Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga 2024-es dublini döntőjében az olasz Atalanta 3-0-ra nyert a német Bayer Leverkusen ellen, így megszerezte története első európai kupatrófeáját, továbbá megfosztotta Xabi Alonso együttesét attól, hogy veretlenül, három trófeával zárja a szezont. A bergamói csapat hőse a mesterhármast szerző Ademola Lookman volt, aki korábban hatalmasat bukott a Premier League-ben, de most olyat tett, amire korábban még senki nem volt képes.

Az Atalanta a győzelmével megnyerte első európai trófeáját, de nem csak a klub, hanem Lookman is történelmet írt. A nigériai támadó lett az első olyan játékos, aki három gólt egy Európa-liga fináléban. 

A londonban született nigériai focista az Everton csapatában mutatkozott be a Premier League-ben, később aztán a Fulham és a Leicester játékosa is volt. Maradandót azonban egyik angliai állomáshelyén sem tudott alkotni, a legjobb szezonjában 26 bajnokin hat találatig jutott. Az Atalantához 2022 nyarán került, ahol rögtön kivirágzott.

Első szezonjában rögtön egyéni csúcsokat döntött, 31 olasz bajnokin 13 gólt és nyolc gólpasszt jegyzett. Idén mérsékeltebb mutatói vannak, de kilenc góljával és hat gólpasszával már is Bajnokok Ligája főtáblához segítette a bergamói együttest. Amikor Olaszországba igazolt, az értéke 10 millió euró (3,8 milliárd forint) volt, de a Ripost kiszúrta, hogy egy év alatt megtriplázta ezt.

„Ez életem egyik legszebb estéje, 

egészen hihetetlen, hogy pont a döntőben szereztem meg az első mesterhármasomat. Elmondhatatlanul boldog vagyok. Nagyon felkészültünk a mérkőzésre, a védekezésünk rendben volt, minden összeállt, mindenki nagyszerű teljesítményt nyújtott a csapatból

- mondta a nigériai focista, aki Londonban látta meg a napvilágot.

Európa-liga, Európa-liga-döntő, Ademola Lookman, Atalanta, Bayer Leverkusen
Ademola Lookman mesterhármasa európai kupatrófeát ért az Atalantának
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Lookman Angliában nőtt fel, utánpótláskorában végigjárta az angol utánpótlás válogatottakat, összesen 31 alkalommal ölthette magára a nemzeti csapat mezét. A mostani Európa-bajnokságon azonban hiába keresnénk, megtalálni biztosan nem fogjuk, miután 2022-ben úgy döntött, hogy a nigériai válogatott mellett teszi le a voksát. A "Szuper Sasoknál" eddig nyolcszor lépett pályára, ezeken a találkozókon két gólt szerzett.

Lookman mindössze a második játékos, aki egy olasz csapat színeiben mesterhármast ért el egy európai kupadöntőben. Korábban erre a bravúrra csak az AC Milan játékosa, Pierino Prati volt képes, aki 1969-ben triplázott az Ajax ellen. 

Nem mellesleg Lookman lett az első afrikai játékos, aki triplázni tudott egy európai kupadöntőben, de ha csak két gólt lőtt volna, már azzal is történelmet írt volna. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről