbe került az angol válogatott támadó, de a közeli lövését a belga kapus lábbal védeni tudta.

A hajrában a Manchester City már tartotta a labdát, a Real Madridnak pedig a 90. percben összejött egy egyenlítést.

Benzema kapott egy védelem mögé benyesett labdát, kapásból középre passzolt, az érkező Rodrygo pedig közelről a hálóba pörgetett.

Ezt követően a negyedik számú játékvezető felmutatta a hatperces hosszabbítást, ettől pedig új lendületet kapott a Real Madrid, amely a 92. percben megfordította a meccset és egalizált a párharcban.

A csereként beállt Marco Asensio tekert középre, Rodrygo pedig védhetetlenül fejelt a jobb felső sarokba.

Rodrygo volt a Real Madrid csodacseréje Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A madridi csapat megérezte a vérszagot, érezni lehetett, hogy az angol csapat focistái azt sem tudják, hol vannak, így a Real Madrid megpróbálta eldönteni a párharcot, ami majdnem össze is jött, ugyanis a 93. percben ismét csak Rodrygo került helyzetbe, de a közeli lövését Ederson védeni tudta, ezzel meccsben tartotta azt a csapatát, amely a párharc második percétől kezdve továbbjutásra állt.

A Real Madrid kilencven percig nem találta el a kaput a Manchester City ellen, mégis csodával határos módon a ráadásban fordítani tudott, és kiharcolta a hosszabbítást.

Ez után már egyértelműen a Real Madridnál volt a pszichológiai fölény, amit a spanyol ki is használt, és már a hosszabbítás harmadik percében kiharcolt egy tizenegyes. Egy szép támadás végén Benzema kapott egy jobbról belőtt labdát, Rúben Dias pedig egy ütemet késve a labda helyett a francia támad lábát találta el, Orsto játékvezető pedig habozás nélkül a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé a francia támadó állt oda, aki higgadtan a bal alsó sarokba gurított a jobb vetődő Ederson mellett.

Karim Benzema tizenegyese után már a Real Madrid állt továbbjutásra Forrás: AFP/Javier Soriano

Ezt követően az angolok újra magukhoz ragadták a kezdeményezést, azonban Guardiola korábban már lecserélte De Bruyne-t és Mahrezt, így a City két legveszélyesebb játékosa már csak a kispadról szemlélhette az eseményeket. A ráadás első felvonásának hosszabbításában majdnem egyenlített az angol csapat. Egy középre tekert labdát Foden csúsztatott kapura, de Courtois elképesztő bravúrral kiszedte a labdát a jobb alsóból, a kipattanóra érkező Fernandinho pedig éles szögből nem tudott betalálni az ismétlésből.

A hosszabbítás második félidejében a Manchester City ment előre, ezúttal pedig az előnyben futballozó Real Madrid védekezett, azonban a spanyol csapat Rodrygo és Vinícius Júnior révén életveszélyes kontrákat vezetett. Az angolok az hajrában már elkeseredetten próbálkoztak a felívelésekkel, de a madridi védelem magabiztosan kifejelte a labdát, így az eredmény már nem változott.

A Real Madrid ezzel minden idők egyik legnagyobb fordítását csinálta meg a Bajnokok Ligájában, és 6-5-ös összesítéssel bejutott a párizsi BL-döntőbe, ahol a Liverpool lesz az ellenfele.

1Sípszó (kezd + vég)
9Sárga lapAymeric Laporte
9Sárga lapLuka Modric
9Sárga lapLuka Modric
9Sárga lapAymeric Laporte
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
65Sárga lapDaniel Carvajal
65Sárga lapDaniel Carvajal
68CsereToni Kroos
72CsereKyle Walker
72CsereKevin De Bruyne
73GólRiyad Mahrez
73GólRiyad Mahrez
75CsereCasemiro
76CsereLuka Modric
78CsereGabriel Jesus
84Sárga lapEder Militao
84Sárga lapEder Militao
85CsereRiyad Mahrez
90GólRodrygo
90Sípszó (kezd + vég)
90GólRodrygo
91GólRodrygo
92GólRodrygo
94GólKarim Benzema
96Sárga lapFederico Valverde
96Sárga lapFederico Valverde
97Sípszó (kezd + vég)
99CsereRodri
101Sárga lapRaheem Sterling
101Sárga lapRaheem Sterling
104CsereKarim Benzema
106Sípszó (kezd + vég)
107Sípszó (kezd + vég)
113Sárga lapOleksandr Zinchenko
113Sárga lapOleksandr Zinchenko
115CsereVinicius Junior
115CsereEder Militao
123Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!