Vágólapra másolva!
Óriási szenzációt okozott, amikor július elején a Premier League-ben szereplő Liverpool bejelentette, hogy magyar átigazolási rekordot jelentő 70 millió euróért leigazolta Szoboszlai Dominikot, aki így az európai klubfutball egyik elitcsapatához került és az angol együttes történetének harmadik legdrágább játékosa lett. Eddig mindössze 10 magyar játékosnak adatott meg, hogy legalább egy meccs erejéig pályára lépjen az angol élvonalban. Cikkünkben felelevenítettük, hogy kinek mekkora sikert hozott a PL-kaland.

Kozma István – Az első magyar a Premier League-ben

A magyar labdarúgók közt Kozma István úttörő volt, ugyanis elsőként szerepelhetett a Premier League-ben, miután a Graeme Souness vezette Liverpool 1992-ben leigazolta a skót Dunfermline csapatától. Akkoriban vitathatatlanul a Liverpoolnak volt az egyik legerősebb kerete, hiszen olyan sztárok játszottak ott mint Ian Rush, John Barnes vagy a Real Madriddal BL-győztes Steve McManaman. Bár Kozma nem igazán tudott beilleszkedni a csapatba, azt fontos kihangsúlyozni, hogy akkoriban még csupán ketten ülhettek le a cserepadra, így már azért öldöklő csata folyt, hogy valaki egyáltalán a kispadig eljuthasson.

Kozma István első magyarként jutott el a Premier League-be Forrás: Twitter

Kozma másfél szezont töltött a Vörösöknél, ez idő alatt hat meccsen lépett pályára és egy FA-kupagyőzelmet ünnepelhetett.

Kozma a The Times 2007-es szavazásán – ahol az újságírók és a szurkolók voksoltak – bekerült minden idők 50 legrosszabb Premier League-játékosa közé,

de többek között a világbajnoki bronzérmes svéd csatár Tomas Brolin is szerepelt ezen a listán, ugyanis nem a teljes pályafutást vették alapul, hanem a klubnál eltöltött időszakot.

Torghelle Sándor – Túl nagy elvárások

Torghelle nagy reményekkel érkezett a Crystal Palace csapatához, hiszen az MTK-ban nyújtott lenyűgöző teljesítménye, valamint a 2004 nyarán a német válogatottnak lőtt két gólja miatt a londoniak 750 ezer fontot fizettek érte, és még a tízes mezt is megkapta. Ő volt az a játékos, akiért egy évtizeddel az első magyar Premier League-ben megfordult futballista után újra szurkolhattak a magyar drukkerek, de Kozmához hasonlóan Torghelle is nehezen tudta megszokni az angol futballt.

A keményebb és fizikálisabb stílus kihívás kihívást jelentett számára,

ráadásul Iain Dowie rendszeresen egy csatárral küldte pályára a Palace-t, de Torghelle posztriválisa, Andy Johnson rendszeresen gólt szerzett, így az akkor 22 éves támadó kevés lehetőséghez jutott. Mindössze egy Charlton Athletic elleni Ligakupa-meccsen volt eredményes, de a gólja után 10 percre rá ki is állították. A Premier League-ben tizenkét alkalommal kapott lehetőséget, ám a szezon végén kiesett az élvonalból csapatával – ő pedig távozott Angliából.

Torghellét a harciassága és fizikai ereje miatt sem szerették az ellenfelek Forrás: Twitter

Király Gábor – Legendássá vált mackónadrág a PL-ben

Király Gábor a Bundesliga egyik legjobb kapusa volt, amikor 2004-ben a Herthából a Crystal Palace-hoz igazolt - éppen akkor, amikor Torghelle Sándor is. Bár Király számára nem sok babér termett a szigetországban, még így is az egyik legjobb Premier League-ben játszott magyar játékosként tartják számon.

Király Gábor Londonban is legendaként tartják számon Forrás: AFP/Joshua Roberts

A szürke melegítőnadrágja mellett bravúros védéseire is szívesen emlékeznek a szurkolók, hiszen az angliai karrierje remekül indult, hamar bekerült az első csapatba, és a bajnokság hetedik fordulójától kezdve rendszeresen kezdő volt.

A 32 meccsből tízet hozott le kapott gól nélkül, ami a második legjobb mutató volt a kapusuk között,

ugyanis ennél csak a Chelsea-s Petr Cech tudott jobb statisztikát felmutatni. A szezon végi kiesést követően három idényen át játszott a másodosztályban, bár 2006 decemberében az Aston Villa kölcsönvette, így öt meccs erejéig újra védhetett a Premier League-ben.

Gera Zoltán – A "Mágikus Magyar"

Gera Zoltán a magyar futball egyik legnagyobb tehetségeként került az angol futball világába. Gera azon kevesek közé tartozik, aki maradandót alkotott a szigetországban, és szinte az első meccsétől kezdve meghódította a világ legerősebb bajnokságát. A West Bromwich Albionban már az első szezonjában hat gólig jutott, majd két másodosztályú idény után a Fulhamben ért el szép sikereket.

Gera góljait és híressé vált szaltós gólörömöt Angliában is megcsodálhatták párszor a szurkolók Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 97-szeres magyar válogatott labdarúgó a 2009/10-es idényben Európa Liga-döntőbe jutott a csapattal, bár a finálét végül 2-1-re az Atlético Madrid nyerte. Az angliában csak "Mágikus Magyarként" becézett középpályás később visszatért Birminghambe, ahol ismét meghatározó szereplője volt az együttesnek és sokszor neki volt köszönhető a csapat sikere. Alighanem az egyik legemlékezetesebb találatát 2012-ben jegyezte egy Liverpoolnak lőtt bombával.

Priskin Tamás – két gól, két gólpassz

Az Eb-t is megjárt magyar válogatott Priskin Tamás 2006 nyarán igazolt a Győri ETO-tól a Watford csapatához. Az akkor 20 éves támadó 16 meccsen lépett pályára és két gólt lőtt, valamint kiosztott két gólpasszt a 2006/07-es szezonban, de a csapata utolsóként esett ki az élvonalból. Ezt követően évekig játszott még Angliában, olyan csapatokban mint az Ipswich Town, a Swansea City, a Queens Park Rangers, a Preston North End és a Derby County, de a Premier League-ben már nem lépett pályára többet.

Priskin Tamás küzd a labdáért Patrice Evrával a Manchester United elleni FA-kupa eldöndőben Forrás: AFP/Geoff Caddick

Halmosi Péter – A legdrágább magyar futballista

A Debrecennel három bajnoki címet szerző Halmosi Péter a Plymouth Argyle csapatánál kezdte angliai pályafutását, miután a másodosztályú csapat 2007 januárjában 400 ezer fontot fizetett érte a Lokinak. A 36-szoros magyar válogatott szélső 59 meccsen lépett pályára a Championshipben, ahol 12 gólt lőtt és 16 gólpasszt adott. Ez a lenyűgöző szezon pedig elég volt ahhoz, hogy a Premier League-ben szereplő Hull City 2 millió fontért szerződtesse, amivel a legdrágább magyar focista lett akkor.

Halmosinak Wayne Rooneyval és az angol focival is meggyűlt a baja Forrás: AFP/Andrew Yates

A ballábas játékos a 2008/09-es szezonban többnyire csereként lépett pályára Phil Brown csapatában és 18 meccsen összesen 553 percet játszott a Premier League-ben, és egy gólpasszt adott. A Hull színeiben az egyetlen gólját az FA-kupában lőtte a Sheffield United ellen, ami ráadásul győztes találatnak bizonyult.

A következő szezonban már egyetlen bajnokin sem lépett pályára, ezért három év után távozott 2010 telén és visszatért Magyarországra a nevelőegyesületéhez, a Szombathelyi Haladáshoz.

Kurucz Péter – 17 perc az elitben

Az újpesti nevelésű Kurucz Péter 2009-ben, 21 évesen került a West Ham United csapatához. A magyar kapus évekig az utánpótlás-válogatottak közelébe sem került, azonban 2009. december 5-én élete álma vált valóra azzal, hogy pályára léphetett a Premier League-ben a Manchester United ellen. Mindez úgy jöhetett össze, hogy a londoni csapat első számú kapusa, az angol válogatott Robert Green megsérült és le kellett cserélni a 73. percben. A West Ham ugyan 4-0-ra kikapott, de a fiatal magyar kapus pályán töltött időt lehozta kapott gól nélkül.

Kurucz Péter egyszer védhette a West Ham kapuját a PL-ben Forrás: Twitter

Ennek ellenére a következő meccsen is csupán a kispadon kapott lehetőséget, de a folytatásban sem sikerült megvetnie a lábát az angol elitben. A 2010/11-es idényt tejes egészében kihagyta egy súlyos térdsérülés miatt, majd visszatérését követően a harmadosztályú Rochdale-nél szerepelt 11 találkozó erejéig. Angliai pályafutása 2012-ben ért véget, miután hazaigazolt a Siófok csapatához. Ott viszont olyan kiemelkedően teljesített, hogy a Ferencváros szerződtette, ám a zöld-fehérek színeiben sosem lépett pályára a sérülései miatt. Végül 2016 januárjában, mindössze 28 évesen visszavonult.

Fülöp Márton – Aki három PL-csapatban is védett

Fülöp Márton pályafutása alatt nyolc szezont töltött Angliában, és ebből ötöt az élvonalban. 2004 nyarán, 21 évesen került a Tottenham Hotspur csapatához, de az angol válogatott Paul Robinson mellett nem jutott játéklehetőséghez, ezért másodosztályú kluboknál építette fel magát. 2007 januárjában igazolt a Sunderland csapatához, amelynek színeiben az Arsenal ellen 1-0-ra elveszített bajnokin mutatkozhatott be az első osztályban 2008. május 11-én. Az első idényében kulcsjátékosa volt a csapatnak, a következőben már kevesebb lehetőséget kapott, de így is összesen 40 meccsen jutott szóhoz.

