A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az évszázad focibotránya: az UEFA elnökének ostobasága tönkre teheti a Bajnokok Ligáját

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE TROPHY DRAW FOOTBALL ILLUSTRATION
This photograph shows the UEFA Champions League trophy before the draw for the quarter-final, semi-final and final of the 2022-2023 UEFA Champions League football tournament, in Nyon, on March 17, 2023. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Sokkoló bejelentés rázta meg csütörtökön a futballvilágot: az Európai Unió bírósága szerint a FIFA és az UEFA az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. A döntés következtében óriási változás következhet az európai topfutballban, arra is nagy esély van, hogy a jövőben megszűnik a Bajnokok Ligája. A sokakat meglepő (az európai versenyjogi szabályok szerint azonban teljesen logikus) ítélet után az Európai Szuperliga bevezetése mellett végsőkig kitartó Real Madrid és Barcelona ünneplésbe, az UEFA pedig kínos magyarázkodásba kezdett. Az új sorozat lebonyolításának részleteiről már érkeztek hírek, a változások hatására az egész futballvilág a feje tetejére állhat.

Az Európai Szuperliga forradalmi ötlete

Az EU-bíróság döntésének megértéséhez röviden érdemes áttekinteni, hogy mi is az az Európai Szuperliga és mely csapatok hozták létre. A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan - állt elő.

A tervek szerint 20 topklub részvételével indították volna el az új elitsorozatot, amelyben a gigászok folyamatosan egymás ellen játszanának, mindez pedig óriási érdeklődést generálna az egész világon.

A feje tetejére állította volna a nemzetközi futballt az Európai Szuperliga bevezetése Forrás: BBC

Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen; a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok heves tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három klub ellen,

miközben a visszalépő kilenc klubbal - többek között bírság megfizetése mellett - "békét kötött".
Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból.

A Real Madrid elnöke, Florentino Peréz nem mond le az új elitsorozat megvalósításáról Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Közbelépett az Európai Unió Bírósága

Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért. Bernd Reichart, az ESL kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója idén februárban azzal állt elő, hogy a sorozat akár 80 csapatot felvonultató, többosztályú formátumban is létrejöhet, majd hozzátette, az A22 Sports Management több mint ötven klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy megújulásra van szükség.

Az EU bíróságának csütörtöki ítéletét az ESL mögött állók hatalmas örömmel fogadták, hiszen a jövőben tényleg létrejöhet az Európai Szuperliga, a döntés következében pedig a 2024-től megújuló Bajnokok Ligája akár végleg megszűnhet.

Mégis létrejöhet a jövőben az Európai Szuperliga Forrás: Origo

jelentette ki Reichart, aki a szurkolóknak azt üzente, az ESL mérkőzései ingyen lennének nézhetők, a kluboknak pedig garantálják a bevételeket és a költségek kompenzációját.

Ünnepel a Real Madrid és a Barcelona, magyarázkodik az UEFA

A döntés után az Európai Szuperliga létrejötte mellett elszántan kitartó Real Madrid és a Barcelona is azonnal közleményt adott ki, amelyben örömmel fogadták az Európai Bíróság ítéletét.

"Óriási megelégedéssel üdvözöljük az EUB döntését. Az elkövetkező napokban alaposan tanulmányozni fogjuk ennek a nagy történelmi jelentőségű döntésnek a körét.

A szabadságjogok Európája diadalmaskodott" - közölte nyilatkozatában a Real elnöke, Florentino Pérez, akinek a véleményét a Barcelonánál is osztották.

A Barcelona elnöke, Joan Laporta és a Real első embere, Florentino Pérez is elégedett a döntéssel Forrás: twitter.com/theMadridZone/

"Az FC Barcelona szeretné kifejezni elégedettségét az Európai Unió Bíróságának (EUB) döntésével kapcsolatban, amelyben az A22 Sports által javasolt Szuperliga-projektet támogatták.

és javaslatot kíván tenni párbeszédre arról, hogy mi legyen a jövő európai versenymodellje" - olvasható a katalán gigász közleményében.

Mindeközben az UEFA közleményben reagált a történtekre, miszerint "tudomásul veszi" a döntést.

"Ez az ítélet nem egyenlő az úgynevezett szuperliga támogatásával, inkább az UEFA előzetes engedélyezési szabályain belüli hiányosságokat hangsúlyozza, amelyeket már 2022 júniusában felismertek és kezelni kezdtek.

írta a szervezet.

Közleményben magyarázkodott az UEFA a döntés után Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az Európai Labdarúgó Szövetség kiemelte, hogy elkötelezett "az európai futballpiramis fenntartása mellett", és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt. "Bízunk benne, hogy a szolidaritáson alapuló európai futballpiramist, amelyet a szurkolók és minden érdekelt fél pótolhatatlan modelljének nyilvánítottak, az európai és nemzeti törvények megvédik a szakadással szemben" - állítja a szövetség, amely nem akarja annyiban hagyni a döntést és elkezdte gyűjteni a támogató klubokat, akik vállalják, hogy továbbra is az UEFA által szervezett sorozatokban indulnak.

A FIFA közleményben annyit írt, hogy az UEFA-val, valamint a többi kontinentális konföderációval és a tagszervezeteivel összehangban megvizsgálja a döntést, mielőtt további kommentárt fűzne hozzá.

"Alapszabályával összhangban a FIFA szilárdan hisz a sport sajátos természetében, ideértve a piramisstruktúrát - amelynek alapját a sportban elért eredmények adják -, valamint a kiegyensúlyozott versengés és a pénzügyi szolidaritás elvét" - fogalmazott a nemzetközi szövetség.

Kivégezték a Bajnokok Ligáját?

A Bajnokok Ligája 2024-től hatalmas megújuláson esik át, amit az UEFA minden bizonnyal azért vezetett be, hogy némileg kedvezzen az Európai Szuperliga ötletét erőltető kluboknak, ha már elutasította az új elitsorozat létjogosultságát.

A BL új lebonyolítási rendje szerint jövőre a csoportkör egy nyolcmeccses ligaszakasszá alakul, 32-ről 36-ra nő a csapatok létszáma,

ezzel pedig éppen az ESL-pártiak számára lehet kedvező. Az ESL létrehozását egyébként nem támogatta az összes topklub, a Bayern München a kezdetektől fogva határozottan ellenezte a javaslatot, a bajorok szerint az átalakított BL révén továbbra is versenyképes és modern marad az európai topfutball. Már amennyiben nem szűnik meg a jelenlegi első számú európai kupasorozat.

Lehet, hogy a Real Madridot már nem sokszor látjuk a Bajnokok Ligájában? Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A spanyol Mundo Deportivo szerint az Európai Szuperliga befektetőitől a Barcelona és a Real Madrid azonnal kap egymilliárd eurót ellenállási bónusz gyanánt, mivel kitartottak a sorozat mellett. Ha tényleg elindul az új sorozat, akkor a két sztárcsapat egyidejűleg nem fog mindkettőben szerepelni, a Bajnokok Ligájából történő kiválásuk magával ránthatja a többi topklubot, ez pedig valószínűleg a BL megszűnését jelentené. A csütörtöki bejelentés után a Real Madrid már egy elképesztő videót is kiadott, amelyben a Bajnokok Ligájától búcsúzik a sorozat rekordgyőztese.

Az Európai Szuperligát kitaláló A22 Sports Management nevű cég a csütörtöki bejelntés után már előállt az új sorozat lebonyolításának részleteivel,

amely szerint 64 férfi és 32 női csapattal indítaná el az új bajnokságot.

"Ez a vízió a labdarúgásban érdekelt részvényesekkel történt széleskörű konzultációk után került meghatározásra, melynek alapelvei a sportban elért érdemek, nem pedig az állandóság" - áll a cég közleményében.

Az A22 szerint a sorozatban résztvevő klubok hazájuk bajnokságában is szerepelnek majd, mert "azok adják az európai futball alapját", de "az egyesületek most maguk dönthetnek a saját jövőjükről az európai színtéren".

Elképesztő változások jöhetnek az európai futballban Forrás: AFP/Peter Powell

A napvilágra hozott tervezet szerint a férfiaknál a 64 csapat három ligára - Sztár, Arany és Kék - oszlana, előbbi kettőben 16-16 együttes indulna, a maradék 32 pedig utóbbiban szerepelne.

A résztvevők nyolcas csoportokban oda-visszavágós rendszerben játszanának, ami minden klubnak 14 összecsapást jelentene. Minden évben lennének kiesők és feljutók,

a Kék ligába pedig a hazai bajnokságokban elért eredmények alapján lehetne bekerülni. A 32 női csapat két ligában játszana a tervek szerint.

Soha nem látott megújulás előtt áll az európai labdarúgás, bár még biztosan rengeteg fordulat következik, a történetnek közel sincs vége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!