Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Thierry Henry, a francia U23-as labdarúgó válogatott szövetségi edzője kihirdette 25 fős keretét a párizsi olimpiára, amelybe nem került be a világbajnok támadó, a Real Madridhoz igazoló Kylian Mbappé.

Az Arsenal világ-és Európa-bajnok legendája tavaly augusztus óta irányítja a francia U23-as válogatottat. Henry szerette volna meghívni az olimpiára a Real Madridhoz igazoló Kylian Mbappét, azonban a sztárjátékos nem kapott engedélyt a klubjától az ötkarikás szereplésre. 

A Real Madrid nagyon világosan fogalmazott az olimpiával kapcsolatban. Utoljára kollégista koromban kaptam ennyi elutasítást "

– mondta nevetve a kerethirdetés után Henry, aki július 3-án 18 fősre fogja csökkenteni a keretét. 

Olympics: 2024 Paris Olympic Games
Thierry Henry csapata Mbappé nélkül is bombaerős lesz
Fotó: AFP

Persze Mbappé távolmaradásával is a franciák lesznek az olimpiai focitorna legnagyobb esélyesei, ugyanis olyan sztárjátékosok kerültek be Henry csapatába, mint a Paris Saint-Germainben futballozó Warren Zaire-Emery és Bradley Barcola, a Crystal Palace-ban parádézó Michael Olise és Jean-Philippe Mateta, valamint a Lyon veterán támadója, Alexandre Lacazette, aki 22 góllal zárta az idei szezont. 

Az olimpiai focitornán részt vevő csapatok 23 éven aluli játékosokból állnak, legfeljebb három idősebb játékos lehet egy keretben. A franciáknál a 26 éves Mateta és a 33 éves Lacazette a két túlkoros játékos.

A keretkialakítással kapcsolatban külön érdekesség, hogy William Salibát, az Arsenal középhátvédjét Henry nem hívta meg a csapatba, pedig őt állítólag elengedte volna az észak-londoni klub. A 23 éves játékos azonban a bajnoki szezon mind a 38 meccsén kezdőként lépett pályára, minden meccset végigjátszott, ráadásul bekerült Didier Deschamps Eb-keretébe is, így valószínűleg Henry azért döntött a nélkülözése mellett, hogy ne zsigerelje ki teljesen a fiatal játékost.

French President Macron meets French national soccer team ahead of the UEFA Euro 2024
Kylian Mbappét nem engedi el az olimpiára a Real Madrid
Fotó: AFP/Sarah Meyssonnier

Az olimpia előtt a francia labdarúgás számos nagy alakja hangsúlyozta, hogy Mbappénak játszania kellene az olimpián és a 25 éves támadó is hajlott volna a szereplésre. Azonban az olimpia a nemzetközi futball hivatalos ablakán kívül zajlik, a FIFA szabályai szerint a klubok nem kötelesek játékosokat elengedni a tornára.

Kylian Mbappé már hivatalosan is a Real Madrid játékosának tekinthető, a spanyol klub álláspontja pedig az, hogy azok a játékosok, akik a nyári Európa-bajnokságon vagy a Copa Américán részt vesznek, nem játszhatnak olimpián.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről