A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Premier League 20. fordulójában a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool 4-2-re legyőzte a Newcastle United együttesét az Anfielden, azonban magyar szempontból nem alakult jól találkozó, ugyanis a 64. percben le kellett cserélni a magyar válogatott csapatkapitányát, aki a combhajlítóját fájlalta. 

Bajba került Szoboszlai?

Magyar szempontból sokan azt találgatták, vajon Szoboszlai Dominik bekerül-e a kezdőcsapatba. A 38-szoros magyar válogatott középpályással az utóbbi hetekben kisebb hullámvölgybe került, az előző fordulóban, az újonc Burnley otthonában 2-0-ra megnyert meccsen pedig először fordult elő vele, hogy bajnoki mérkőzésen nem kapott helyet a Liverpool kezdőcsapatában.

Szoboszlai csereként lépett pályára a Burnley ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

Szoboszlai újra a kezdőben

A magyar válogatott csapatkapitánya a Newcastle United ellen azonban ott volt a kezdőben, és a japán válogatott Endó Vataru átadása után már a 20. másodpercben gólt lőhetett volna, de a 11 méteres kísérletét blokkolni tudta egy védő. A folytatásban a Liverpool óriási iramot diktált, a kapujához szegezte a Newcastle-t, a 11. percben pedig már ziccert is hibázott. Egy szép támadás végén Darwin Núnez kényszerítőzött Mohamed Szalah-val, a visszakapott labdát az uruguayi támadó kapura pöckölte, azonban Martin Dubravka leért a jobb alsóba tartó labdára, és hatalmasat védett.

Szoboszlai Dominik és Sean Longstaff küzdelme a labdáért Forrás: AFP/Peter Powell

A 18. percben majdnem megszerezte a vezetést a Liverpool. Curtis Jones tálalt egy labdát a kilépő Núnez elég, az uruguayi csatár ziccerét azonban Dubravka védeni tudta, a kipattanó aztán Luis Díaz elé került, aki közelről az üres kapuba lőtt, de a kolumbiai szélső gólját les miatt nem adták meg.

Két perccel később a Liverpool újra közel került a vezetéshez, ráadásul Szoboszlai Dominik közreműködésével.

Egy szép támadás végén a magyar középpályás adott remek labdát Luis Díaznak, aki egy szenzációs labdaátvétellel helyzetbe került, de a Newcastle védője, Sven Botman buktatta, így Anthony Taylor játékvezető tizenegyest ítélt. A labda mögé Mohamed Szalah állt oda, de a középre tartó félmagas lövését Dubravka kivédte, a kipattanót pedig Trent Alexander-Arnold közelről a kapu fölé lőtte.

Szalah a legutóbbi 10 tizenegyeséből négyet kihagyott Forrás: AFP/Peter Powell

A 36. percben ismét Dubravka volt a Newcastle hőse.

Megint Darwin Núnez kapott egy kiugratást, a Liverpool támadója egyedül lépett ki, de a ziccerét a szlovák kapus óriási bravúrral hárította, ezzel pedig továbbra is meccsben tartotta a csapatát. Ráadásul a kontratámadásból majdnem megszerezte a vezetést a Newcastle, de Dan Burn fejesgólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

Három perccel később Trent Alexander-Arnold, a Liverpool sztárja kis híján lemásolt Roberto Carlos legendás gólját, amit a Real Madrid játékosaként lőtt a Tenerife elleni 1998-as Király-kupa meccsen.

A szélsővédő kapott egy indítást a jobb szélen, majd egy pattanás után, éles szögből beadás helyett kapura lőtt, a labdája azonban a keresztlécen csattant.

Borzalmas dolog történt Szoboszlaival

A második félidőt remekül kezdte a Liverpool és a 49. percben meg is szerezte a vezetést. Szoboszlai gyűjtött be egy labdát a középpályán, kitette balra Luis Díaznak, aki remekül tálalt a jobb oldalon kilépő Darwin Núneznek, az uruguayi támadó pedig azonnal középre passzolt Mohamed Szalah-nak, akinek közelről csak az üres kapuba kellett gurítania (1-0).

