Vágólapra másolva!
Az európai topligák vezetői közül többen is fellázadtak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellen, ugyanis közölték, hogy csapataikkal nem hajlandóak részt venni a 2025-től átalakuló, jelentősen bővített klubvilágbajnokságon.

Bojkottal fenyegetőznek, elegük van a pénzéhes FIFA-ból a kluboknak

2025-ben jelentősen átalakul a klubvilágbajnokság, a FIFA hajmeresztő elképzelései szerint immár 32 klubcsapat részvételével bonyolítják le a tornát, amelyre az Egyesült Államokban kerül sor. Korábban a futballisták is fellázadtak már Gianni Infantinóék ellen, legutóbb pedig a Premier League, az angol Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA), valamint a spanyol élvonal vezetői fogalmaztak meg éles kritikát, sőt, jogi lépésekkel fenyegetőztek a klub-vb miatt. A tervezett bojkott élén a PL főnőke, Richard Masters, a PFA vezetője, Maheta Molango, valamint a La Liga első embere, Javier Tebas állnak.

A futball megöli a saját termékét. Azoknak, akik a sportágat vezetik, most figyelniük kell. Ha nem történik változás, akkor szakszervezetként felelősséggel tartozunk a játékosok felé.

Az irányító testületeknek minden esélyük megvolt arra, hogy érdemben kapcsolatba lépjenek velünk, de ezt nem tették meg. A játékosok borzaszóan le vannak terhelve, ez az állapot fenntarthatatlan. Rá kellene ébredni, hogy már így is zsúfolt a versenynaptár, amelybe egyszerűen nem fér bele több mérkőzés. Ez a probléma az egész futballvilágot érinti" - üzente a PFA vezetője, Maheta Molango.

Manchester City v Fluminense: Final - FIFA Club World Cup Saudi Arabia 2023
A Manchester City nyerte meg a legutóbbi klubvilágbajnokságot
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

A négyhetes klub-vb természetesen rengeteg anyagi hasznot hoz majd a FIFA-nak, de egy fárasztó klubidény után a kizsigerelt játékosok nem akarnak pályára lépni egy olyan tornán, ami közel annyira hosszú és megterhelő, mint egy Európa-bajonokság, vagy foci-vb.

A hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete és a PFA szerint a sűrű ütemterv szerint a kluboknak nem marad más választásuk, minthogy nem engedik el a játékosaikat a tornára. 

A két szervezet Londonban tart konferenciát az ügyben, ahol terítékre kerül, hogy milyen jogi dokumentumokkal tudják majd jobb belátásra bírni a FIFA-t, hacsak nem következik be drámai fordulat a jövő évi klub-vb lebonyolítását illetően.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.
 

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről