Vágólapra másolva!
A 32. forduló legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén a MOL Fehérvár hazai pályán régen látott magabiztos, és főleg gólerős játékkal 3-0-ra verte a Magyar Kupa-győztes Zalaegerszeg csapatát, életben tartva így a bennmaradási esélyeit. A győzelemnek köszönhetően elmaradt a sokak által várt botrány, ehelyett egy kimondottan jó hangulatú meccset játszott a két csapat.

Nem mindennapi meccsre igyekeztek az év első igazi tavaszi, sőt, már-már koranyári szombat délutánján a fehérvári szurkolók. Ami jól hangzik, csakhogy az apropó korántsem örömteli: a 2018-ban még bajnoki címet ünneplő, az elmúlt években, mi több, az idei szezonban is válogatott játékosok sorát foglalkoztató fehérvári klub ugyanis az életéért, a becsületéért, azaz az NB I-es tagsága megőrzéséért harcol.

A klubvezetés próbál pozitív maradni – mi mást tehetne – és ingyenjegyes akcióval igyekezett teltházat összehozni a friss Magyar Kupa-győztes ZTE elleni meccsre.

Csakhogy jól jelzi a Vidi formáját, hogy még a jó szándék is visszafelé sült el:

a fehérváriak nem kértek az online vásárláshoz klubkártyát, ami megnyitotta a lehetőséget más klubok szurkolói előtt, hogy elárasszák a hazaiaknak fenntartott C és D szektorokat. Rengeteg nem fehérvári drukker vett jegyet – regisztrációs jegyet kellett kiváltani egészen pontosan – és félő volt, hogy egerszegi szurkolók, sőt akár a velük köztudottan jó viszonyt ápoló ferencvárosiak is megjelennek a MOL Aréna Sóstó nem számukra fenntartott szektoraiban.
A klub lépett, visszavonta a gyanús jegyeket, az online vásárlást klubkártyához kötötte, illetve arra kérte a Vidi-drukkereket, hogy aki teheti, személyesen vegye meg a jegyét. Végül csak mintegy száz vendég drukker állt a vendégszektorban.

A zalaegerszegi tábor hangját is lehetett olykor hallani, bár ez az üzenet elég távol állt a valóságtól Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A meccs előtt a játékosok fogadkoztak, elmondták, mindenki átérzi, mekkora a baj, és jól tudják, csak akkor van esélyük, ha 100 százalékot, vagy még többet beletesznek a két hátra lévő bajnokijukba (a záró fordulóban a már kiesett Vasashoz látogat a Vidi). Azonban a tabella 11. helyén álló fehérváriak sorsa nem a saját kezükben van, hanem a Honvéd-Mezőkövesd pároséban: előbbi 1, utóbbi 5 ponttal előzi meg a Vidit, azaz matematikailag még a borsodiak is kieshetnek. A fehérváriak szerencséjére vasárnap éppen egymás ellen játszanak, és egy kövesdi győzelem óriási segítséget jelentene. Csakhogy ezt Kispesten is jól tudják...

1Sípszó (kezd + vég)
3Belőtt 11-esKenan Kodro
17Sárga lapBarnabás Kovács
30Sárga lapDávid Kálnoki Kis
39GólLirim Kastrati
39GólLirim Kastrati
40CsereDávid Kálnoki Kis
40Sárga lapBarnabás Kovács
42Sárga lapSzabolcs Szalay
42Sárga lapSzabolcs Szalay
46Sípszó (kezd + vég)
46Csere
47Sípszó (kezd + vég)
49Gól
49GólKenan Kodro
60CsereDániel Németh
69CsereSzabolcs Schön
72CsereNorbert Szendrei
72CsereKenan Kodro
75Sárga lapAndrás Huszti
75Sárga lapAndrás Huszti
78Sárga lapGergely Mim
78Sárga lapGergely Mim
80CserePalkó Dárdai
93Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
3-4-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A nem egyszer keresetlen őszinteséggel nyilatkozó fehérvári edző, Bartosz Grzelak a játékosai akaratában bízott, de miben bíztak a meccsre igyekvő drukkerek?

A találkozó előtt szűk egy órával a stadion felé igyekvő baráti társaság, Alex, Zsiga és Peti mindannyian Vidi-mezben feszítettek, és optimisták voltak:

"Ma nyerni kell és nyerni is fogunk, egyszerűen nincs más választásunk" - jelentették ki egybehangzóan. Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka a csapat vergődésének, így feleltek:

Szerintük alapos változásokra van szükség a csapatnál, és biztosak benne, hogy erre a nyáron sor fog kerülni, akár marad a csapat az élvonalban, akár kiesik onnan.

"Meg kell nyerni ezt a két meccset, és szerintünk meg is fogjuk nyerni. Ha így lesz, akkor legalább a minimumot megtették a srácok" - zárták, majd elsiettek a stadion irányába.

Egy apa-fia páros is megállítottunk. Előbbi civilben, utóbbi viszont szép fehér Vidi-mezben baktatott a stadion felé, látszott, hogy nem csak az ingyenjegy hozta ki őket a MOL Aréna Sóstóba.

