Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Miközben az UEFA olasz bírófőnöke, Roberto Rosetti szerint minden rendben van a németországi Európa-bajnokság bíráskodásával, addig néhány bírót már haza is küldtek. Ezek a döntések a füstös szobákban, teljes titokban születnek meg. A közvélemény csak akkor értesül erről, ha egy-egy Facebook- vagy Instagram-poszt megírja, esetleg, ha maga az elzavart bíró számol be erről. Átláthatóságot, korrekt tájékoztatást ebben az ügyben sem érdemes várni.

Pénteken reggel a brit bulvárlap, a The Sun írta meg először, hogy az UEFA a csoportkör végén 6 bírót zavart haza az Európa-bajnokságról. 

England v Malta: Group C - UEFA EURO 2024 European Qualifiers
Névtelen, arctalan senkik, mégis botrányt okoznak
Fotó: NurPhoto via AFP

Pénteken késő délután az UEFA hivatalos honlapjára került fel az a közlemény, amelyben beszámoltak az olasz bírófőnök, Roberto Rosetti újságírókkal való találkozásáról. Nem kell ahhoz nagy képzelőerő, hogy kitaláljuk, mit mondott az olasz bírógóré: minden nagyon szép, minden nagyon jó.

Roberto Rosetti, a botránybíró

A 2010-es, Dél-Afrikában megrendezett világbajnokság Argentína-Mexikó-nyolcaddöntőjében az argentinok első gólját Carlos Tévez lesről szerezte, Stefano Ayroldi partjelző azonban ezt nem vette észre. 

Az UEFA olasz bírógóréja, Roberto Rosetti magyaráz
Fotó: AFP 

Rosetti játékvezető megadta a gólt, amelyet aztán a stadion kivetőjén megismételtek, annak ellenére, hogy a FIFA szabályzata alapján a vitatott jeleneteket a helyszínen tilos visszajátszani. Így azonban a lelátón és a pályán is mindenki láthatta, hogy rossz döntés született, Rosetti bíró arcán jól látszott a döbbenet, amikor szembesült a tévedésével.

Nincs itt semmi látnivaló

Most ő az UEFA bírófőnöke. Most ő mossa a szennyest, ő tereget és terelget. Rossz szó itt nem jöhet, minden rendben van. Sok szót nem érdemes erre vesztegetni, de röviden összefoglaljuk a történteket.

  • Rosetti szerint jól működik, hogy csak a csapatkapitányok beszélhetnek a bírókkal a meccsek alatt;
  • Rosetti szerint a videóbíró is jól üzemel. Az átlagos beavatkozási vagyis döntési idő 51 másodperc, ez gyorsabb, mint a Bajnokok Ligájában;
  • Rosetti szerint az, hogy a VAR-döntések megjelennek a stadionok nagy kivetítőjén, hasznos a szurkolóknak;
  • Rosetti szerint azok a bírók, akiket eddig nem zavartak haza, lenyűgöző teljesítményt nyújtottak;

Nagyjából ennyi történt. Meg annyi, hogy kihirdették a nyolcaddöntő bíróit. 

Érdekes, hogy a magyar-német meccset rendesen elcsaló holland Danny Makkelie és a cseh-török mérkőzést botrányosan vezető erdélyi magyar Kovács István nem kapott szerepet. 

Pénteken este derült ki, hogy miért. Legalábbis az egyikük esetében.

A magyar-német meccs csaló bírója is megy haza

Danny Makkelie-t is hazazavarták! Mondjuk ennél jobb döntés aligha születhetett volna meg a nagyképű, arrogáns hollanddal szemben, aki a magyar-német meccsen nem adott meg egy tiszta tizenegyest a magyaroknak és aki a németek gólja előtt nem fújta le Gündogan nyilvánvaló szabálytalanságát Willi Orbánnal szemben. 

A holland sajtó elhűlve fogadta ezt a döntést, senki sem érti, mi történhetett, mert szerintük Makkelie kiválóan vezette a meccseket. 

A hollandok azzal vádolják az UEFA-t, hogy az befeküdt a horvát szövetségnek. A horvátok ugyanis hivatalos panaszt tettek Makkelie teljesítménye ellen az Olaszország-Horvátoszág-meccsen, mert szerintük Makkelie túl sokat hosszabbbított és az olaszok a 98. percben lőtték egyenlítő góljukat, kiejtve ezzel a tornáról a legutóbbi vb bronzérmesét.

Danny Makkelie
Danny Makkelie is mehet haza
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

"Makkelie a Németország-Magyarország és Olaszország-Horvátország játékvezetője volt. Az utolsó meccset a szakértők még az Európa-bajnokság legjobban sikerült meccsének tartották. A játékvezetői bizottság körüli források értetlenségüket fejezték ki, de a döntés megszületett" - írta a holland sajtó. Állandó asszisztensei, Hessel Steegstra és Jan de Vries is hazamennek

A füstös szobák titkai

Ha az imént Kovács István neve előkerült, akkor emlékezzünk vissza a 2022-es katari focivébére. Kovács volt ott az egyetlen bíró, aki nem vezethetett meccset, ellenben ő volt a FIFA "állandó negyedik játékvezetője", összesen 8 meccsen emelgette a cseretáblát.  

A FIFA már akkor is kínosan ügyelt arra, hogy a bírók táborából semmilyen információ ne szivárogjon ki.

