A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az amerikai szövetséghez csatlakozik az európainak gondolt különleges fociválogatott

Vágólapra másolva!
Grönland megtette a szükséges lépéseket, hogy az Észak- és Közép-Amerikai labdarúgó-szövetség, azaz a CONCACAF-zóna tagja lehessen.

A grönlandi szövetség hivatalos közleményben tudatta, hogy az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi válogatottakat tömörítő szövetséghez kíván csatlakozni. Ez elsőre ugyan meglepő, de a 2020-as becslés alapján 56 ezer fős népességgel rendelkező sziget teljes egészében az észak-amerikai lemezen fekszik, hajdanán egy kontinenst alkotott a mai Észak-Amerikával.

Grönland a CONCACAF-zóna 42. tagországa lehetne, amennyiben felvételt nyerne a szövetség válogatottjai közé de az biztos, hogy a térség leghidegebb területe lenne.

„A jelentkezésünk a tagságért a CONCACAF-zónába komoly lépésnek számít, ez is azt a célt szolgálja, hogy magasabb szinten szerepelhessen a válogatott” – mondta a sziget csapatának szövetségi kapitánya, Morten Rutkjaer. A szakember hozzátette, keményen dolgoznak a csatlakozásért, aminek következtében a játékosok is új motivációt kaphatnak és a sziget futballkultúrája is nagyot fejlődhet.

Landscape with icebergs near Ikerasak in the Uummannaq Fjord System in the northwest of Greenland, north of the polar circle. north america, Greenland, danish territory, summer
Különleges ország csatlakozhat a szövetséghez Grönland képében
Fotó: Biosphoto via AFP / Martin Zwick

A grönlandiak szorosabb együttműködésbe kezdtek az izlandi szövetséggel, hogy a válogatottjuk fejlődhessen és a hazai meccsek rendezésében is segítséget kaphatnak. Az 56 ezer lakosú Grönland olyan csapatokat tudhat maga mögött népességben, mint a karibi Anguilla vagy Montserrat.

A CONCACAF-zónát jelenleg az amerikai és a mexikói válogatott dominálja, ez a két nemzet rendezheti majd a 2026-os világbajnokságot Kanadával kiegészülve.

Amennyiben Grönland felvételt nyer a szövetségbe, igen pikáns összecsapásokra kerülhetne sor, hiszen a sziget éghajlata arktikus, nyáron a maximum hőmérséklet 10–18 °C lehet a déli területeken, északon 5–10 °C között, de ez csak rövid ideig tart. A partok közelében gyakori a ködképződés. Az egész terület csapadékban szegény annyira, hogy „sarki sivatag”-nak is nevezik. Eső sohasem esik. A hóesés bármelyik hónapban előfordul, gyakoribb a déli és nyugati területeken, mint északon. Amennyiben Grönland a hazai meccseit Izlandon rendezné, akkor is alaposan megszenvednének itt a karibi csapatok, amelyeknek a játékosai közül sokan talán még havat sem láttak életükben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!