A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság egyik legerősebb csoportjában a címvédő olaszok 2-1-re nyertek Albánia ellen Dortmundban. Hiába szerezte Nedim Bajrami az Eb-k történetének leggyorsabb gólját - 22 másodperc -, az olaszok gyorsan fordítani tudtak, ezt követően pedig már ráültek az eredményre és a meccs végig megtartották az egygólos előnyüket.

Az olasz-albán csata esélyese előzetes egyértelműen a címvédő Olaszország volt, ám külön érdekességet szolgált a meccsre, hogy az albán válogatott játékosai közül tizen is Olaszországban futballoznak- öten a kezdőcsapatba is bekerültek -, és kilencen a Serie A-ban játszottak a nemrég zárult idényben.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group B Italy v Albania
Albán és olasz szukolók a meccs előtt
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az Európa-bajnokságok történetének leggyorsabb gólja után gyorsan fordított Olaszország

Az olaszok a Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Jorginho, Barella - Frattesi, Lo. Pellegrini, Chiesa - Scamacca összeállításban kezdték a meccset, míg a az albánok a Strakosha - Hysaj, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani, Bajrami - Asani, Broja, Seferi tizeneggyel léptek pályára. 

Egészen hihetetlenül kezdődött a meccs, az albánok már a 22. másodpercben megszerezték a vezetést: 

az olaszok védője, Dimarco dobta oda érthetelten módon Nedim Bajraminak a labdát, aki a tehetetlen Donnarumma mellett a bal felsőbe lőtt (0-1). 

Az Európa-bajnokságok leggyorsabb gólját szerezre Bajrami, az eddigi rekord az orosz Dmitrij Kiricsenko nevéhez fűződött, aki a 2004-es Eb-n 65 másodperc után vette be a később Európa-bajok görögök kapuját.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group B Italy v Albania
Bajrami az Eb-k történetének leggyorsabb gólját szerezte
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Nem sokáig kellett azonban várni az olaszok egyenlítésére,

 egy kis szöglet után Pellegrini beadása után Alessandro Bastoni közelről fejelt a kapuba (1-1). 

A 16. percben pedig már az olaszoknál volt a vezetést: 

Scamacca lövése pattant le egy albán védőről, ami Barella elé került, aki 17 méterről kapu jobb oldalába lőtt (2-1).

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group B Italy v Albania
Az olaszok gyorsan fordítottak 
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A gyors gólok után visszaállt a meccs a "rendes kerékvágásba", megnyugodtak a csapatok, de továbbra is az olaszok birtokolták többet a labdát és játszottak sokkal veszélyesebben. A 33. percben már kétgólos is lehetett volna az olaszok előnye, de Frattesi jó helyzetben, négy méterről a bal kapufát találta el, Strakosha még bele tudott kapni a labdába. Hét perccel később Scamacca került nagy helyzetbe, de ezt is védeni tudta az albán kapus. Az utolsó pillanatokban még Pellegrini fejes okozott veszélyt, de újabb gól már nem esett, így 2-1-es olasz vezetéssel mentek a csapatok a szünetre. 

Az olaszok nem akartak, az albánok nem tudtak focizni

A második félidő elején ott folytatták az olaszok, ahol az elsőt abbahagyták, folyamatos nyomás alatt tartották az albánokat. Az 56. percben Frattesi került megint nagy helyzetbe, de Strakosha kiválóan jött ki a kapujából. Ezek a percek nem teltek túlságosan izgalmasan, az olaszoknak bőven megfelelt a 2-1-es vezetés, az albánok meg nem tudtak váltani. 

Egy óra játék után Chiesa lőtt 16 méterről, de is célt tévesztett. Ezt követően viszont ismét az olasz passzolgatásé volt a főszerep, komoly lehetőségek nélkül. Sokat mondó adat, hogy az labánok a góljukat követően nem lőttek egyszer sem kapura a 73. perc statisztikái szerint. Persze, az egygólos előny soha nem jelent életbiztosítást, tudhatták ezt az olaszok is, ennek ellenére nem szakadtak meg az újabb gólért. 

Euro 2024: Italy - Albania
Sok izgalmat nem hozott a második félidő
Fotó: BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az albán szövetségi kapitány, a brazil Sylvinho cserékkel próbálta felrázni a csapatát az utolsó negyedórára, de az olaszok is frissítettek. A 80. percben a balhátvéd, Dimarco unta meg a csapattársai tétlenkedését és lőtt messziről, de ez nem okozott gondot az albán kapusnak. Az utolsó percek sok hoztak túl sok említésre méltó momentumot- még Manaj rontott el egy helyzetet, illetve egy szurkoló is a pályára rohant -, így az olaszok 2-1-re nyertek és három pontot szereztek. 

A következő körben, jövő szerdán és csütörtökön a horvátok az albánokkal, az olaszok pedig a spanyolokkal csapnak össze. 

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, B csoport:
Olaszország-Albánia 2-1 (2-1)
Dortmund, Signal Iduna Park, 81 ezer néző, v.: F. Zwayer (német)
Gól: Bastoni (11.), Barella (16.), Bajrami (1.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!