Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Óriási izgalmak után, az F csoport két mérkőzésén dőlt el a magyar csapat sorsa, és miután Georgia a torna legnagyobb meglepetését okozva 2-0-ra legyőzte Portugáliát, a magyar válogatott végül nem jutott tovább a legjobb 16 közé.

Az F-csoport két találkozója 21:00-kor kezdődött meg. Abban a pillanatban, amikor a két mérkőzés elindult, Magyarország csapata a legjobb 16 között volt az Eb-n. Ez tehát azt jelentette, hogy ha a Portugália-Grúzia és a Törökország-Csehország mérkőzéseken a végén is döntetlen marad az állás, akkor a magyarok folytathatják az Eb-küzdelmeket.

A cseh csapatban kisebb sérülés miatt nem játszott a legveszélyesebb támadó, a Bundesliga bajnokcsapatában, a Bayer Leverkusenben szereplő Patrick Schick, míg a török csapatban minden feltételezés ellenére ott volt Arda Güler és a Juventus fiatal sztárja, Kenan Yildiz is.

A grúz-portugál meccsen a 3. perc elején jött a dráma: Hvicsa Kvarakhcelia góljával az Eb-újonc megszerezte a vezetést a portugálok ellen.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Georgia v Portugal, Hvicsa Kvarakhcelia
Hvicsa Kvarakhcelia a portugálok ellen is bizonyította, hogy remek játékos
Fotó: AFP

Hamburgban, ahol a törökök és pláne a csehek sem mehettek biztosra egy döntetlennel - utóbbinak egyenesen kiesést jelentett egy ilyen eredmény - derekasan egymásnak estek a csapatok, mindkét csapat gólratörően játszott, de a törökök labdabiztosabbnak és összeszedettebnek látszottak.

A 13. percben Arda Güler önzőzött el egy helyzetet, labdaszerzés után nem indította egyik oldalt sem, inkább egy rossz lövést választott 20 méterről.

 Válaszol a 15. percben David Jurasek vette célba Mert Günok kapuját, de 28  méterről megeresztett erős lövése pont a kapus ölébe ment.

Hamburgban a 17. percben Ronaldo bődületes erejű szabadrúgását kellett szögletre mentenie Mamardasvilinek.

A 20. percben jött az újabb dráma, de ezúttal Hamburgban! 

Barák egy sárga lap után kíméletlenül megtaposta Ozcant, amiért megkapta a második sárgát, egyúttal a pirosat is Kovács Istvántól.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Czech Republic v Turkey, Kovács István, David Barák
David Barák megdolgozott a piros lapért
Fotó: AFP

Ezzel pedig nőttek a magyar esélyek, mert igaz, hogy továbbra is abban kellett bízni, hogy a portugálok rúgnak egyet a grúzoknak (és nem kapnak újabb gól), de a csehek győzelmi esélyei gyakorlatilag lenullázódtak az emberhátránnyal.

Az emberelőnyt kihasználva a törökök gyakorlatilag beszorították a grúzokat, miközben Gelsenkirchenben 

a portugálok Cristiano Ronaldo lerántásáért joggal reklamáltak tizenegyest,

 de Scharer játékvezető csak a portugál sztárnak adott egy sárga lapot. Az egyik szórványos grúz akció végén Kvarakhcelia lőtt az oldalhálóba.

A cseh-török meccsen a 37. percben a törökök is közel álltak egy piros laphoz, miután Yildiz nagyon csúnyán megtaposta Hranac bokáját, Kovács szerint azonban nem volt szándékos a mozdulat. Egy perccel később a fiatal török Coufalnak is kiosztott egy könyököst, de a bíró ezt nem torolta meg.

A 43. percben az egyik pályán Calhanoglu, míg a másikon Palinha tüzelt kapu mellé szinte ugyanonnan 21-22 méterről. A 45. percben megfagyott a vér az ereinkben, ugyanis Jurasek egyedül mehetett kapura, szerencsére kicsit kisodródott, így Mert Günok védeni tudott. Nagyon nem hiányzott volna egy cseh gól a szünet előtt...

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Czech Republic v Turkey
Mert Günok kapus bravúrjai nagyon kellettek a török csapatnak
Fotó: AFP

A félidőben a Portugália-Georgia meccs 0-1-re, míg Csehország-Törökország mérkőzés 0-0-ra áll, azaz Magyarország egyelőre nincs ott a legjobb 16 között. De van még 45 perc mindkét mérkőzésből!

Kezdődik a második félidő, török oldalon rögtön egy cserével, a sárga lapos Özcant Ayhan váltja, míg a portugál csapatban Palinhát Ruben Neves váltotta. A törökök rögtön két hatalmas helyzettel indítottak, miközben Ronaldóék joggal reklamáltak kezezés miatt egy büntetőt.

Az 51. percben a törökök megszerezték a vezetést a csehek ellen!

 Elképesztő nyomás után Hakan Calhanoglu lőtte ki jobbről a bal alsó sarkot!

És, amikor megnyugodtunk volna, az 57. percben Antonio Silva odarúgott egy grúznak a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig Mikautadze a bal alsó sarokba rúgta, ezzel a grúzok már 2-0-ra vezettek...

A 64. percben egy cseh szabadrúgás után Mert Günoknak kellett védenie egy fejest, majd időhúzásért kapott egy sárga lapot. Eközben Roberto Martínez kettőt cserélt, Antonio Silva mellett Ronaldót is lehozta, helyettük Nelson Semedo és Goncalo Ramos érkezett.

A csehek pedig egyenlítettek Hamburgban... egy kapu előtti kavarodás végén Soucek góljával egyenlítettek a csehek. 

A videobíró megnézte az esetet, de nem érezte úgy, hogy akadályozták volna a török kapust.

A grúzok a 71. percben mindent lezárhattak volna, de Csakvetadze egy szépen lejátszott kontra végén futtából a portugál kapu fölé bombázott. A portugálok a 75. percben elkezdték kicsit komolyabban venni a meccset, legalábbis erre utal, hogy Pedro Neto helyett Diogo Jota érkezett a pályára.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Georgia v Portugal, Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo nem sok mindennek örülhetett szerda este
Fotó: AFP

A cseh-török meccs képe közben óriásit változott, a kilenc mezőnyjátékossal harcoló csehek teljesen beszorították a törököket, akik mintha nem tudták volna, hogy, ha kapnak még egy gólt, akkor kiesnek.

A 82. percen mindkét pályán fontos dolog történt: Gelsenkirchenben Willy Sagnol levitte a grúz csapat sztárját, Kvarakhceliát, 

míg Hamburgban a bíró egy szabálytalanság miatt érvénytelenítette a csehek vezető gólját.

 A 85. percben Daviasvili bombázott az oldalhálóba. A 90. percben már ünnepeltek a grúz drukkerek, miközben a portugálok rosszabbnál rosszabb megoldásokat választottak. A 91. percben Nelson Semedo majdnem szépített végre, de Mamardasvili óriási bravúrral védte a lövést. 

A törökök viszont a 94. percben mindent eldöntöttek, Cenk Tosunk belőtte, eközben pedig Gelsenkirchenben a svájci bíró lefújta a meccset, Georgia 2-0-ra legyőzte Portugáliát, és bejutott a legjobb 16 közé. Magyarország pedig nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Eredmények, F csoport, 3. forduló:
Törökország-Csehország 2-1 (0-0)
gól: Calhanoglu 51., Tosun 94., ill. Soucek 66.
piros lap: Barák 20.

Portugália - Georgia 0-2 (0-1)
gól: Kvarakhcelia 2., Mikautadze 57. (11-esből)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről