Lőw Zsolték kirúgása után a totális összeomlás szélére került a Chelsea

Horizontal
Chelsea's Spanish defender Cesar Azpilicueta (L) talks with Chelsea's Brazilian defender Thiago Silva after the English Premier League football match between Chelsea and Manchester City at Stamford Bridge in London on January 5, 2023. - Manchester City won the match 1-0. (Photo by Glyn KIRK / IKIMAGES / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
A Chelsea labdarúgócsapata borzalmas formában van, az együttes a középmezőnyben vergődik a Premier League-ben. A londoni sztárcsapat játékát sem lehet a középszerűnél jobbnak nevezni az utóbbi időben, és egyelőre úgy tűnik, a szeptemberben hatalmas összegért megszerzett edző, Graham Potter sem képes felnőni a feladathoz. A Manchester City elleni megalázó vereség után az elkeseredett szurkolók a kirúgott Thomas Tuchelt és a korábbi tulajt, Roman Abramovicsot éltették, mert a csapat helyzete egyre reménytelenebb és csoda lenne, ha a szezon végén kiharcolná a BL-indulást. Az amerikai tulajdonos még több pénz elköltésével akarná megoldani a gondokat, de a Chelsea pocsék idényén már lehet, hogy ez sem fog segíteni.

Abramovics távozása után amerikai hatalomátvétel

Roman Abramovics távozásával egy új korszak vette kezdetét a Chelsea futballcsapatánál. A londoni egyesületet 19 éven át az orosz üzletember birtokolta, aki az ukrajnai háború kitörése után, márciusban jelentette be, hogy kényszerűségből megválik a csapattól. Ezek után a brit kormány komoly szankciókkal sújtotta a milliárdost, annak Vlagyimir Putyinnal ápolt állítólagos jó kapcsolatai miatt.

Abramovics március elején minden pozícióját feladta a klubnál, amelyet hosszas huzavona után végül az amerikai Todd Boehly vezette befektetői csoport vásárolt meg 4,25 milliárd fontért.

A végleges adásvétel május végén történt meg, a Chelsea irányítása tehát a Los Angeles Dodgers baseballcsapat résztulajdonosa, Boehly kezében összpontosult, a többségi tulajdonos pedig a kaliforniai Clearlake Capital nevű cég lett.

A Chelsea amerikai tulajdonosa, Todd Boehly Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az Abramovics-éra idején óriási sikereket ért el a futballpályán a Chelsea, az orosz üzletember 2003-as érkezése után a klub rengeteg pénzt költött átigazolásokra és az együttes európai topcsapattá vált.

A Chelsea a 2003 és 2022 közötti 19 éves időszakban 21 trófeát nyert,

köztük kétszer Bajnokok Ligáját és ötször Premier League-et, míg az azt megelőző 98 évben mindössze 11 kupa került a londoniak vitrinjébe.

A klub új tulajdonosa, az amerikai sportokat már korábban meghódító Todd Boehly komoly célokkal érkezett a Stamford Bridge-re, és az elmúlt közel húsz esztendőnél is sikeresebb jövőt képzelt el. A 49 éves üzletember ezt bizonyítva a nyári átigazolási időszakban rengeteg futballistát szerződtetett, többek között Pierre-Emerick Aubameyang, Kalidou Koulibaly, Raheem Sterling, Marc Cucurella és Wesley Fofana is érkezett.

Utóbbiért 80 millió eurót sem sajnált a klub, amely összességében közel 300 millió eurót költött játékosokra tavaly nyáron.

Akkoriban még a 2021-ben BL-győztes Thomas Tuchel, Lőw Zsolt edzőpáros irányította a klubot, de a rengeteg új focista beépítésére időre lett volna szükség és az eredmények a szezon elején nem jöttek.

Thomas Tuchel hiába nyert BL-t, tavaly szeptemberben kirúgták a Chelsea-től Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A Dinamo Zagreb elleni BL-vereséget követően a vezetőség úgy döntött, Tuchelt kirúgja, vele együtt pedig magyar másodedzőjének, Lőw Zsoltnak is távoznia kellett. Az Abramovics-korszakban a Chelsea élére általában sikeres, nagy nevű vezetőedzők kerültek, mint például José Mourinho, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti vagy éppen Antonio Conte.

Ehhez képest nagy meglepetésnek számított, amikor Boehly-ék a Brighton trénerét, Graham Pottert nevezték ki, aki korábban még soha nem irányított topklubot.

A Chelsea ráadásul elképesztő összeget, 23 millió eurót utalt át a Brightonnak új edzőjéért, ezzel pedig az igazolás egy történelmi rangsor élére ugrott: korábban ilyen sok pénzt még nem fizetett egyetlen futballklub sem egy vezetőedzőért.

