A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Balszerencsés mezszám, stadionban elásott halott macskák - a labdarúgás legbizarrabb átkai

Chelsea v Liverpool - Carabao Cup Final Carabao Cup Chelsea vs Liverpool Soccer Sunday 27th February 2022 Horizontal FINAL FOOTBALL LEAGUE CUP
Romelu Lukaku of Chelsea gestures during the Carabao Cup Final between Chelsea and Liverpool at Wembley Stadium, London on Sunday 27th February 2022. (Photo by Federico Maranesi/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Romelu Lukaku visszatérése a Chelsea-be egyelőre rémálomszerűen ért véget, így mindössze egy szezon után visszamenekült Milánóba, ahol korábban már bizonyított és világklasszis szinten teljesített. Természetesen azonnal beindultak a találgatások, hogy miért nem ment neki Londonban, egyesek úgy tartják, hogy a belga válogatott támadó gyenge szereplése a mezszámának tudható be, ugyanis vele együtt már tíz játékos vallott kudarcot a londoniak kilences szerelésében. Ennek apropóján megnéztük kik azok a futballisták, akik megbuktak a hírhedt mezben, valamint összegyűjtöttük a legfurcsább balszerencsét hozó átkokat, amik megnehezítették egy játékos, vagy egy csapat életét.

A Chelsea egyszer már lemondott Romelu Lukakuról, majd múlt nyáron klubrekordot jelentő 97,5 millió fontért ismét szerződtette az Intertől, amivel a második legdrágább futballista lett Angliában, ám a belga csatár finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A milánói klubnál világklasszis szinten játszott hétről hétre, ontotta a gólokat, de a londoniaknál elképesztő formahanyatláson esett át. Az előző szezonban minden sorozatot figyelembe véve 15 gólt lőtt, ami persze önmagában nem egy rossz statisztika, de a világ legerősebb bajnokságában csak nyolc gólt szerzett. A Stamford Bridge-en joggal vártak sokkal többet egy olyan játékostól, aki szinte egymaga vezette bajnoki címre az Intert, és akiért közel százmillió fontot fizettek.

Az előző szezon elején szinte mindenki biztos volt abban, hogy a 102-szeres válogatott támadó megszerzése igazi sikertörténet lesz a Kékeknél, de végül nem így történt. Lukaku nem igazán tudott beilleszkedni Thomas Tuchel együttesébe, ugyanis a londoniak taktikája nem igazán passzolt a belga játékstílusához. Emiatt a csatár többször is nyíltan kritizálta a csapat játékrendszerét, ami azt eredményezte, hogy megromlott a kapcsolata Tuchellel és a szurkolókkal is. Néhány Chelsea-rajongó ugyanis nem vette jó néven, hogy Lukaku nem mutat tiszteletet a klub iránt, sőt nem egyszer bókolt az Internek, ahová visszavágyott.

Romelu Lukaku nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a Chelsea-nél Forrás: AFP/Justin Tallis

Így mindössze egy idény után megszületett a megállapodás a távozásáról, és kölcsönbe visszatért az Interhez, ahol 2019 és 2021 között 95 tétmérkőzésen 64 gólt szerzett és az olasz bajnoki cím mellett, az Európa-ligában is döntős volt.

Lukaku kudarcát egyesek a mezszámának tulajdonítják, ugyanis a belga támadó is beállt azon sztárjátékosok táborába, akik a hírhedt kilences mezben megbuktak a Chelsea-ben. Lukaku előtt Tammy Abraham, Alvaro Morata, Radamel Falcao vagy épp Fernando Torres számára is rémálommá vált az „elátkozott trikó".

Kilenc megbukott kilences

Chris Sutton 1999-ben szerződött a nyugat-londoni együtteshez a Blackburntől 10 millió fontért. Az angol támadó a Norwich-ban szerzett hírnevet, a Blackburnnel pedig bajnoki címet, így a Chelsea-nél nagy volt az elvárás vele szemben. Ehhez képest csúfos bukás lett a vége, ugyanis 39 meccsen mindössze egy gólt szerzett. Suttont a következő nyáron eladták a Celticnek 6 millió fontért, ahol újra magára talált.

Mateja Kezman a 2004/2005-ös idényben erősítette a londoniakat, éppen akkor, amikor a klub először nyerte meg a Premier League-t, ám ez cseppet sem a szerb támadónak volt köszönhető. A PSV-től érkező támadó gólkirály volt az Eredivisie-ben, így nem kisebb szerepet szántak neki, mint Jimmy Floyd Hasselbaink pótlása, ám a holland bajnokságban mutatott formáját nem tudta megmutatni a PL-ben, 25 meccsen négy gólig jutott, így a következő nyáron eladták az Atlético Madridnak.

Az örök ígéretnek tartott szerb támadó sem alkotott maradandót Chelsea-játékosként Forrás: AFP/Odd Andersen

Talán a Chelsea-nél megpróbálták levenni a nyomást a csatárokról azzal, hogy a 2006/2007-es idényben meglepő módon egy védőnek adták a kilences mezt. Viszont a Hamburgtól szerződtetett Khalid Boulahrouznak a rengeteg sérülés miatt esélye sem volt kiszorítania John Terryt vagy Ricardo Carvalhót a védelem tengelyéből, így a „kannibál" becenevű holland védőnek mindössze 20 meccs jutott a Chelsea-ben.

José Mourinho egyik legmeglepőbb igazolása volt a Readingnél hosszú időn át alapembernek számító Steve Sidwell, aki a 2007-08-es idényben ingyen szerződött a Chelsea-hez, ahol megkapta a kilences mezt. Az angol középpályás Michael Essien és Frank Lampard mellett csak elvétve kapott lehetőséget, szám szerint 25 meccsen lépett pályára, majd a szezon végén eladták az Aston Villának.

Mourinho egyik érthetetlen döntése Sidwell leigazolása, amire nem igazán van magyarázat Forrás: AFP/Andrew Yates

Sidwell távozása után ismét egy klasszikusnak mondható támadójátékos örökölte meg a kilences mezt Franco Di Santo személyében. Az argentin középcsatár 16 meccsen lépett pályára, és

sorozatban a harmadik olyan játékos lett a Chelsea-történetében, akiknek egyetlen bajnoki gólt sem sikerült lőnie az „elátkozott" kilences mezben.

Fernando Torres esetében sok Chelsea-szurkoló úgy véli, hogy a 2012-es BL-elődöntő visszavágón szerzett utolsó pillanatos gólja a Barcelona ellen már önmagában megérte az 50 millió fontos vételárat, de összességében a spanyolok világ- és kétszeres Európa-bajnok labdarúgója valamiért sosem tudott maradandót nyújtani a londoni csapatban. Azt nem lehet állítani, hogy Torresnek az angol bajnokság okozott nehézséget, hiszen korábban a Liverpoolban négy év alatt 142 meccsen 81 gólt szerzett, míg a Chelsea-nél ugyanennyi idő alatt 45 találatig jutott 172 meccsen.

Az 50 millió fontért vásárolt világbajnok spanyol támadó nem igazán törlesztett az árából Forrás: AFP/Paul Ellis

Radamel Falcaót pár éve még a világ egyik legjobb támadójának tartották, ám hiába töltött el a Manchester Unitednél egy katasztrofális szezont, a Chelsea-nél 2015-ben úgy gondolták, hogy kölcsönveszik a Monacótól. A kolumbiai csatár folyamatosan erőnléti problémákkal küzdött, emiatt mindössze 12 meccsen szerepelt, de ami ennél is kiábrándítóbb, hogy csak egy gólt tudott szerezni.

A Roman Abramovics-érában folyamatosan érkeztek a klubhoz a klasszis támadók, ám a többségük pár év után leszálló ágban hagyta ott a Chelsea-t. Akárcsak Álvaro Morata, aki 2017 nyarán Diego Costa pótlására érkezett. A Real Madtól nagy reményekkel érkező spanyol nem kezdett rosszul, 72 meccsen 24 gólt szerzett, de a kihagyott helyzetei emlékezetesebbek maradtak, mint a szerzett góljai.

Morata ugyan próbálkozott mezszámváltással is, a 9-est 29-esre cserélte, de a dolgok eztán még rosszabbra fordultak,

mert az új számmal a hátán mindössze öt gólig jutott a Premier League-ben.

Moratán a mezszámváltás sem segített Forrás: AFP/Paul Ellis

Gonzalo Híguain volt Maurizio Sarri álma, ugyanis az olasz edző tudta, hogyan hozza ki a legtöbbet az argentin támadóból, akivel korábban a Napolinál már értek el együtt sikereket. Híguain Nápolyban 146 meccsen 91 gólt lőtt, Angliában viszont csak önmaga árnyéka volt, botrányosan kezdett első Premier League-meccsén és ugyan a Huddersfield ellen két gólt is szerzett, a kiélezett rangadókon nem tudott bizonyítani. Összességében 19 meccsen öt gólig jutott, így nem meglepő módon hat hónappal később visszatért a Juventushoz.

