A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNHungary
07:30AtlétikaMaraton séta váltó
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Péntek délután Isztambulban sorsolják ki az Európa-liga főtábláján a csoportokat. A Ferencváros a harmadik kalapból várja a sorsolást, így a magyar bajnokcsapat az első kalapból olyan ellenfeleket is kaphat, mint a Manchester United, az Arsenal, a Lazio vagy az AS Roma, míg a második kalapból is jöhetnek olyan sztárcsapatok, mint a Feyenoord, a PSV Eindhoven vagy az AS Monaco. Az Európa-liga csoportkör kiharcolása is óriási dolog volt, az pedig szenzáció lenne, ha a csapat megérné kupatavaszt.

A magyar bajnok Ferencvárosnak nyolc meccset kellett lejátszania míg eljutott az Európa-liga csoportkörig. A BL-selejtező első körében az idegenbeli 0-0 után hazai pályán 5-1-re verte a kazah Tobolt, majd a Slovan Bratislavától 2-1-re kikapott a Groupama Arénában, de Pozsonyban szenzációs 4-1-es sikert aratott. A harmadik BL-párharcában az idegenbeli 1-1 után 3-1-re kikapott az azeri Qarabagtól, így átkerült az Európa-liga selejtezőjébe, amelyben az ír Shamrock Rovers csapatát már az első meccsen 4-0-ra kiütötte, így az sem számított, hogy a dublini visszavágón 1-0-s vereséget szenvedett Sztanyiszlav Csercseszov csapata.

Jó lenne megélni a kupatavaszt

„A célokat mindig a realitás talaján kell megfogalmazni.

- mondta a selejtezősorozat előtt Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke Fotó: Koncz Márton - Origo

Kubatov Gábor, a Ferecváros elnöke azt vallja, mindig magasra kell tenni a lécet, mert ha valaki a Kékestetőt nézi, nem tudja megmászni a Mount Everestet. Az előző szezonban a Fradi bejutott az Európa-liga csoportkörbe, mellette pedig sorozatban negyedszer nyert meg a magyar bajnokság és a Magyar Kupában is aranyérmes lett. Ennek ellenére a Fradi elnöke úgy érzi, innen is van feljebb.

„Én soha nem tudom azt mondani, hogy nincs feljebb. Talán akkor, ha megnyertük a Bajnokok Ligáját, mert a futballban az a Mount Everest. Ennek az esélye jelenleg egy ezrelék vagy még kevesebb, de ennyi esély mégiscsak van. Lépésről lépésre változnak a céljaink. Pár éve a csoportkörbe szerettünk volna mindenképpen bejutni, amit három egymást követő évben teljesítettük, és ez idén is elvárható. A három már nem lehet véletlen.

- mondta a a Demokratának a Ferencváros elnöke, aki azt is megjegyezte, hogy jó lenne, ha a csapat egyszer veretlenül nyerné meg a bajnokságot.

A Fradinak végül nem jött össze a BL-szereplés, de sorozatban negyedszer jutott csoportkörbe az európai kupaporondon, és bizakodva várhatja a péntek délután sorolást.

Mi várhat a Fradira az Európa-ligában?

Könnyű meccsek aligha, ezt az egyet leszögezhetjük. Kubatov Gábor, a Fradi elnöke, és Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója is azt mondta, hogy az újabb szintlépés a Ferencváros esetében immár az lenne, ha a csapat megélné a tavaszt a nemzetközi porondon. A Konferencia-liga képbe kerülésével erre most még nagyobb az esély, mint korábban, de ez egyáltalán nem lesz könnyű. A Fradi a harmadik kalapból várja a pénteken 13 órakor esedékes sorsolást, és bizony akár egy BL erősségű csoportban is találhatja magát a magyar bajnok.

A Ferencvárost komolyan kell venni ez európai kupaporondon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Íme a kiemelési sorrend, a csapatok neve után a kiemelési sorrendet meghatározó UEFA-együtthatóval.

1. KALAP
AS Roma (olasz, 100.000)
Manchester United (angol, 105.000)
Arsenal (angol, 80.000)
Lazio (olasz, 53.000)
Braga (portugál, 46.000)
Crvena zvezda (szerb, 46.000)
Dinamo Kijev (ukrán, 44.000)
Olympiakosz Pireusz (görög, 41.000)

2. KALAP
Feyenoord (holland, 40.000)
PSV (holland, 33.000)
Rennes (francia, 33.000)
Monaco (francia, 26.000)
Real Sociedad (spanyol, 26.000)
Qarabag (azeri, 25.000)
Malmö (svéd, 23.500)
Ludogorec (bolgár, 23.000)

3. KALAP
Sheriff (moldovai, 22.500)
Real Betis (spanyol, 21.000)
Midtjylland (dán, 19.000)
Bodö/Glimt (norvég, 17.000)
FERENCVÁROS (magyar, 15.500)
Union Berlin (német, 15.042)
Freiburg (német, 15.042)
Fenerbahce (török, 14.500)

4. KALAP
Nantes (francia, 12.016)
HJK (finn, 8.500)
Sturm Graz (osztrák, 7.770)
AEK Larnaca (ciprusi, 7.500)
Omonia (ciprusi, 7.000)
FC Zürich (svájci, 7000)
Union Saint-Gilloise (belga, 6.120)
Trabzonspor (török, 5.500)

Egy sorsolás előtt szinte kötelező eljátszani az esélyekkel, és a "mi lenne, ha..." gondolatával, úgyhogy ezt megtettük mi is. A Fradi szempontjából az álomcsoport, azaz az a négyes, ahonnan a legnagyobb eséllyel juthatna tovább vagy a csoport első két helyének valamelyikén végezve az El-nyolcaddöntőbe, vagy harmadikként kerülhetne át a Konferencia-ligába, szerintünk így nézne ki:

Braga, Malmö, Ferencváros, Omonia Nicosia.

Ebben a csoportban bátran megcélozhatná a Fradi a második helyet.

Az Arsenal bombaformában kezdte az idei szezont Forrás: AFP/Adrian Dennis

Halálcsoportot sokkal nehezebb összeállítani, annyira sok bombaerős csapat van szinte minden kalapban. Az 1. kalapból a Premier League-et három meccsen három győzelemmel kezdő Arsenal tűnik most a legerősebbnek, de

a Manchester Unitedról sem feledkezhetünk meg, amely pocsékul kezdte a szezont, de a legutóbbi meccsén már legyőzte a Liverpoolt.

A 2. kalapból a PSV Eindhoven, Feyenoord, Real Sociedad hármasból a PSV-t választjuk, akik ugyan elbuktak a Rangers elleni playoff-párharcban, de egyértelműen megmutatták, hogy BL-minőségű csapatuk van. A 4. kalapban pedig ugyan a török Trabzonspornak van a legkisebb együtthatója, de kinek hiányzik egy fárasztó török túra, majd egy meccs 40 ezer tomboló drukker előtt.

Bármit is hozzon a sorsolás - szerintünk egy sztárcsapat és egy nagyon erős rivális a második kalapból szinte elkerülhetetlen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!