Így aztán az újságírók csak találgatták, mit véthetett Kovács, meg a szokásos módon a különféle sajtómorzsákból kellett összeszedni, hogy kik voltak azok a bírók, akiket menet közben hazaküldtek. A rettenetes emlékű spanyol Mateu Lahoz hazaküldése is teljesen véletlenül derült ki.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Czech Republic v Turkey
Kovács Istvánt egyelőre nem küldték haza
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A titoktartás, a balhék elkenése nem FIFA- és nem is UEFA-sajátosság, az egész sportágat jellemzi. 

A dolog azért is fura, mert a sportvezetők ezek szerint azt gondolják, hogy úgysem derül ki semmi. 

Rosszul gondolják, már most kiderült, hogy kiket küldtek el az Eb-ről. Hivatalos tájékoztatás persze nincs.

Hazaküldték? Nem küldték haza?

Így aztán pénteken reggel értesültünk arról, hogy a magyar-skót meccs amúgy is gyenge bírója, az argentin Facundo Tello szolgálataira nem tartanak igényt. De itt jön a legérdekesebb rész. Rosetti-nagyfőnök elmondta, hogy az argentin sporttárs nem hibázott akkor, amikor a II. félidőben az Armstrong-Willi Orbán találkozáskor nem adott tizenegyest a skótoknak. Ugye ez volt az a szituáció, amikor a skót kapitány, Steve Clark tizenegyest reklamált. Itt tehát nem hibázott az argentin. De akkor miért kellett (volna) hazaküldeni? Csak nem azért, mert Varga Barnabás súlyos sérülése után nem ítélt tizenegyest a magyar csapatnak? Soha nem fogjuk megtudni.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Az argentin Facundo Tello. Először úgy volt, hogy hazaküldik. Majd kijelölték negyedik bírónak szombaton az olasz-svájci meccsen
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Ámde itt van még egy érdekesség: pénteken reggel még azt írták, hogy a magyar-skót meccsről nemcsak az argentin bírót, hanem a VAR-buszban ülő videóbírót is hazaküldték Alejandro Hernandezt egészen pontosan. De ha a bírócsapat nem hibázott Orbán esetében (hiszen ezt mondta Rosetti), akkor mi lehetett a bűn? Tán mégis a Varga-féle sérülés előtti szituáció? Vagy Botka Endre lekönyöklése, ahol szintén a magyaroknak járt volna 11-es? Sosem tudjuk meg.

Hazaküldték, de maradhat

Voltak olyan találgatások, hogy a nagy hibák ellenére az argentin bíró mégis maradhat. (Nekik lett igazuk.) Az UEFA és a Conmebol (a dél-amerikai szövetség) látványos barátsága eredményezte, hogy az argentin bíró egyáltalán eljöhetett az Európa-bajnokságra. 

A két szervezet még 2020-ban írt alá megállapodást, hogy egymás bíróit elküldik egy-egy nagy eseményre.

Így volt ez már a három éve is. 2021-en a szintén argentin Fernando Rapallini (két kollégája, Juan Pablo Belatti és Diego Bonfá társaságában) három mérkőzésen is vezethetett az Eb-n. Az UEFA is küldött bírókat a most zajló Copa Américára: az olasz Maurizio Mariani vezetőbírót, Daniele Bindoni és Alberto Tegoni partjelzőket¸ továbbá Marco di Bello és Alessandro Di Paolo videóbírókat.

Köszönjük szépen, remek üzlet volt ez.

Aztán pénteken délután tényleg bombaként robbant a hír: nem küldik haza az argentint. Mert mint kiderült, szombaton ő lesz az Olaszország-Svájc- nyolcaddöntő 4. játékvezetője, azaz a tartalékbírója. Egy kis morzsát még odaszórt neki az UEFA, hátha itt nem hibázik.

Őket tényleg hazaküldték?

Ugyanakkor az argentin játékvezető mellett a Franciaország-Ausztria mérkőzésen bíráskodó spanyol Jesús Gil Manzano, a szintén ezen a meccsen a videóbuszban ülő Alejandro Hernández, valamint a partjelzőként ügyködő Diego Barbero és Ángel Nevado sem tölt el több napot az Európa-bajnokságon. 

Euro 2024: Netherlands - France
A spanyol Jesús Gil Manzano tényleg hazamegy
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Ez volt az a meccs, amelyen a franciák sztárja, Kylian Mbappé az orrát törte, bár aligha ez a vétlen és véletlen ütközés okozta a spanyol bírók vesztét. Bár ki tudja? 

Mindenesetre Ausztria szövetségi kapitánya ezen a meccsen azért dühöngött, mert nem ítéltek meg számukra egy szögletet, nem sokkal azelőtt, hogy Max Wober öngólja megpecsételte az osztrákok sorsát.

Ők vezetik a nyolcaddöntőket

Svájc–Olaszország – Szymon Marciniak (Lengyelország)
Németország–Dánia – Michael Oliver (Anglia)
Anglia–Szlovákia – Umut Meler (Törökország)
Spanyolország–Grúzia – François Letexier (Franciaország)
Franciaország–Belgium – Glenn Nyberg (Svédország)
Portugália–Szlovénia – Daniele Orsato (Olaszország)
Románia–Hollandia – Felix Zwayer (Németország)
Ausztria–Törökország – Artur Soares Dias (Portugália)

Reméljük, sokkal jobb bíráskodással. Ez már csak azért is üdvös lenne, mert még el sem kezdődtek a nyolcaddöntők, a svájciak máris ordítanak, hogy a lengyel Szymon Marciniak személyében botránybíró vezeti a meccsüket. A svájci lapok emlékeztettek arra, hogy a lengyel bíró a Bayern München-Real Madrid-BL-elődöntőben nyújtott botrányosan gyenge teljesítményt.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről