Vágólapra másolva!
A kiegyenlítettebb első félidőben is gólokat szerző argentinok a második játékrészben esélyt sem adtak az Európa-bajnoknak, így a Copa América győztese magabiztosan szerezte meg a 21. század első nemzetek közötti szuperkupáját.

A Finalissimának elkeresztelt interkontinentális szuperkupának a londoni Wembley teltház előtt adott otthont, ahol a legutóbbi Európa-bajnok Olaszország és a Copa América-győztes Argentína csapott össze. A két földrész labdarúgó-szövetsége decemberben állapodott meg egymással, hogy közel harminc esztendőnyi szünet után ismét összecsap a két kontinensbajnok a kupáért.

Ilyen eseményt harmadszor rendeztek meg a történelemben: 1985-ben Franciaország 2-0-ra verte Uruguayt, míg 1993-ban a Diego Maradonával felálló Argentína tizenegyesekkel győzte le Dániát – a másfél éve meghalt legendát több plakát is ábrázolta a mai mérkőzésen, hiszen mindkét országhoz komoly kötődései voltak.

A világbajnokságról lemaradó, és a magyar válogatottal egy Nemzetek Ligája-csoportban szereplő olaszokat Giorgio Chiellini 117-edszerre és egyben utoljára vezette ki a gyepre, a túloldalon Lionel Messi viselte a csapatkapitányi karszalagot.

A mérkőzés elején a mezőnyjátékukat mutatták meg a csapatok, a kapuk közül bármelyik (az argentin) először a 21. percben forgott veszélyben, amikor Andrea Belotti léc alá tartó fejesét kellett fognia Emiliano Martíneznek. Mikor már elkezdték uralni a meccset az olaszok, a 28. percben Messi fordult le a védőjéről a tizenhatos sarkánál, lement egészen az alapvonalig, a középre gurított labdát pedig Lautaro Martínez passzolta be közvetlen közelről az üres kapuba, ezzel vezettek az argentinok.

Az Inter játékosa szerezte meg Argentínának a vezetést Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az első félidő hátralévő részében aztán ismét az olaszok akarata érvényesült, ám komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Ellenben a dél-amerikaiakkal: a játékrész hosszabbításában meglódult két játékosuk, és Martínez kiugratását követően Ángel Di María el tudta pöccinteni a labdát a kivetődő Gianluigi Donnarumma felett.

A szünetre kétgólos argentin vezetéssel mehettek tehát a csapatok.

A félidőben Roberto Mancini hármat is cserélt: Chiellini mellett két csatárát, Belottit és Bernardeschit is lehozta, és a Lazzari, Scamacca, Locatelli trióval próbálta megújítani csapatát. A játékrész elején rengeteg kisebb-nagyobb szabálytalanság miatt sokat állt a játék, márpedig az idő múlása az argentinok győzelmi esélyeit növelte.

Az 56. percben Bonucci pontatlanul hazatett labdáját Donnarumma néhány centivel a gólvonal előtt érte el, a kapufával is ütköző kapusnak azonban sikerült felszabadítania.

Néhány percre rá újabb bravúrokra volt szüksége: Di Maríának előbb a tekerését kellett fölé tornásznia, majd a második gól szerzője egy életerős kapáslövéssel is megkínálta a hálóőrt. Az olaszok teljesen szétestek a második játékrész derekára, és sorban jöttek az argentin ziccerek: előbb Lo Celso előtt adódott egy óriási lehetőség, amit az oldalhálóba lőtt, majd Messi kísérleteit hárította sorra a PSG kapusa.

Donnarumma bravúrjainak köszönhették az olaszok, hogy nem növelték tovább az előnyüket az olaszok Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az utolsó negyedórában már nem jöttek futószalagon az argentin helyzetek, de zömében náluk volt a labda, az Európa-bajnoknak pedig esélye sem volt még a szépítésre sem. A hajrá nagy része azzal telt el, hogy Lionel Scaloni kihasználta mind az öt cserelehetőségét, többek között Paulo Dybalát is pályára küldte.

A hajrában aztán ő adta meg a kegyelemdöfést: Messi cselsorozata után elé került a labda, Dybala pedig egy átvétel után kilőtte a bal alsót.

A kiegyenlített első félidő után a kétgólos előny birtokában is sokkal jobban fociztak az argentinok, így megérdemelten nyerték meg a Finalissimát, amivel megvédték a 29 évvel ezelőtt megszerzett címüket.

Finalissima (interkontinentális szuperkupa)
Olaszország - Argentína 0-3 (0-2)
(gólszerzők: L. Martínez 28', Di María 45+1', Dybala 90-4')

Mindent egy helyen az Eb-ről