Mutatjuk, mit jelent a magyar futballtörténelemben az Fradi földöntúli csodája!

2022.10.27., Budapest, Gruopama Aréna, Groupama, Fradi, FTC, AS Monaco, labdarúgás, euro-liga, öröm
Dibusz Dénesék mondanak köszönetet a szurkolóknak
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben sokat emlegették a Debrecen 2003-04-es UEFA-kupa-szereplését, ugyanis magyar csapat ebben az évszázadban akkor élte meg egyedüliként az európai tavaszt. A DVSC azonban akkor "már" a legjobb 32 között kiesett a sorozatból, a Fradi viszont az Európa-ligában csoportelsőként a nyolcaddöntőbe jutott, amire jóval korábban volt példa legutóbb a zöld-fehérek és más magyar klub részéről is.

Európai kupasorozatban ugyanis a Videoton szerepelt legutóbb a legjobb 16 között magyar csapatként – 38 szezonnal ezelőtt.

Az 1984-85-es UEFA-kupában a székesfehérváriak sorrendben a Dukla Praha, a Paris Saint-Germain, a Partizan Belgrád, a Manchester United és a Željezničar búcsúztatásával egészen a döntőig meneteltek, ahol a Real Madrid ellen maradtak alul 3-1-es összesítéssel.

A Ferencváros ennél is tíz évvel korábban, a 1974-75-ös Kupagyőztesek Európa-kupájában jutott el utoljára egy sorozat nyolcaddöntőjébe.

Dalnoki Jenő együttese akkor a Videotonhoz hasonlóan egészen a fináléig eljutott, miután kiejtette 6-1-es összesítéssel a Cardiff Cityt, idegenben lőtt több góllal a Liverpoolt, 4-2-vel a Malmőt és 4-3-mal a Crvena zvezdát. A bázeli döntőben a Dinamo Kijev jobbnak bizonyult, így ezüstérem lett a zöld-fehérek menetelésének jutalma. KEK-döntőben ezenkívül egyszer szerepelt magyar csapat: az MTK 1964-ben a Sporting ellen egy újrajátszott találkozón maradt alul.

Ennél is színesebb érmet magyar klubként csak az FTC szerzett valamelyik európai sorozatban: az 1964-65-ös szezonban a Vásárvárosok kupáját nyerték meg.

Akkor a Szpartak Brno, a Wiener SC és négy, ma is a topklubok közé tartozó csapat sem állhatott a Fradi útjába: az AS Roma, az Athletic Bilbao, a Manchester United és a fináléban a Juventus.

Dibusz Dénesékéhez hasonló teljesítményt 38 éve nem látott a magyar klubfutball Fotó: Csudai Sándor - Origo

A zöld-fehéreknek a VVK-ban még egyszer, 1968-ban sikerült eljutni a döntőig, ám akkor a Leeds United 1-0-s összesítéssel nyerni tudott. Egy évvel később az Újpest is ezüstérmet szerzett, miután a Newcastle United kettős győzelemmel felülmúlta a lila-fehéreket a fináléban.

A döntős szereplés természetesen még messze van a Ferencvárostól, ráadásul a nyolcaddöntő is földöntúli bravúrnak számít, főleg mert az utolsó csoportmeccs előtt bebizonyosodott a csoportelsőség. A mutatott játék és küzdés – amellyel már most egy 38 éve nem látott teljesítményt ért el a Fradi – azonban minden magyar fociszurkolót poztiív emlékekkel és reménnyel tölthet el a tavaszi szereplést illetően is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!