Vágólapra másolva!
Már csak néhány nap és kezdetét veszi az év legfontosabb futballeseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság. A németországi torna felvezetéseként összeállítottunk egy listát azokból a sztárjátékosokból, akik pályafutásuk vége felé járva is még meghatározó alakjaik a saját válogatottjuknak, de minden bizonnyal az utolsó Eb-jükre készülnek.

Június 14-én kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság, ami sokak számára mérföldkő lesz. A németországi tornára kijutott 24 csapat közül egyedül Grúzia válogatottja szerepel újoncként a mezőnyben, vagyis a georgiai játékosok például először lesznek ott a kontinenstornán, akárcsak a spanyolok szupertehetsége, a mindössze 16 éves Lamine Yamal, azonban biztosan - vagy legalábbis nagy valószínűséggel - több sztárfocista számára ez az utolsó Eb lehet.

foci eb
Sokaknak első, másoknak utolsó Eb-je lesz, de június közepétől egy hónapig minden a fociról szól majd
Fotó: AFP

Nagyon sok olyan játékos van a mezőnyben, akik korban már közel járnak ahhoz, hogy a profi pályafutásuk utáni életet tervezzék. A magyar válogatottal is azonos Eb-csoportban szereplő német csapatban kilenc, míg a skótok vagy a csehek keretében tíz olyan játékos van, akik már 30 év felett vannak. A végső győzelemre is esélyes csapatok kereteiben is szép számmal találunk olyan korosodó sztárokat, akiknek az Eb lesz a hattyúdala. Ezért megpróbáltuk kiválasztani azt az öt játékost, aki az eddigi karrierjével mély nyomott hagyott a szurkolókban, és vélhetően a németországi tornán az utolsó nagy dobására készül.

Cristiano Ronaldo tovább javíthatja hihetetlen rekordjait

Ronaldo ugyan már másfél éve otthagyta az európai topfutballt és a szaúdi bajnokságban szereplő al-Nasszrhez igazolt, de 39 évesen most a rekordot jelentő hatodik Eb-jére – összességében a 11. nagy tornájára – készülhet. Az ötszörös aranylabdás portugál sztár a 2023-as naptári évben 54 gólt szerezve lett a világ legjobb góllövője, míg az idei szezonban 44 meccsen 44 gólt lőtt. Ráadásul a szaúdi bajnokság utolsó fordulójában duplázott, amivel megdöntötte a szaúdi liga gólrekordját, valamint pályafutása során négy különböző országban szerzett gólkirályi címet – márpedig ez a bravúr korábban még senkinek sem sikerült. A válogatottsági rekorder tehát kirobbanó formában utazhat az Eb-re.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo újra beírta magát a történelemkönyvekbe, miután a szaúdi bajnokságban is gólkirály lett
Fotó: AFP

A 206-szoros válogatott Ronaldónak a 2004-es, a számára hazai Európa-bajnokság volt az első kontinenstornája, ahol a portugálok elbuktak a görögökkel szemben a döntőben. Ronaldo a 2016-os tornán már aranyérmet ünnepelhetett, de gyakorlatilag ez az egyetlen jelentős trófeája a válogatottal, amely 2019-ben megnyerte a Nemzetek Ligája első kiírását is. A portugál válogatott százszázalékos teljesítménnyel jutott ki a tornára, a 128 válogatott találattal nemzetközi gólrekorder pedig tíz gólt lőtt az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. 

FBL-EUR2004-MATCH31
Cristiano Ronaldo 20 évvel ezelőtt játszott először Eb-n, akkor ezüstéremmel zártak a portugálok
Fotó: AFP

Már a 2022-es katari világbajnokság előtt is úgy tűnt, hogy Ronaldo az utolsó nemzetközi tornáján vehet részt játékosként, amit tovább erősített, hogy Fernando Santos szövetségi kapitány kitette a kezdőből a veterán támadót. A vb-negyeddöntős búcsú után azonban edzőváltás történt a portugáloknál, Roberto Martínez pedig továbbra is számol a jó formában lévő klasszissal, akinek így 

minden esélye megvan arra, hogy tovább javítsa Eb-részvételi rekordját, s egyben ő legyen a legidősebb játékos, aki valaha is gólt lőtt Európa-bajnokságon.

