Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágó mérkőzésén a Ferencvárost búcsúztató feröeri KÍ Klaksvík 3-3-as döntetlent játszott a svéd bajnok BK Häcken otthonában, majd 11-es párbajban kiharcolta a továbbjutást. A feröeri csapat ezzel bebiztosította a szereplését az Európa Konferencia-ligában, de ha így folytatja, akár a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bekerülhet. A KÍ Klaksvík hőse a svéd kapus, a 31 éves Jonathan Johansson volt, akinek egészen elképesztő a története, ugyanis 2022-ben már visszavonult, majd Oslóba költözött, ahol villanyszerelőként kezdett dolgozni, mellette pedig a norvég ötödosztályban focizgatott – középső védőként.

A Feröer-szigeteken nem nagyon vannak profi focisták, a legtöbben mellékállásban dolgoznak - köztük Jonatan Johansson is. A 31 éves csodakapus korábban már visszavonult, ezt követően pedig villanyszerelőként kezdett dolgozni, de idén áprilisban egy haverja felhívta telefonon, és megkérte, hogy játsszon középhátvédet a norvég ötödosztályú csapatban.

A KÍ Klaksvík svéd kapusa néhány héttel ezelőtt Rodoszon nyaralt a családjával, amikor a feröeri csapat edzője, Magne Hoseth – akivel annak idején együtt játszott a Notodden csapatánál – megkérdezte, hogy be tudna-e ugrani kapusként, hogy segítsen a csapatnak az európai kupameccseken.

Jonatan Johansson a Fradi ellen is remekül védett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mivel a KÍ Klaksvík egyik kapusa megsérült, Hoseth beugrót keresett a helyére, és bár Johansson figyelmeztette, hogy évek óta nem állt kapuban, a norvég edzőt ez nem zavarta, és igaza lett.

Jonatan Johansson a Ferencváros elleni BL-párharcot bekapott gól nélkül hozta le, akárcsak a BK Häcken elleni odavágó mérkőzést. A göteborgi visszavágón ugyan kapott három gólt, de több nagy bravúrt is bemutatott, a tizenegyespárbajban pedig kivédett egy lövést (egy másikat a svédek fölé rúgtak), ezzel ő lett a feröeri csapat legnagyobb hőse – a kétgólos Árni Frederiksberg mellett.

Ezek után sokan biztosra veszik, hogy a folytatásban találkozunk még Jonatan Johansson nevével, azonban a feröeri csapat kapusának csak augusztusig él a szerződése, ráadásul a munkahelyére is várják vissza.

– idézi a svéd Aftonbladet a KÍ Klaksvík kapusát, aki természetesen szeretne védeni a folytatásban is.

Jonatan Johansson volt elleni BK Häcken elleni tizenegyespárbaj hőse Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Még meg kell kérdeznem a főnökömet,

hogy meghosszabbíthatom-e a nyári szabadságomat. Ha belemegy, akkor maradok" – mondta a svéd kapus, aki azzal is viccelődött kicsit, hogy a feröeri csapat következő ellenfele a norvég Molde lesz majd.

– mondta Jonatan Johansson, aki megjegyezte, hogy a munkahelyén egész biztosan nem fog felmondani az európai kupaszereplés miatt, mert szüksége van egy biztos állásra.

Mindent egy helyen az Eb-ről