A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Gyenge volt a Szörnyeteg - Az igazi focidráma egy hét múlva jön a City-Real párharcban

fbl Horizontal
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland (R) vies with Real Madrid's German defender Antonio Rudiger during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Real Madrid CF and Manchester City at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 9, 2023. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyol lapok által csak "Szörnyetegnek" nevezett norvég Erling Haaland szinte végigaludta a Real Madrid elleni BL-elődöntő első meccsét a spanyol fővárosban. A szinte teljesen láthatatlan világsztár semmit sem csinált, ám csapata így sem került hátrányba az első meccs után - igaz, előnybe sem.

Egyöntetű vélemény, hogy a Manchester Citynek és a Real Madridnak a Bajnokok Ligája döntőjében kellett volna találkoznia, ehhez képest egyikük egészen biztosan nem lesz ott a június 10-i isztambuli döntőben. A simán abszolvált csoportkör után mindkét csapat hengerelt nyolcad- és a negyeddöntőben: a Real a Liverpoolon és a Chelsea-n lépett át négy győzelemmel és 10-2-es gólkülönbséggel, míg a City a Szoboszlai és Willi Orban Lipcséjét valamint a Bayern verte el nyomasztó fölényt (14-2-es gólkülönbség a négy meccsen) mutatva.

Az angolok a bajnokságban is menetelnek, már átvették a vezetést az Arsenaltól, legutóbb februárban kaptak ki egy Tottenham elleni bajnokin. A Real hazai pályán nem mutat ilyen domináns formát, de az elúszott bajnokság helyett vígaszdíjként azért berántották a Király Kupát az Osasuna ellen. Ez viszont azt is jelenti, hogy míg Manchester kék felében mindenki a történelmi triplázásról ábrándozik, addig a 14-szeres BEK-, BL-győztes Realnál csak a 15. sikerre kell koncentrálni.

A két csapat egy évvel ezelőtt ugyancsak az elődöntőben vívott emlékezetes párharcot: a City 4-3-ra nyert az Etihadban, és Madridban is vezetett 1-0-ra még a 90. percben, amikor is jött Rodrygo, a fiatal brazil rúgott két gólt a rendes játékidő ráadásában, majd a hosszabbításban Benzema bevágott egy tizenegyest, és döntőbe jutott a Real.

Ilyen előjelek után csak jó meccset reméhettünk. A Real az Osasuna elleni kupadöntőbn látott legerősebb kezdőjével állt fel:

A Citynél ez nem volt ilyen egyértelmű, hiszen az utóbbi időben jó formában lévő Mahrez és Foden is csak a padról várta a kezdést.

Guardiola az alapcsapatából nem számíthatott Nathan Ake játékára, aki helyett Akanji került a csapatba, a gyors holland hiányában így viszont Kyle Walkerre várt a hálátlan feladat, hogy megpróbálja megállítani Vinicius Jr.-t.

A spanyol lapok a meccs előtt mind-mind Erling Haalandtól, a "Szörnyeteg"-től rettegtek, de a norvég egész meccsen egyetlen egyszer került igazán ígéretes helyzetbe, akkor pedig David Alaba blokkolta a lövését.

A Real kiválóan védekezett, a City a kezdeti rohamok után (20 perc alatt négy szöglet), visszaesett, miközben a hazai támadásokban folyamatosan ott volt a veszély Vinicius és Rodrygo jóvoltából. A Real a 36. percben előbbi révén meg is szerezte a vezetést, de a hazai kontrát indító Luka Modric zseniális passza volt a kulcsmomentum:

A második félidő első 15-20 percében úgy tűnt, hogy a City kifogyott az ötletekből, és ugyan a Real sem játszott űrfocit, mégis közelebb álltak a második gólhoz, mint az angolok az egyenlítéshez. Ehhez képest a 67. percben Kevin De Bruyne egyszer jól találta el a labdát, ami elég volt ahhoz, hogy a City ne kapjon ki. Hogy a támadás során kint volt-e a labda? Ki tudja... az biztos, hogy a VAR nem vizsgálta az esetet:

A belga meg is kapta a meccs emberének járó különdíjat.

Az egészen biztos, hogy mindkét csapatban maradt még tartalék a visszavágóra: Karim Benzema a szezon egyik leggyengébb meccsét hozta, egyetlen veszélyes fejese volt a francia aranylabdásnak. De Erling Haaland is ennél csak jobbat tud nyújtani. A norvégnak volt a legkevesebb labdaérintése a kezdő játékosok közül, ami önmagában nem szokatlan, az viszont igen, hogy ezúttal csak minimális veszélyt jelentett az ellenfél kapujára.

0Sípszó (kezd + vég)
36GólVinicius Junior
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
48Sárga lapToni Kroos
67GólKevin De Bruyne
71Sárga lapIlkay Gundogan
79Sárga lapEduardo Camavinga
86Sárga lapBernardo Silva
93Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
3-2-4-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Nem csoda, hogy a legtöbb nyilatkozó a meccs után azt emelte ki, hogy még semmi nem dőlt el.

"Érdekes meccs volt. Az első félidőben voltak nehézségeink, a második viszont már sokkal jobban sikerült, kontrolláltuk a meccset. Amikor náluk volt a labda, jól oldottuk meg a védekezést, amikor pedig mi támadtunk, nem egyszer nehéz helyzetbe hoztuk őket" - értékelt a lefújás után Carlo Ancelotti.

"Jól védtük a tizenhatosunkat, fantasztikus munkát végeztünk. Ez a meccs olyan volt, mint egy igazi play-off párharc.

- adott megfejtést a norvég halványabb játékára Pep Guardiola, aki azt is elmondta, hogy nem lepte meg semmi a Real játékában, és pontosan tudta, hogy az első meccsen még semmi nem fog eldőlni.

Pep Guardiola (b) és Carlo Ancelotti a kölcsönös megbecsülés jegyében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ahogy azt Thibaut Courtois is kimondta:

"Jó eredmény ez a döntetlen, úgyis minden a jövő héten fog eldőlni. Az meccs olyan lesz, mint egy igazi döntő, remélem, hogy mindenki így is fog pályára lépni. Idegenben leszünk, a döntőkben viszont jók vagyunk, ezt kell vizualizálnunk, legyen bármilyen nehéz ellenfél is a City" - mondta a Real Madrid belga kapusa.

Érdekességek, statisztikák

  • Carlo Ancelotti 190. BL-mérkőzésén ült a kispadon, ezzel beérte az örökranglista élén álló Manchester United-legendát, Sir Alex Fergusont.
  • Pep Guardiola 99 győzelemnél tart a Bajnokok Ligájában, a századik most még nem jött össze.
  • A Real Madrid a BL-ben kilenc alkalommal nem tudta megnyerni egy párharc első meccsét hazai pályán, és csak kétszer jutott tovább, igaz, akkor mindkét esetben egy manchesteri csapat, a United volt az ellenfél.
  • Elődöntőben eddig négyszer kezdett hazai 1-1-el a Real Madrid - és mindannyiszor ki is esett a visszavágón.
  • A Manchester City a kedd esti döntetlennel 21 meccses veretlen sorozatban (17 győzelem, 4 döntetlen) van, legutóbb februárban kaptak ki 1-0-ra a Tottenham Hotspur otthonában.
  • Lionel Messi és madridi csapat- és honfitársa, Rodrygo után 22 évesen és 301 naposan Vinicius Jr. lett a harmadik legfiatalabb dél-amerikai játékos, aki eljutott 15 gólig a BL-ben.
  • Kevin De Bruyne 14 BL-góljából 11 a kieséses szakaszban született, 7 pedig a 16-oson kívülről, ahogy a keddi egyenlítő találat is.
  • Erling Haaland 22 labdaérintése a legkevesebb volt a kezdőjátékosok között beleértve a kapusokat is, ugyanakkor a két kaput találó első félidei próbálkozásával még így is ő volt a legveszélyeseb játékos a pályán.
  • Az RB Leipzig elleni nyolcaddöntő első meccséhez hasonlóan ezúttal sem cserélt Guardiola. A katalán előtt ilyet korábban csak Sir Alex Ferguson csinált egyetlen egyszer, az AC Milan elleni 2007-es elődöntőben.

A Manchester City - Real Madrid párharc visszavágóját május 17-én szerdán játsszák a manchesteri Etihad Stadionban. A továbbjutó az AC Milan - Internazionale párharc győztesével talkozik a június 10-i isztambuli döntőben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!