  • A rekordot jelenleg az osztrákok klasszisa, Ivica Vastic tartja, aki 38 évesen és 257 naposan volt eredményes a 2008-as Európa-bajnokságon. 
Slovenia v Portugal - UEFA EURO 2024 qualifying playoffs
Ronaldo még 39 évesen is elnyűhetetlen
Fotó: Anadolu via AFP

Ronaldo egyébként 14 találattal már most is minden idők legeredményesebb Eb-góllövője. Ugyan a portugálok legnagyobb sztárja korát meghazudtoló erőnléttel rendelkezik, s korábban már jelezte, hogy a 2026-os világbajnokságon még pályára akar lépni, de az óriási meglepetés lenne, ha még játszana a 2028-as brit-ír közös rendezésű Eb-n is, hiszen akkor már 43 éves lesz. Nem mellesleg Portugália évek óta ipari mennyiségben „termeli ki” a tehetségesebbnél tehetségesebb futballistákat, vagyis nem vennénk rá mérget, hogy Ronaldo, vagy akár az Eb-mezőny legidősebb játékosa, Pepe még válogatott lesz akkor. Szóval vélhetően értük is fognak küzdeni a csapattársak.

A Porto 41 éves védője egyébként történelmet írhat, ugyanis ha pályára lép, akkor átadja Király Gábor rekordját a múltnak és ő lesz a legidősebb játékos, aki Európa-bajnokságon szerepelt.

Ronaldo, pepe
Utolsó Eb-jükre készülhet a portugál válogatott két rangidős sztárja, Ronaldo és Pepe is
Fotó: AFP

Pepe eddig 136 alkalommal viselte a portugál válogatott mezét, de sérülések miatt a 2023-as évben csak egy meccsen léphetett pályára. A 2022-es világbajnokságon egyébként már beírta magát a történelemkönyvekbe azzal, hogy a legidősebb portugál gólszerző lett Svájc ellen, és a vb-k történetében is csak a kameruni Roger Milla volt nála korosabb, amikor a kapuba talált még 1994-ben.

A portugál csapat a török, a georgiai és a cseh válogatottal került össze a németországi Eb F csoportjában.

Utolsó Eb a horvát aranygeneráció számára

A 2024-es Európa-bajnokság nagyon könnyen lehet, hogy az utolsó utáni esélye lesz egy nagyszerű horvát generációnak, amely az utóbbi években többször is sokkolta a világot, de a nagy siker valahogy mindig elkerülte. A világranglista 10. helyén – Európában a nyolcadik legjobb - álló horvát válogatottnál ugyan már elkezdték a fiatalítást, de a csapat gerincét még így is olyan rutinos játékosok adják, mint Luka Modric, Marcelo Brozovic, Ivan Perisic, vagy Andrej Kramaric. 

Luka Modric, Marcelo Brozovic, Ivan Perisic
Modric, Brozovic és Perisic jelenti a rutint a horvát válogatottban
Fotó: AFP

Modric több mint tíz éve már a Real Madrid és a horvát válogatott egyik legfontosabb játékosa. A 2018-as aranylabdás első nagy tornája a horvát nemzeti csapattal a 2006-os vb volt, majd ezt követően minden Eb-n és vb-n számolt vele a szövetségi kapitány, vagyis már három különböző évtizedben is pályára lépett kontinenstornán. A spanyol bajnok Real Madriddal idén Bajnokok Ligájába jutott Modric az ötödik Európa-bajnokságára készülhet, azonban érmet még nem szerzett.

A horvátok 2018-ban vb-ezüst-, a katari világbajnokságon bronzérmet szereztek, de az Eb-ken eddig nem nyújtottak maradandót: 2008-ban a negyeddöntőben estek ki, négy évvel később a csoportkör volt a végállomás, míg a legutóbbi két Eb-n a nyolcaddöntőben búcsúztak. Vagyis az idei lehet az utolsó esélye a horvátok aranygenerációjának, hogy Eb-n is érmet nyerjen.

Croatia v Morocco: 3rd Place - FIFA World Cup Qatar 2022
Luka Modric vb-n kétszer is, Eb-n még soha nem nyert érmet a horvát válogatottal
Fotó: NurPhoto via AFP

A 174-szeres válogatott Modric szeptemberben már 39 éves lesz, egyelőre nem tervezi lezárni profi pályafutását, de a nemzeti csapattól szinte biztosan visszavonul a torna után. Tavaly a Nemzetek Ligája döntője előtt Modric már elismerte, hogy közeledik a búcsú ideje, de akkor úgy fogalmazott, hogy még minden edzést és mérkőzést élvez. Kérdéses az is, hogy klubszinten mi lesz az utóbbi évek legjobb horvát játékosával, hiszen a szerződése június végén lejár a Real Madridnál, ahol idén már egyre kevesebb szerephez jutott.

