A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

A vb-döntőn hatalmasat hibázott, mégis megválasztották a világ legjobb bírójának

fbl Horizontal
Szymon Marciniak vezette a katari világbajnokság döntőjét
Vágólapra másolva!
A lengyel Szymon Marciniakot választotta 2022 legjobb játékvezetőjének a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

A kedden közzétett végeredmény szerint Marciniak, aki a múlt év végi katari világbajnokságon az argentin-francia döntőt is vezette, jelentős fölénnyel győzött a 2020-as nyertes olasz Daniele Orsato és a francia Clement Turpin előtt.

Marciniak egyébként durva támadásokat kapott a katari világbajnokság döntője után Franciaországból. A Franciaország-Argentína mérkőzés 108. percében ugyanis Lionel Messi 3-2-re alakította az eredményt, azonban érvényteleníteni kellett volna a gólt, ugyanis két argentin cserejátékos az oldalvonaéon belül állt, mielőtt a labda áthaladt volna a gólvonalon. Ez rengeteg francia szurkolót felháborított, a kritikák középpontjában pedig a 41 éves lengyel játékvezető állt.

Szymon Marciniak vezette a katari világbajnokság döntőjét Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Marciniak ez után egy sajtótájékoztatón reagált az őt ért vádakra. Elismerte, hogy a szabályok szerint nem kellett volna megadnia az argentinok harmadik gólját, azonban a telefonján megmutatta, hogy francia Kylian Mbappé második, a rendes játékidő végén született egyenlítő találata sem volt szabályos, ugyanis a gól előtt több francia cserejátékos is a pályán tartózkodott, mielőtt a labda a hálóba került volna a labda. Ha ez az ítélet nincs, hosszabbítás sem lett volna.

Ami a kontinentális megoszlást illeti, a szavazatot kapott tíz játékvezető közül hét európai, kettő latin-amerikai és egy dél-afrikai, míg ázsiai és óceániai sípmesterre nem jutott voks.

Az IFFHS-nél korábban a legtöbb elsőséget az olasz Pierluigi Collina gyűjtötte be, aki egymást követően hatszor nyert (1998-2003). A 2021-ben elhunyt Puhl Sándor megszakítás nélkül négy alkalommal (1994, 1995, 1996 és 1997) végzett az élen.

2022 legjobb játékvezetői az IFFHS-nél:
1. Szymon Marciniak (lengyel) 150 pont
2. Daniele Orsato (olasz) 65
3. Clement Turpin (francia) 40
4. Michael Oliver (angol) 35
5. Victor Gomes (dél-afrikai) 25
6. Slavko Vincic (szlovén) 20
7. Danny Makkelie (holland) és
Anthony Taylor (angol) 15-15
9. Patricio Loustau (argentin) és
Cesar Ramos (mexikói) 10-10

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!