Aztán a Roberto Mancini irányította Manchester City 2010 áprilisában kölcsönvette a bajnokság végére. Jelzésértékűen a Cityben már

akkoriban olyan sztárok játszottak, mint Vincent Kompany, Patrick Vieira, David Silva, Kolo Touré vagy Carlos Tévez.

Később játszott még az Ipswich Townban és a West Bromwich Albionban is, majd 2012-ben Görögországba igazolt. Egy évvel később a 24-szeres magyar válogatott kapus karjában rosszindulatú daganatot találtak, ezt követően megműtötték, és kemoterápiás kezelésre járt, de nem tudta legyőzni a betegséget. 2015. november 12-én elhunyt.

Fülöp Mártont a bízhatósága és az alázatossága miatt rengetegen szerették Forrás: AFP/Andrew Yates

Buzsáky Ákos – A közönségkedvenc

Buzsáky Ákos óriási tehetségnek indult, már 20 évesen az FC Porto csapatához került, amellyel 2002-ben megnyerte a bajnokságot, a Portugál Kupát és az UEFA-kupát is. Öt és fél évvel később az angol másodosztályú Plymouth Argyle csapatához igazolt, ahol 102 meccset játszott, és a szurkolók kedvence lett. Ezt követően a Queens Park Rangers csapatához került, ahol a 10-es mezt is megkapta. A klubnál szintén gyorsan közönségkedvenc lett, elsősorban remek meglátásai és a bombagóljai miatt.

Az Independent angol lap menedzserek, ügynökök, és játékosok segítségével összeállított egy listát 2008-ban, melyben

összeállították a legjobb Nagy-Britanniában, de nem a Premier League-ben szereplő játékosokat, és Buzsáky Ákos az előkelő 19. helyen végzett.

A QPR-ral 2011-ben jutott fel a Premier League-be, ahol a 2011/12-es szezonban 15 bajnokin lépett pályára és kétszer volt eredményes. A nyolc Angliában töltött idényéből csupán ez volt az egyetlen, amikor az első osztályban szerepelt a csapatával. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy pályafutását egy komoly sérülés beárnyékolta: a Manchester United elleni 2008-as Ligakupa-meccsen elszakadt az elülső térdszalagja, emiatt pedig csak 2009. májusában tudott ismét újra edzésbe állni. Később megfordult még a Portsmouth és a Barnsley csapatában is, majd 2013-ban visszatért Magyarországra, és a Fradihoz igazolt, ahol csupán 4 mérkőzést játszott.

Buzsáky szereli a ghánai Michael Essient a Chelsea elleni bajnokin Forrás: AFP/Adrian Dennis

Bogdán Ádám – Túl nagy falat volt a Liverpool

Bogdán Ádám 2007-ben igazolt a Vasastól a Bolton Wanderershez, ahol nem indult könnyen a karrierje, de 2012-től már a csapat első számú kapusa lett. Voltak egészen szenzációs megmozdulásai, de olyan potyái is, mint amikor az Everton ellen egészpályás gólt kapott a magyar származású amerikai kapustól, Tim Howardtól.

Aztán 2015-ben némi meglepetésre a Liverpool szerződtette, ahol a belga Simon Mignolet mögött második számú kapus volt. 2015. december 20-án, a Watford ellen mutatkozhatott be bajnokin a Liverpool csapatában, de bizonytalanul védett, és nagy potyagólt kapott a 3-0-s vereséggel véget ért mérkőzésen.

A magyar kapus ezt követően elvesztette Jürgen Klopp bizalmát,

így összesen csupán két meccsen védhette a Vörösök kapuját. 2016-ban kölcsönadták a Wigan Athleticnek, ahol keresztszalag-szakadást szenvedett, ez pedig az angliai pályafutása végét jelentette.

Bogdán Ádám gyorsan elvesztette Jürgen Klopp bizalmát Forrás: DPPI via AFP/Michael Zemanek

Természetesen a listán szereplő játékosok mellett többen is játszottak még Angliában, elég csak Kádár Tamásra gondolni, vagy a Liverpool magyarjaira, ám közülük sem Gulácsi Péter, sem Németh Krisztián, sem pedig Adorján Krisztián nem lépett pályára a Premier League-ben, míg a Pool utánpótlásában nevelkedett Simon András, Polgár Kristóf, Poór Patrik és Hajdú Ádám még ennyire sem kerültek közel az első csapathoz. Azonban Szoboszlai Dominik kvalitásait, mentalisását és eddig elért sikereit figyelembe véve joggal bízhatunk abban, hogy elődeihez képest az ő története sokkal fényesebben alakul majd Angliában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!