Haaland nélkül nem tudott nyerni a Manchester City, meglepő vereséget szenvedett a Juventus

fbl Horizontal
Maccabi Haifa's Israeli midfielder Omer Atzili (R) celebrates his goal during the UEFA Champions League group H football match between Israel's Maccabi Haifa and Italy's Juventus at the Sammy Ofer stadium in the city of Haifa on October 11, 2022. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City emberhátrányban játszva gól nélküli döntetlent ért el a dán Köbenhavn otthonában a Bajnokok Ligája negyedik fordulójában, ezzel megszakadt Pep Guardiola csapatának hibátlan mérlege. A másik kora esti meccsen a Juventus meglepetésre 2-0-ra kikapott a Makkabi Haifa vendégeként, így az olasz együttesnek gyakorlatilag minden esélye elszállt a továbbjutásra.

Kedvező helyzetből várta a Bajnokok Ligája negyedik csoportkörét a Manchester City, amely ahhoz a Köbenhavnhoz látogatott, amelyet egy héttel ezelőtt 5-0-ra győzött le az Etihad Stadionban. Pep Guardiola a múlt heti összecsapáshoz képest három helyen változtatott kezdőcsapatán, a legnagyobb meglepetés, hogy kikerült a kezdőből a fantasztikus formában lévő Erling Haaland. A katalán edző a meccs előtt fáradtságra hivatkozott, ám könnyen lehet, hogy már a hétvégi Liverpool elleni bajnokira pihentette kulcsjátékosát.

A fölényben játszó City már a 11. percben előnybe kerülhetett volna, de Rodri hiába lőtt pokolian nagy gólt a bal felső sarokba, még azelőtt a labda Rijad Mahrez kezére pattant, ezért a VAR elvette a találatot, pedig abszolút nem volt szándékos a kezezés. Az algériai játékos aztán jóvátehette volna a hibáját, de a félidő derekánál tizenegyest hagyott ki.

  • Pep Guardiola irányítása óta a City 24 büntetőt hagyott ki, ami kilenccel több, mint amennyit bármelyik másik Premier League-csapat hibázott a 2016/17-es idény óta.
Mahrez tizenegyest rontott Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az angol sztárcsapatnak aztán ezt követően jött csak a hideg zuhany, Sergio Gomez rántotta le a hazaiak gólhelyzetben kilépő támadóját, majd a videóbírózás után a játékvezető fél óra után kiállította a City védőjét.

A folytatásban ugyan cseppet sem érződött, hogy Guardiola csapata emberhátrányban játszik, ám a támadásokból hiányzott az átütő, így némi meglepetésre gól nélküli döntetlennel zárult az első játékrész.

A szervezett és bátor dánok ellen a fordulás után sem igazán találta az ellenszert a Manchester City. A 73. percben a hazaiak előtt adódott nagy lehetőség, de Johannesson centikkel lemaradt Kristansen kapu elé tekert labdájáról.

Meglepetésre lenullázták a Manchester Cityt Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A hátralévő időben a City mindent megpróbált, de április óta most fordult elő először, hogy nem tudott gólt szerezni.

Ezzel megszakadt a City százszázalékos mérlege, ám még a dönteten is elég lehet a továbbjutáshoz, ha a csoport másik meccsén a Sevilla nem tud nyerni a Borussia Dortmund vendégeként. A koppanhágai csapatnak továbbra sincs rúgott rólja a csoportkörben, ám két pontjának köszönhetően pillanatnyilag az Európa-ligát érő harmadik helyen áll.

30Piros lapSergio Gomez
35Sárga lapValdemar Lund
82Sárga lapMarko Stamenic
93Sárga lapRuben Dias
Összeállítások
3-4-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A másik kora esti meccsen a házigazda Makkabi Haifa nem sokat teketóriázott a Juventus ellen, már a 7. percben meg is szerezte a vezetést, amikor egy középre ívelt labdát Omer Atzili csúsztatta a jobb alsó sarokba.

A Juventus sorozatban a hatodik európai kupameccsén kapott gólt, hasonló legutóbb 2013 decemberében fordult elő az olaszokkal.

A torinóiak a bekapott gól után sem tudtak váltani, az izraeli együttes viszont sokkal veszélyesebben játszott. Massimilian Allegrinek aztán a félidő derekánál kényszerűségből kellett cserélnie, ugyanis Ángel Di María megsérült.

Omer Atzili sokkolta a Juventust az első félidőben Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A 30. percben Dean David lövését Leonardo Bonucci látszólag kézzel blokkolta a tizenhatoson belül, ám a videóbírózás után a játékvezető nem ítélt tizenegyest. Aztán az első félidő hajrájában Atzili hatalmas góljával teljesen megérdemelten duplázta meg előnyét a Makkabi.

Sokat elmond a Juventus játékáról, hogy az első kaput eltalált lövésre 45 percet kellett várni.

A második félidőben feljavult a vendégek játéka, ám igazán veszélyes helyzetet nem tudtak kialakítani, így végül még a szépítés sem jött össze. A vereséggel gyakorlatilag minden esélye elszállt a Juventusnak a továbbjutásra.

7GólOmer Atzili
27Sárga lapPierre Cornud
42GólOmer Atzili
48Sárga lapWeston McKennie
76Sárga lapManuel Locatelli
Összeállítások
4-3-3
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
G csoport:
FC Köbenhavn (dán)-Manchester City (angol) 0-0
kiállítva: Gomez (30.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Makkabi Haifa (izraeli)-Juventus (olasz) 2-0 (2-0)
gól: Atzili (7., 42.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY

Mindent egy helyen az Eb-ről