Azonban nem ez az egyetlen „átok", ami a labdarúgók életét nehezítette, éppen ezért összegyűjtöttünk pár furcsa és kevésbé ismert balszerencsés dolgot a futballpályákról.

A Ramsey-átok

Roppant furcsa és szerencsétlen egybeesés, hogy az utóbbi években többször is előfordult, hogy meghalt egy híresség röviddel azután, hogy Aaron Ramsey gólt szerzett. A walesi válogatott játékos 2011-ben Oszama bin Laden, Steve Jobs és Moammer Kadhafi halála előtt volt eredményes, 2012-ben Whitney Houston nyolc órával azt követően hunyt el, hogy Ramsey gólt lőtt a Sunderland ellen.

Híres emberekre nézve veszélyes, ha Aaron Ramsey gólt lő Forrás: AFP/Ozan Kose

Egy évvel később Paul Walker, majd 2014-ben szintén egy hollywoodi színész, Robin Williams halála követte a játékos egy-egy gólját. 2016-ban a Tottenham ellen talált be, másnap meghalt Nancy Reagan, Ronald Reagan korábbi amerikai elnök felesége. A bizarr "átok" ezt követően sem múlt el, 2018-ban még az Arsenal színeiben rúgott gólt a CSZKA Moszkva ellen. Nem sokkal később az ötszörös BDO világbajnok dartsjátékos Eric Bristow halálhírét jelentették be. Ebben az évben pedig az angol színésznő, June Brown hunyt el, miután Ramsey a Rangers színeiben lőtt gólt.

A Birmingham City több mint százéves átka

Az angolok úgy tartják, hogy a Birmingham City csapatát 1906-ban helyi cigányok átkozták el, amiért a stadion megépítése miatt el kellett költözniük. Az átok több mint egy évszázadon át gyötörte a klubot, képtelenek voltak trófeát nyerni. Az 1980-as években a csapat akkori vezetőedzője, Ron Saunders elrendelte, hogy feszületeket helyezzenek el a reflektorokon, a 90-es években pedig

a klub egykori edzője, Barry Fry igyekezett megszabadítani a talajt az átoktól, mindezt úgy, hogy levizelte a pálya mind a négy sarkát.

Mondani sem kell, a furcsa módszerével nem érte el a célját. Az átok 2011-ben szűnt meg, amikor a Ligakupa-döntőben legyőzte a csapat az Arsenalt.

Több mint száz év után nyert trófeát 2011-ben a Birmingham City Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az érinthetetlen BL-trófea

A Bajnokok Ligájában is kering egy bizonyos „átok", ugyanis nem túl szerencsés a döntő előtt megérinteni a trófeát. A 2004-es finálé előtt Ludovic Giuly hozzányúlt a serleghez, amikor kiment a pályára, a Monaco pedig veszített a Porto ellen. A következő szezonban Gennaro Gattuso tett ugyanígy, végül a Liverpool legyőzte az AC Milant minden idők egyik legemlékezetesebb BL-döntőjében. Anatolij Timoscsuk 2012-ben érintette meg a trófeát, majd a Bayern München kikapott a Chelsea-től.

Elásott halott macskák a stadionban

Alighanem a leghátborzongatóbb és bizarrabb történet Dél-Amerikából származik, ugyanis a Buenos Aires-i Racing Club 1967-es Libertadores Kupa-győzelme után a rivális Independiente szurkolói betörtek a stadionba, ahol hét döglött fekete macskát ástak el a pálya alá. Az átok működött, ugyanis a hatvanas évek egyik legsikeresebb dél-amerikai csapata a hetvenes évek közepére eljutott odáig, hogy a kiesés ellen kellett küzdenie.

Rivális csapat átkozta el Argentína egyik legnagyobb klubját Forrás: AFP/Alejandro Pagni

1980-ban az új edző, Juan Carlos Lorenzo meg volt győződve az átokról, ezért a kérésére felásták a gyepet, hogy eltávolítsák a macskák csontvázit, de csak hatot találtak meg. A hat macska tetem helyére hat varangyot ástak el, mert úgy tartották, hogy a békák szerencsét hoznak. Nem így lett, ugyanis három évvel később kiesett a klub az élvonalból, 1998-ban pedig a csőd szélére került. Ezt követően a klubnál megpróbáltak megszabadulni az átoktól és ördögűzést hajtottak végre a stadionban, amit körülbelül százerez ember nézett végig. A hetedik macska maradványait végül 2001-ben találták meg, majd a szezon végén 34 év után bajnoki címet nyert a csapat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!