"Persze, hogy nem, rendszeres meccsrejárók vagyunk" - mondta a családfő, aki tömören megindokolta, miért kell a Vidinek bentmaradnia az NB I-ben.

Egyszerűen muszáj, hogy NB I-es maradjon a csapat. A fiam utánpótlás focista a Vidiben, nekik sem mindegy, hogy NB I vagy NB II. De szerintünk sikerülni fog, ma nyerünk, a Vasast megverjük, és bentmaradunk" - mondta ellentmondást nem tűrően, az ifjú focista pedig ráerősített.

Mikinek is jobban megy a bolt, ha nyer a csapat Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A szotyi- és sálárusok már nem voltak ilyen optimisták. Marika néni és Miki is arról panaszkodott, hogy a szotyit és tökit még csak-csak viszik, a gyerekeknek néha sikerül eladni egy kürtöt, de sálat nem is emlékeznek, hogy mikor vettek tőlük utoljára.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy az egész városon úrrá lett volna az optimizmus, háromnegyed 2-kor, azaz szűk félórával a kezdés előtt még üresen ásítoztak a piros-kék lelátók, és a kezdőrúgásra is jóindulatú félház gyűlt össze.

Első félidő

A saját ultrái, azaz a 30 éves Red Blue Devils felé támadó fehérváriak érezték, hogy be kell kezdeni, és Schön Szabolcs egy szép megindulás végén már a 2. percben büntetőt harcolt ki, amit az előző fordulóban a Puskás Akadémia ellen rontó Kenan Kodro most higgadtan váltott gólra. Tökös legény a bosnyák támadó, azt meg kell hagyni.

A gól után is támadásban maradt a Vidi, a Kastrati, Dárdai, Schön támadóhármas gyorsaságában bízva próbálták a középpályáról támadásba dobni őket. De az is igaz, hogy a ZTE sem akarta annyiban hagyni, az egerszegiek is elkezdtek focizni, és többször is feltűntek a fehérvári tizenhatos előtt. Sőt, a 18. percben előbb Csongvai Áronnak kellett mentenie Németh Dániel elől, majd az egerszegi csatár nagy helyzetben eltörte a labdát.

A félház ellenére a hangulatra nem lehetett panasz, a két tábor biztosította egymást a kölcsönös gyűlöletükről, de a műsorközlő felhívása ekkor még célba ért, és visszatértek a fiúk a sajátjaik biztatásához.

A hazai ultrák átérezték a meccs fontosságát Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A félidő közepén ismét a Fehérvár került fölénybe, Demjén Patriknak a 30. percben nem kis bravúrral kellett a léc fölé tolnia Csongvai fejese után a labdát. A 39. percben azonban ismét elsült a fehérvári fegyver: ezúttal hajszálpontos volt a Kastrati felé szálló indítás, a koszovói támadó pedig 12 méterről higgadtan gurított Demjén kapujába. 2-0 a Vidinek, kezdhetett reménykedni a hazai publikum.

Elégedetten mehettek a büfékbe a drukkerek a félidő lefújását követően.

Második félidő

Ennél jobb kezdésről aligha álmodhattak a büfékből visszasiető fehérváriak, hiszen egy újabb mintaszerű kontra végén Kodro ezúttal fejjel volt eredményes. Alighanem erre a játékra várt hetek-hónapok óta a hazai közönség: a piros-kékek a tavaly novemberi Kisvárda elleni 4-1-es siker óta először lőttek kettőnél több gólt a bajnokságban...

A harmadik gól annyiban nem tett jót a meccsnek, hogy egy jó húsz percre elvette az egerszegiek harci kedvét, és a biztos vezetés tudatában már a Fehérvár sem erőltette anyira a támadásokat.

A fehérvári vezetőség viszont megnyugodhatott, így már nem kellett attól tartani, hogy egy kellemetlen eredmény után az ultrák számonkérik a csapatot -

ismét teljes volt a béke és a szeretet a csapat és a szurkolók között.

A nézők nézelődtek, az RBD szurkolt, a zalai játékosok pedig a sárga lapokat gyűjtögették az utolsó negyedórában, ekkor már nem beszélhettünk igazán jó meccsről, de fehérvári oldalon ez már aligha érdekelt bárkit is. A Vidi a győzelemmel ellépett a kieső helyről, megelőzve a Honvédot, és, ha a kispestiek nem nyernek vasárnap a Mezőkövesd ellen, akkor lépéselőnyben futhatnak neki az utolsó fordulóban a Vasas elleni fővárosi meccsnek.

A meccs előtt megkérdezett drukkerek is megnyugdhatnak: kedvenceik egyelőre hozzák a kötelezőt.

Eredmény, NB I, 32. forduló:
MOL Fehérvár FC - ZTE FC 3-0 (2-0)
gól: Kodro 3. (11-esből), 49., Kastrati 39.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista

Mindent egy helyen az Eb-ről