Biztató kezdet után látványos összeomlás

A 47 éves angol szakember első meccsére új csapata élén a Salzburg ellen került sor a BL-csoportkörben. Azt a mérkőzést csak döntetlenre hozta a Chelsea, viszont a következő négyet mind megnyerte - az olasz bajnok AC Milant kétszer is legyőzte - és magabiztos teljesítménnyel, első helyen jutott tovább a csoportjából.

Potter a Premier League-ben is jól kezdett a londoni sztárcsapattal, első 5 meccsén nem talált legyőzőre,

igaz, ezek közül csak a Manchester United elleni találkozó számított rangadónak, amelyen a 94. percben bukta el a győzelmet.

A Stoke City és a West Bromwich Albion egykori játékosától, az edzőként művészléleknek tartott Pottertől sokat vártak a Chelsea szurkolói, főként a "kulturális forradalom" miatt, amit 2011 és 2018 között idézett elő a svéd Östersund csapatánál. Az angol tréner a negyedik ligából felhozta a skandinávokat a legfelső osztályba, mi több, az Európa-ligában együttesével legyőzte a Herthát és az Arsenalt is.

Svédországban korábbi jó barátjával, Kevin Wahlennel kitalálták, hogy játékosai adják elő Csajkoviszkij remekművét, A hattyúk tava című balettet, hogy kimozdítsák a focistákat a komfortzónájukból.

Potter emellett Billy Reiddel, skót pályaedzőjével együtt rap-felvételeket komponált és adott elő, valamint szabadtéri rock-koncerteket is tartottak.

Graham Pottertől sokat vártak a Chelsea-nél Forrás: AFP/Adrian Dennis

A biztató kezdet ellenére a Chelsea-vel nem tartott túl sokáig a veretlenségi sorozata, ugyanis korábbi csapata, a Brighton október végén hazai pályán 4-1-re kiütötte a londoni együttest. Ezt követően az angol bajnokságban Potterék kikaptak az éllovas Arsenaltól, majd az egyre jobb formába lendülő Newcastle-től is, a Ligakupában pedig a Manchester City búcsúztatta őket egy sima 2-0-s győzelemmel.

A katari világbajnokság miatti több mint egyhónapos kényszerszünet óta sem javult a Chelsea formája,

amely csupán a Bournemouth ellen tudott győzni a vb után. A kiesés elől menekülő, újonc Nottinghamet se tudta megverni a csapat, majd következett két mérkőzés a Manchester City ellen, egy a PL-ben, egy az FA-kupában - egyikről sem őriz kellemes emlékeket Graham Potter.

A Stamford Bridge-en lejátszott Premier League-rangadón 1-0-ra kapott ki a Chelsea, az FA-kupa harmadik fordulójában pedig valósággal lemosta a pályáról ellenfelét Pep Guardiola együttese az Etihad Stadionban. A ManCity 4-0-ra kiütötte riválisát, a megalázó vereség után a brit sajtó már Potter esetleges menesztéséről cikkezett és a lehetséges utódokról írt. A mérkőzés szünetében - már a félidőben 3-0-ra vezetett a City -

a londoni drukkerek kifütyülték a Chelsea öltözőbe tartó játékosait, és a korábbi orosz tulajdonost, Roman Abramovicsot, illetve a szeptemberben kirúgott német edzőt, Thomas Tuchelt éltették.

Ha pusztán a számokat nézzük, teljesen érthető a szurkolók dühe, hiszen Thomas Tuchel és Lőw Zsolt szeptemberi elküldése óta a Chelsea minden sorozatot figyelembe véve 18 meccset játszott, és ebből csak ötöt tudott megnyerni. Amikor Graham Potter átvette az irányítást, a csapat a hatodik helyen állt a Premier League-ben, jelenleg viszont csak a tizedik, 10 ponttal lemaradva a BL-indulást érő negyedik pozíciót elfoglaló Manchester Unitedtől.

"A mi feladatunk az, hogy folytassuk a munkánkat, és olyannak lássuk a helyzetet, amilyen az valójában.

- magyarázkodott a 47 éves tréner az FA-kupa-kudarc után.

Graham Potter egyre nagyobb bajban a Chelsea-nél Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az utóbbi 30 évben egyetlen Chelsea-edző sem rajtolt olyan rosszul a PL-ben, mint most Potter, így kérdéses, meddig tart vele szemben a vezetőség türelme.

A Chelsea nemrégiben még a világ legjobb klubjai közé tartozott, most azonban egy középszerű csapat benyomását kelti.

Az együttes 2021-ben BL-győztes volt, míg tavaly megnyerte a klubvilágbajnokságot, döntős volt az FA-kupában és az angol Ligakupában, a bajnokságban pedig harmadik helyen zárt a Manchester City és a Liverpool mögött.

A Premier League elmúlt nyolc fordulójában a londoniak aratták a legkevesebb győzelmet és lőtték a legkevesebb gólt, ami jól mutatja, mennyire szenved a csapat.

A támadójáték látványosan gyengélkedik, a középpályát a szervezettség és a kreativitás helyett az ötlettelenség jellemzi,

valamint hiányzik az együttesből egy olyan könyörtelen góllövő, aki a semmiből is képes helyzetbe kerülni és a kapuba találni. A csapatot ráadásul példátlan sérüléshullám sújtja, Edouard Mendy, Reece James, Wesley Fofana, Ben Chilwell, N'Golo Kanté, Ruben Loftus-Cheek, Raheem Sterling, Armando Broja, Christian Pulisic és Pierre-Emerick Aubameyang sem bevethető jelenleg.

Raheem Sterling mellett még 9 játékos küzd sérüléssel Forrás: AFP/Ben Stansall

Azért a sérült játékosoktól eltekintve is bombaerős a Chelsea kerete, a City elleni FA-kupa meccsen Hakim Zijes, Kai Havertz és Mason Mount alkották a támadósort, akik egytől egyig remek futballisták, mindannyian játszottak is a világbajnokságon. A 4-0-s kiütéssel véget érő mérkőzésen azonban csak 1 kaput eltaláló lövést tudott felmutatni Potter csapata, ami jelzésértékű.

Nem véletlen, hogy felerősödtek azok a hangok, melyek szerint a Brighton korábbi edzője egy középszerű tréner és semmi keresnivalója nincs egy európai topklub kispadján.

Ennek fényében még inkább megkérdőjelezhető Boehly-ék döntése, amiért szeptemberben kirúgták a sikeredzőt, Tuchelt, majd rekordösszeget fizettek Potterért, akivel még lejjebb süllyedt a csapat. A Chelsea edzőjének gyenge teljesítménye a mémkészítőket is megihlette, miszerint Graham Potter helyett inkább Harry Pottert kellene leültetni a kispadra, aki némi varázslattal a helyes irányba terelhetné az együttest.

Még őrültebb költekezés lenne a megoldás a problémákra?

A sorozatos kudarcok ellenére Graham Potter egyelőre még élvezi Todd Boehly bizalmát és támogatását, aki nem az edző kirúgásában látja a megoldást a problémákra. Az új tulajdonos már a nyári átigazolási időszakban is rengeteg pénzt költött futballistákra és szándékában áll még jobban megerősíteni a játékoskeretet. Az új Didier Drogbának tartott David Datro Fofanát már megvették, de még télen érkezhetnek sztárok hajmeresztő összegekért. A katari világbajnokságon az argentin válogatott egyik húzóembere volt Enzo Fernandez, akit a torna legjobb fiatal játékosának választottak.

A Benfica középpályása akár 120 millió eurónál is többe kerülhet, amit a Chelsea három részletben fizetne ki, kijátszva ezzel a pénzügyi fair playt.

A vb-győztes argentinok fiatal sztárja, Enzo Fernandez hajmeresztő összegért távozhat a Benficától a Chelsea-hez Forrás: AFP/Franck Fife

A Sahtar Donyeck ukrán sztárját, a 21 éves Mihajlo Mudrikot - akiért közel 100 millió eurót kér a klubja - az Arsenal is szeretné megszerezni, de Boehly még nagyobb összeget ajánlva meghiúsíthatja az üzletet és Londonba csábíthatja a BL-csoportkörben is remeklő támadót.

Az már biztos, hogy az Atlético Madridban megbukott portugál Joao Felix fél évre kölcsönbe kerül a Chelsea-hez, mintegy 11 millió euró ellenében, ráadásul a teljes fizetését is a londoni csapat állja, miközben szerződést is hosszabbítottak Madridban a portugállal, hogy egy sikeres kölcsön esetén se lehessen viszonylag olcsón megszerezni.

Ha sikerül is kellőképpen megerősítenie a vezetőségnek még télen a keretet, egyáltalán nem biztos, hogy azonnal jönnek majd az eredmények. Thomas Tuchelék is belebuktak abba, hogy egy csapatra való futballistát kellett volna néhány hónap alatt beépíteniük, a nemzetközi rutinnal alig rendelkező Graham Potter számára ez pedig még nagyobb kihívást jelenthet. Persze lehet, hogy néhány forduló múlva már nem ő lesz az edző, de Todd Boehly a klub átvétele óta eltelt hét hónap alatt több mint 500 millió eurót költhet el, ami nem éppen tudatos tervezésnek, hanem inkább az azonnali sikerek érdekében tett pánikszerű reakciónak tűnik. Amennyiben a helyzet nem javul, az új amerikai tulajdonos nagy reményekkel induló, még Roman Abramoivcs sikereit is túlszárnyalni szándékozó projektje hamar óriási kudarcba fulladhat a Chelsea-nél.

Mindent egy helyen az Eb-ről