  • Az egyiptomi támadónak ez volt a 150. gólja a Premier League-ben a Liverpool csapatában, ezzel Harry Kane (Tottenham), Sergio Agüero (Manchester City), Wayne Rooney (Manchester United) és Thierry Henry (Arsenal) után az ötödik játékos lett, aki elérte ezt a mérföldkövet egyetlen klub színeben.
Mohamed Szalah törénelmet írt Forrás: AFP/Peter Powell

Három perccel később a Liverpool növelhette volna az előnyét. Egy gyönyörű támad végén ezúttal Szalah tette be a labdát középre Núneznek, de a közeli lövését Dubravka védeni tudta, egy perccel később pedig a szlovák kapus elképesztő bravúrral szedte ki a léc alól az uruguayi csatár közeli bombáját.

És hogy milyen fontosak volt Dubravka bravúrjai, az az 54. percben bizonyosodott be, ugyanis a semmiből egyenlíteni tudott a Newcastle.

Egy gyors kontra végén Anthony Gordon ugratta ki a leshatárról kilépő Alexander Isakot, a svéd válogatott támadó pedig a kivetődő Alisson mellett higgadtan a bal alsó sarokba gurított (1-1).

Alexander Isak szép gólt lőtt a Liverpoolnak Forrás: AFP/Peter Powell

A folytatásban a Liverpool egykapuzott, Jürgen Klopp csapata folyamatosan dolgozta ki a helyzeteket, a 63. percben pedig már 3.55-ös xG-t termelt a Newcastle kapuja előtt, azonban Dubravka elképesztő védéseket mutatott be is valósággal megbabonázta a Liverpool támadóit.

A 64. percben aztán magyar szempontból borzalmas dolog történt.

Klopp lecserélte Szoboszlait, ami önmagában korántsem tragédia, azonban a magyar válogatott csapatkapitány sántítva hagyta el a pályát és folyamatosan a combhajlítóját dörzsölte a bal lábán.

A 74. percben aztán a sokadik nagy helyzetéből ismét vezetést szerzett a Liverpool. Szalah ment el a jobb szélen, remek labdát tálalt a csereként beállt Diogo Jotának, aki egyből középre tette a szintén csereként érkező Curtis Jonesnak, az angol középpályás pedig az üres kapuba passzolt (2-1).

Négy perccel később növelte az előnyét Liverpool. Ismét Szalah villant meg a jobb oldalon, aki bal külsővel remek labdát tálalt középre Cody Gakpónak, a holland válogatott támadó ugyan eltörte a labdát, de pont így lett védhetetlen Dubravka számára (3-1).

Mohamed Szalah szenzációsan játszott Forrás: AFP/Peter Powell

A találkozó azonban még nem dőlt itt el, ugyanis a 81. percben szépíteni tudott a Newcastle. Sean Longstaff jobb oldali szögletére Sven Botman robbant be, és négy méterről a jobb alsó sarokba csúsztatott (3-2), ezzel a holland védő gondoskodott arról, hogy maradjanak izgalmak a hajrára.

Túl sokáig azonban nem kellett izgulniuk a Liverpool szurkolónak,

ugyanis a 84. percben Diogo Jota kapott egy remek kiugratást, megtolta a labdát Dubravka mellett, aki buktatta a portugál támadót, így jöhetett a tizenegyes. A labda mögé ezúttal is Szalah állt oda, aki most magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt (4-2), eldöntve ezzel a meccset.

Curtis Jones és Cody Gakpo sokat is hozzátett a Liverpool győzelméhez Forrás: AFP/Peter Powell

A hajárban a Liverpool már kontrollálta a meccset, és végül megérdemelt győzelmet aratott, így Jürgen Klopp csapata továbbra is vezeti a bajnokságot és 22 mérkőzés óta veretlen az Anfielden.

A Liverpool sorozatban 13. bajnokiján maradt veretlen, míg a Newcastle zsinórban harmadszor kapott ki.

28Sárga lapBruno Guimaraes
45Sárga lapLuis Diaz
47Sárga lapLewis Miley
49GólMohamed Salah
50Sárga lapTrent Alexander-Arnold
54GólAlexander Isak
65Sárga lapWataru Endo
66Sárga lapJoelinton
74GólCurtis Jones
78GólCody Gakpo
81GólSven Botman
84Sárga lapMartin Dubravka
89Sárga lapSean Longstaff
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!