Vágólapra másolva!
Hansi Flick váltja a pénteken menesztett Xavit az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján.

A bajnoki ezüstérmes katalán klub szerdán közölte, hogy az 59 éves német szakember ül le a kispadra, aki legutóbb hazája válogatottját irányította, mígnem szeptemberben elküldték. Előzőleg két évig a Bayern München trénere volt, mellyel két bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája-trófeát nyert - írja az MTI.

Hansi Flick lett a Barcelona új edzője
Fotó: Ronny HARTMANN / AFP

Xavi januárban jelentette be, hogy az idény végén távozik posztjáról, április végén azonban a klub jelezte, hogy a 44 éves edző mégis kitölti a jövő nyárig szóló szerződését. A katalán klub akokr azt mondta, hogy a 44 éves tréner a korábbi bejelentéssel szemben mégis kitölti a 2025 nyaráig szóló szerződését, miután Joan Laporta elnök tárgyalt a szakmai vezetéssel. A spanyol válogatottal játékosként világ- és kétszeres Európa-bajnok szakember január végén a Villarrealtól elszenvedett hazai vereséget követően jelentette be, hogy az idény végén távozik posztjáról.

A spanyol válogatottal játékosként világ- és kétszeres Európa-bajnok klasszis 2021 novembere óta irányította a katalán csapatot. Xavi játékosként 1998-ban debütált az első együttesben, amelyben 2015-ig szerepelt középpályás irányítóként. A Barcával 25 trófeát nyert, közte négy BL-t, nyolc spanyol bajnoki címet és három Király Kupát.

Flick a német válogatottnál 2006-tól Joachim Löw segédedzőjeként dolgozott, a 2014-es világbajnoki győzelem után pedig sportigazgatóként tevékenykedett a nemzeti csapatnál további három évig. 2019-ben Niko Kovac másodedzője lett a Bayern Münchennél, ám a gyenge eredmények miatt a horvát trénert 16 meccs után kirúgták, a helyét pedig Flick vette át.

A német edző irányításával a 2019/2020-as szezonban a Bayern triplázott: a Bundesliga és a Német Kupa mellé a Bajnokok Ligáját is megnyerte.

Flick később a német válogatott szövetségi kapitánya lett, amellyel a 2022-es katari vb-n már a csoportkörben kiesett, majd a világbajnoki kudarc után még hat meccs erejéig ült a kispadon, de a gyenge eredmények miatt tavaly szeptemberben kirúgták.

 

 

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.


 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről