A világ legnagyobb átverése: nem létező Maradonát szerződtetett egy profi focicsapat

FBL-MARADONA-MUSEUM Horizontal
A girl looks at a giant picture of Argentinian football legend Diego Armando Maradona during the inauguration of the "M10" museum dedicated to the player, in Naples 08 January 2005. Argentinian manager Ricardo Fuica announced that Maradona will play his farewell match at San Paolo stadium in Naples, next 30 October. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA (Photo by MARIO LAPORTA / AFP)
Vágólapra másolva!
Hallottak már Alexander Lópezről? Ha szeretik a focit, akkor biztos, hogy igen a válasz, hiszen ő a hondurasi Maradona, márpedig ilyenből kevés játszik a világon. Hogy precízek legyünk, egészen pontosan egy, de az sem létezett soha, amíg két angol tinédzser ki nem találta. A csínytevésnek indult móka azonban önálló életre kelt, és a viccből egy egészen elképesztő történet kerekedett végül.

Maradonák azóta léteznek a világ minden országában, amióta az Isteni Diego megdicsőült az Azték Stadionban 1986. június 29-én a győztes világbajnoki döntő során. Azóta rendre előkerül egy újabb Maradona, azaz egy ügyes srác, aki jól cselez, páratlan gömbérzéke van, röviden Isten áldotta tehetség. Volt már a szomszédban a "Kárpátok Maradonája", újabb itt van a grúz kiadás, a Napoliban, Maradona egykori olasz klubjában parádézó Hvicsa Kvarachelia, alias Kvaradona, és volt, ugye vagy tucatnyi argentin is, legutóbb Lionel Messi - de belőle sem lett Maradona, mert ő Lionel Messi lett.

És volt egy hondurasi Maradona is, bár itt kicsit zavarba jövünk, mert ő igazából nem létezett. Vagyis persze igen, de nem úgy... Na, mindegy, inkább elmondjuk az elejéről a sztorit.

Álhírre fel!

A 2010-es évek elején két angol srác, egyikük nevét tudjuk, Kieran Morris és cimborája, azzal szórakoztak, hogy álhíreket terjesztettek a lehető legszélesebb körben. Volt, hogy David Cameron brit miniszterelnök kabinetfőnökének kiadva magukat egy óriási választási győzelmi partit rendeltek egy fényűző szállodában, aminek az lett a vége, hogy földrajzóráról rángatták őket az igazgatói irodába, ahol szembesítették a két jómadarat az eredménnyel: a hotel benyújtott az iskolának egy 10 ezer fontos számlát. A rendelést ugyanis a suli egyik számítógépéről és e-mail címéről adták le.

De olyan is előfordult, hogy William Gallas Birmingham Citybe történő "szerződését" készítették elő, lefoglalva a francia sztárnak egy méregdrága luxuslakosztályt egy vidék szállodában, majd elterjesztve a pletykát, hogy leigazolja a PL-csapat.

Alex McLeish menedzsernek élő adásban kellett cáfolnia az igazolás tervét. Micsoda siker!

Így teltek vígan a napok, mígnem elérkezett a 2012-es londoni olimpia. A két, immár 16 éves kölyök pedig kitalálta, hogy "csinál egy sztárt" a játékokra. Ehhez ki kellett választani a megfelelő alanyt, aki az olimpiai focitornán szereplő hondurasi válogatott 19 éves középpályása, a 10-es mezben játszó Alexander López lett.

A CD Olimpia nevű hondurasi klub tehetséges fiataljából azonban sztárt kellett faragni, akire felfigyelnek. Így aztán kézbe vették a játékos szabadon szerkeszthető Wikipedia-oldalát, ahol a 28 meccsen rúgott három gólja mindjárt felszökött 11-re, és még jött hozzá 20 gólpassz is, mert "abban volt különösen erős". Próbajátékokon bejárta Európát, megfordult a Napolinál, a Tottenhamnél és Málagában, és egyre többet beszéltek a "hondurasi Maradonáról". Persze csak a meghamisított Wikipedia-oldala szerint.

Alexander López (10) a tokiói olimpián a Japán elleni csoportmérkőzésen Forrás: AFP/Ian Kington

A két imposztornak azonban még ez sem volt elég, ők nyomtatásban akarták látni kiválasztottjuk nevét egy - lehetőleg minél rangosabb - angol lapban. Így aztán a korábban már három hondurasi játékost valóban szerződtető, akkor éppen a PL-ben szereplő Wigan Athletic vagy féltucatnyi alkalmazottjának kiadva magukat hívogatták sorra az angol lapokat, azzal, hogy a kék-fehérek leigazolnák a 2,5 millió fontért leigazolnák a "hondurasi Maradonát". Addig telefonálgattak, mígnem egy szerkesztő bekapta a horgot. 2012. július 28-án, a londoni olimpia nyitóünnepségére megjelenő Times különszámban

ott virított, hogy "a Wigan Athletic megállapodott a hondurasi Olimpia játékmesterének 2,5 millió fontért történő szerződtetéséről".

Egy nappal később már a közép-amerikai országban megjelenő Diaro Diez című lapban is lejött a hír. Teljes győzelem!

A "játékoscsinálók" pedig nem vették le a kezüket Lópezről, mint egy futballmenedzser-játékban szokás, fejlesztették a játékost, aki 20 éve korára, azaz 2013 júliusára mára 18 gólnál és 34 gólpassznál járt a klubjában, azaz olyan számokat produkált, mint Messi és Cristiano Ronaldo ugyanannyi idősen. Senki nem hitte volna el, de senki nem is figyelt fel rá.

És akkor megtörtént a váratlan: az észak-amerikai profiligában, az MLS-ben szereplő Houston Dynamo bejelntette, hogy "Egymillió dollárért szerződteti a fiatal, fényes jövő előtt álló hondurasi válogatott középpályást, Alexander Lópezt, aki karrierje 51 bajnoki mérkőzésén 18 gólt lőtt és 34 gólpasszt adott."

López 212 ezer dolláros éves fizetésével a Dynamo ötödik legjobban kereső játékosa lett.

A csapat és az MLS sztárja viszont nem lett belőle, hiába mutatkozott be viszonylag jó játékkal 2013 nyarán. A houstoni bukta részletei már a közelmúltban derültek ki, miután Kieran Morrist nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy vajon tönkre tették-e egy valóban tehetséges fiatal focista karrierjét egy ostoba tréfa kedvéért? Ezért fogta magát, és elutazott Houstonba, hogy felgöngyölítse a szálakat.

A texasi nagyvárosban aztán Nick Kowba, a Dynamo akkori sportigazgatója megnyugtatta, hogy nem a két angol vigéc volt a szerződtetés indikátora, hanem klub hondurai sztárja, Óscar Boniek García. Ő ajánlotta a szakmai stáb figyelmébe ifjú honfitársát, akit azonnal el is kezdtek feltérképezni, és miután minden teszten átment, és úgy látták, hogy fényes jövő áll előtte, és talán még az MLS-nél nívósabb bajnokságba is eljuthat, 2013. augusztus 6-án szerződtették a csapathoz.

López azonban nem tudott beilleszkedni, egy szót sem beszélt angolul, rettentő honvágy gyötörte, és komoly fizikális lemaradása volt, amit nem tudott ledolgozni. Az érkezésekor még a Famosos című spanyol nyelvű houstoni életmódmagazinban is beharangozott "el Maradona Hondureño" gyorsan a szurkolók céltáblájává vált.

Akitől 2013 nyarán még a kreativitást remélték visszatérni a csapatba, arról pár hónappal később már volt, aki azt írta lényegre törő tömörséggel, hogy "hondurasi Maradona ám a se@@em".

Morris Houstonban felkereste az egyik szurkolói csoport törzshelyét, hogy Lópezről érdeklődjön. Kiderült, hogy sokan emlékeznek még a játékosra, ahogy arra is, hogy mennyire várták, és mekkora csalódás volt végül.

Egy kép a houstoni időkből: Alexander López figyeli, ahogy a Sporting Kansas City csatára, Németh Krisztián elfejeli előle a labdát Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Scott Halleran

Az idő azonban sok mindent megszépít, voltak, akik szerint csak az volt a baj, hogy az edzői (előbb Dominic Kinnear, majd Owen Coyle) nem a megfelelő poszton és rendszerben játszatták. Morris beszélt a Dynamo több vezető munkatársával is, akik megnyugtatták, hogy nem a beceneve alapján szerződtették Lópezt, volt, aki nem is hallotta soha a "hondurasi Maradona" megnevezést. Morris megnyugodhatott: a hazugságukkal nem tették tönkre López karrierjét, még mielőtt az elkezdődhetett volna.

López 2015-ben, mindössze 28 meccsel (ezek töredékén volt kezdő) a háta mögött hagyta el Houstont és tért vissza az Olimpiába. Fél szezont lehúzott a szaúdi al-Kalidzsban is, majd ismét az Olimpia jött, mígnem 2018-ban végre megtalálta az otthonát: azóta a Costa Rica-i Alajuelense csapatában játszik, már közel 200 bajnokin lépett pályára a csapatban, amelyiknek meghatározó játékosa, 2020-ban bajnok lett a csapattal, sőt az Európa-liga közép-amerikai megfelelőjét, a CONCACAF-ligát is megnyerték abban az évben, a döntő győztes gólját éppen López szerezte. A hondurasi válogatottban 2010 óta 47 mérkőzésen szerepelt, még a katari vb selejtezőin is játszott, sőt a vb-re a CONCACAF zóna legjobbjaként kijutó Kanada ellen egy pontot érő gólt szerzett Torontóban.

Lezárás

Mert az is kell egy jó sztori végére, hogy ne úgy legyen vége, mint a Twin Peaksnek. Nos, Morris, miután a houstoniak megnyugtatták, hogy nem az ő idétlenkedésük nyomán választották ki Lópezt, osztott-szorzott, majd rájött, hogy közelebb van Houstonhoz San José, Costa Rica fővárosa, mint London (3,5 óra repülés a 12-vel szemben), így, hát összeszedte magát és minden bátorságát, és elrepült San Joséba, hogy személyesen is találkozzon a hondurasai Maradonával. A nem kevés telefonálgatás árán leszervezett találkozó végül a főváros egyik luxus hoteljének legfelső emeletén, a nemzeti stadionra néző sky bárban jött össze, ahol kiderült, hogy a két suhanc csaknem telibe trafálta az igazságot.

Az Alajuelense "mérnöke", Alexander Lopez (L) tárgyal a csapat edzőjével, Andres Carevickel egy CONCACAF BL-meccs során Forrás: AFP/Ezequiel Becerra

López ugyanis elmondta, hogy hazájában valóban csodagyerekként kezelték, aki már 15 évesen a felnőttek között játszott. 18 éves volt, amikor a története csúcsán lévő, a bajnoki címeket sorra nyerő norvég Rosenborg elnöke utazott el érte egy ajánlattal San Joséba, de az Olimpia elnöke nemet mondott neki. Egy évvel az előtt, hogy Morris és a haverja "összeboronálta" a Wigannel López próbajáékon járt Angliában, méghozzá az Arsenalnál. A "hondurasi Maradona" elnevezés hozzá is eljutott, de nem csinált belőle nagy ügyet, "a szurkolók néha hülye beceneveket adnak", mondta.

A szaúdi kínok - elviselhetetlen meleg, jóformán csak éjjel lehetett kimozdulni a légkondi alól, sivár hétköznapok - után az Alajuelense csapatánál megtalálta a számítását. Amikor pedig Morris végül nagy vonalakban előadta érkezésének igazi történetét, kezdve 2012 júniusában, López először csak hitetlenkedve hallgatta, majd óriásit nevetett sztorin, és végre érthetővé vált számára, hogy mi a fenéért akar pont tőle interjút egy angol újságíró. Lópeznek van már igazi beceneve is: El Ingeniero, azaz A Mérnök, aki az Alajuelense támadásait megtervezi, és a csapatot irányítja a pályán.

Tanulság? Ne higgyenek el mindent, amit az interneten olvasnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!