A horvátok sorrendben a spanyolokkal, az albánokkal és a címvédő olaszokkal találkoznak a németországi Eb csoportkörében.

Karrierje utolsó meccsei előtt áll a németek világbajnoka

Egy másik Real Madrid-sztár sorsa sokkal egyértelműbb, ugyanis Toni Kroos – aki klubszinten a Borussia Dortmund elleni BL-döntőben játszotta utolsó meccsét – februárban bejelentette, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokságra három év után visszatér a német válogatottba, de csupán az Eb idejére, aztán végleg befejezi a pályafutását. Kroos a nemzetközi labdarúgás egyik legnagyobb legendájaként vonul be a Real Madrid történetébe.

toni kroos
Az Eb után visszavonuló Toni Kroos a Real Madridban már lejátszotta az utolsó meccseit
Fotó: AFP

A 34 éves német középpályás három-három német bajnoki címet és Német Kupát nyert a Bayern Münchennel, amellyel 2013-ban triplázott, majd 2014-ben igazolt a Real Madridhoz, ahol kulcsszerepet játszott a klub 122 éves történetének egyik legsikeresebb időszakában. A spanyol együttesnél további négy BL-t, öt klubvilágbajnokságot, négy spanyol bajnoki címet és egy Király Kupát nyert.

A 2018-ban az év legjobb német labdarúgójának megválasztott Kroos a negyedik Eb-jére készül. A válogatottal a 2014-es vb-n ért fel a csúcsra, ahol a házigazda braziloknak két gólt lőtt a 7-1-re megnyert elődöntőben, majd Argentínát legyőzve elhódította a trófeát. Kroos 2012-ben és 2016-ban is az elődöntőig menetelt a német válogatottal, de a legutóbbi tornán a magyarokkal azonos csoportba került Nationalelf már a nyolcaddöntőben kiesett, miután 2-0-ra kikapott a későbbi döntős angoloktól. 

toni kroos
A németek klasszisa az Eb-re még visszatér a válogatotthoz
Fotó: AFP

A 2021-es Eb-kudarc és 106 mérkőzés után lemondta a válogatottságot, de a visszatérésével így most legalább három meccs erejéig még biztosan láthatjuk az elmúlt évek egyik legkiválóbb középpályását játszani. Szinte hihetetlen, de a világbajnok középpályás Eb-n még soha nem volt eredményes, vagyis tökéletes búcsú lenne, ha góllal távozna – csak annyit kérünk, ne a magyar válogatott ellen törje meg ezt a sorozatot. 

Kroos mellett egyébként vélhetően a Bayern München két klasszisa, a 38 éves Manuer Neuer és a 34 éves Thomas Müller is elköszön a válogatottól az Eb után. Németország rendezőként nem vívott Eb-selejtezőket, de tavaly 11 mérkőzéséből csak hármat nyert meg, így a szurkolók és a sportszerető közvélemény szerint akár le is szerepelhet a hazai rendezésű tornán, ahol a június 14-i nyitómeccsen Skócia ellen, majd sorrendben Magyarország és Svájc csapatával találkozik a csoportkörben.

A franciák gólrekordere is búcsúzik az Eb után

A francia labdarúgó-válogatott egyik legjobb játékosa, a világbajnok és Nemzetek Ligája győztes Olivier Giroud sem játszik többet a válogatottban a németországi Európa-bajnokság után. A 37 éves támadót ugyan soha nem sorolták az elit csatárok közé, mégis a francia válogatott történetének legeredményesebb játékosa - a 2022-es világbajnokságon előzte meg az addigi csúcstartó Thierry Henryt. 

Olivir giroud
Giroud már bejelentette, hogy a németországi Eb lesz az utolsó tornája a francia válogatottal
Fotó: AFP

Az Eb-ezüstérmes Giroud eddig 131 meccsen 57-szer volt eredményes a válogatottban, és kulcsszerepet játszott abban, hogy 2018-ban a francia válogatott világbajnoki címet szerzett, azonban a kor felette is eljárt, májusban pedig egy interjúban elárulta, hogy a nyári kontinensviadal után már nem tervez szerepelni a nemzeti csapatban. 

"Helyet kell engednünk a fiataloknak. Nekem arra is figyelnem kell, hogy ne terheljem túl magam. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. 

Mindig is mondtam, hogy abbahagyom, amikor a testem jelez. Azt hiszem, még van két jó évem, amit Amerikában töltök el. De ami a francia nemzeti csapatot illeti, azt hiszem, ez lesz a vége"

– nyilatkozta a 137-szeres válogatott csatár a francia L'Equipe-nek. 

Az Arsenal és a Chelsea egykori gólvágója május elején távozott a Serie A-ban ezüstérmes AC Milan csapatától, és az amerikai Major League Soccerben szereplő Los Angeles FC-hez igazolt. A BL-győztes rutinos támadó pályafutása során szinte mindent megnyert klub- és válogatott szinten egyaránt, de az Eb-siker még hiányzik a pályafutásából. 2016-ban közel járt hozzá a csapat, akkor a hazai rendezésű tornán egészen a döntőig menetelt Didier Deschamps csapata, de végül Portugália nyerte meg az Eb-t. A francia válogatott 24 éve nyert utoljára Európa-bajnokságot.

Olivier Giroud
A francia gólrekorder három év után távozott a nyáron a Milantól
Fotó: AFP 

A francia válogatott az Európa-bajnokságon június 17-én Ausztriával mérkőzik meg először. Ezt követően Giroud-ék Lengyelország és Hollandia ellen lépnek pályára. 

Három a magyar igazság – Fiola harmadik Eb-je lehet az utolsó?

Természetesen magyar vonatkozása is van a listának, hiszen Marco Rossi szövetségi kapitány 26 fős Eb-kertében a fiatalok mellett hat olyan futballista is helyet kapott – Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Fiola Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám és Kleinheisler László -, aki már a 2016-os és a 2021-es Eb-n is ott volt, összesen pedig kilenc 30 évnél idősebb játékos alkotja a csapatot – igaz, ebből három kapus.

Közülük a válogatott rangidőse, – néhány hónap híján – a 34 éves Fiola Attila joggal pályázhatna a legkitartóbb futballista címre, mivel számos sülés nehezítette a karrierjét. Az Eb-szereplése most is erősen kérdéses volt, ugyanis másfél hónappal a németországi torna rajtja előtt edzés közben megsérült és műteni kellett. Az NB I dobogójáról lecsúszó Fehérvár rutinos védője sérülések miatt mindössze 12 NB I-es bajnokin és egy Magyar Kupa-találkozón játszott a szezonban. 

Fiola Attila
Fiola Attila (5-ös mez), Lang Ádám (hátul) és Dibusz Dénes is a harmadik Eb-jén lehet ott 
Fotó: AFP

Marco Rossi ennek ellenére bízik a rehabilitációját végző játékosban, akinek így Kleinheisler László és Nagy Ádám mellett megvan az esélye arra, hogy három Eb-n szerepeljen. Dibusz és Gulácsi 2016-ban csak kerettag volt, Lang Ádám pedig 2021-ben nem lépett pályára. 

Fiola éppen tíz éve mutatkozott be a nemzeti együttesben, miután Dárdai Pál csereként pályára küldte a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtező szünetében. Fiola azóta 56-szoros válogatottnak mondhatja magát. Eddig két gólt szerzett a válogatottban, a legutóbbit – és talán legfontosabbat – éppen a regnáló világbajnok franciák ellen lőtte a 2021-es Eb-n. A nyolc évvel ezelőtti kontinenstornán viszont a magyarok nyitómérkőzésén - az osztrákok elleni 2-0-s siker alkalmával – bokasérülést szenvedett, ami miatt a továbbiakban már nem tudta segíteni a csapatot. A részben hazai rendezésű legutóbbi Eb-n viszont mind a három csoportmérkőzésen pályára lépett. 

TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL EUROPEAN CHAMPIONSHIP JOY SHOUTING
Fiola Attila az előző Eb-n csodagólt lőtt a franciáknak 
Fotó: AFP/Tibor Illyes 

Bár Fiola az elmúlt években bizonyította, hogy hatalmas harcos, és helye van a válogatottban, igencsak nagy a valószínűsége, hogy az idei lehet az utolsó Eb-je, hiszen ha a magyar csapat ki is jut a 2028-as brit-ír közös rendezésű tornára, a sérülékeny védő már 38 éves lesz, vagyis könnyen lehet, hogy addigra már befejezi az aktív pályafutását. 

A magyarok június 10-én utaznak a Németországba, aztán 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről