Anglia máris retteg az olaszok elleni Nemzetek Ligája meccs előtt

Football Fans React To Euro 2020 Final In London Euro 2020 Great Britain London United Kingdom fans men's football England football fans litter-strewn street national team Euro 2020 Championship Wembley Stadium WIktor Szymanowicz/NurPhoto central London J
LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 11, 2021: England football fans walk in litter-strewn street in central London following the defeat of the national team by Italy in the final of Euro 2020 Championship at Wembley Stadium on July 11, 2021 in London, England. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton este Anglia Olaszország ellen lép pályára a labdarúgó Nemzetek Ligájában. A két ország válogatottja egy évvel ezelőtt az Európa-bajnokság döntőjében találkozott egymással. A finálé előtti botrány, a szurkolók okozta káosz és verekedés egy év után sem merült a feledés homályába. Anglia rettegve várja a szombat esti meccset, amelyet zárt kapuk mögött rendeznek meg. 

Anglia 55 év után újra futballünnepre készült. Az 1966-os vb megnyerését követően több mint fél évszázadot kellett várniuk arra, hogy nagy világesemény döntőjébe kerüljön az angol válogatott.

Ám az ünnep napja rémálommá változott - idézik fel az egy évvel ezelőtt történteket a brit lapok.

2021. szeptember 5-én a Wembley-ben rendezték meg az Anglia-Andorra vb-selejtezőt. Ez két és fél hónappal az Eb-döntő után történt. Az Angol Labdarúgó Szövetség egyik illetékese nem akart hinni a szemének, mert olyat látott, amit addig sosem.

mondta el a tisztviselő.

Ma már minden angol futballvezető (és szurkoló) is tudja, hogy nem az alkohol, hanem a kokain a legnagyobb kedvenc a drukkerek körében, amikor azok meccsre indulnak. "Egy kis kokain pont ugyanazt a hatást váltja ki, mintha meginnál pár üveg sört" - mondta a FA egyik biztonsági szakértője. "Nem az alkohol, hanem a kábítószer ellen kell meghirdetnünk a harcot" - tette hozzá.

Angliában nagyon sokan azt hitték, hogy azt az erőszakot, amely az 1970-es és 80-as években jellemezte a szigetországi focit, végleg sikerült felszámolni. A 2021-es Eb-döntő előtti óriási botrány azonban rávilágított arra, hogy ez messze nincs így.

Pontosabban: minden újra kezdődött.

A hatóságok ennek megfelelően a 2021-es Eb-döntő előtt alkoholmentes zónává változtatták a Wembley környékét, de ez az intézkedés szinte semmit sem ért, mert a szurkolók akkor már kokainnal és egyéb tudatmódosító szerekkel felszerelkezve indultak el a meccsre.

Az Eb-döntő után nem véletlenül nyilatkoztak úgy az FA illetékesei, hogy pusztító, borzalmas napon vannak túl.

tették hozzá.

Az UEFA és az Angol Labdarúgó Szövetség a döntőt követően közösen vizsgálódott, de az az első pillanattól fogva látszott, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség igyekszik kibújni a felelősség alól és mindent az angolokra igyekezett hárítani.

Ez hallatlan dühöt váltott ki az angol szövetségnél, mert a biztosnágért felelős műveleteket az UEFA szervezte és irányította.

Akkor még úgy tűnt, hogy Anglia és Írország közösen pályázik a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére, de ezt gyakorlatilag elsöpörte a botrány. Ugyanakkor a Wembley továbbra is otthont ad majd számos nagy eseménynek. 2024-ben itt rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét. S bár a 2030-as angol-ír közös vb-pályázat kútba esett, az angol szövetség nem mondott le arról, hogy 2028-ban Európa-bajnokságot rendezzen.

Itt még azonban nem tartunk. Anglia most két egymást követő Nemzetek Ligája meccset játszik hazai pályán. Szombaton Olaszország, június 14-én, kedden pedig Magyarország ellen.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!