Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Szerdán este hat órától a magyar labdarúgó-válogatott ismét pályára lép az Európa-bajnokságon, mégpedig a házigazda német csapat ellen. A második csoportmeccsünk azért vált még fontosabbá, mert Svájc ellen nem sikerült pontot szereznünk, így a stuttgarti meccs akár sorsdöntő is lehet.

A magyar válogatott 3-1-re elveszítette  a Svájc elleni mérkőzését, míg a házigazda németek 5-1-re nyertek az Eb nyitómeccsén Skócia ellen, így egy újabb vereség nagyon nehéz helyzetbe hozná Marco Rossi csapatát, amely az utolsó körben Skócia ellen az életéért küzdene és a gólkülönbségére is nagyon kellene figyelnie, hogy ott lehessen a négy legjobb csoportharmadik között, de egyelőre ne szaladjunk ennyire előre.

A németek ellen duplán nehéz helyzetben van Marco Rossi szövetségi kapitány,

 ugyanis a sok kritika miatt, pontosabban a teljesítmények miatt és kényszerűségből is változtatnia kell a védelem összeállításán. A Svájc elleni védekezés kevés lesz a németek ellen, ráadásul muszáj is változtatni. A belső védők közül Willy Orbán helye megkérdőjelezhetetlen, de a Lipcse oszlopa mellett ezúttal nem szerepelhet Lang Ádám, aki a szezon utolsó nyolc meccsét kihagyta az Omonia Niciosia csapatában sérülés miatt, ugyanakkor sokan nem voltak megelégedve Szalai Attila teljesítményével sem, aki az idei szezonban mindössze 435 percet töltött a pályán, Svájc ellen pedig le is cserélte őt az olasz edző.

Magyarország, magyar válogatott, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, magyar labdarúgó-válogatott edzése, magyarlabdarúgó-válogatottedzése, 2024.06.16.
Marco Rossinak öbb kérdést is meg kell oldania
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lang mellett - akit már a svájciak elleni meccs félidejében le kellett cserélni - minden bizonnyal nem lesz bevethető a németek ellen sem Loic Nego és Balogh Botond sem. A Parma védője el tudná látni a jobboldali belső védő feladatát, de így minden bizonnyal Fiola Attila kerül majd Lang helyére, aki szintén rengeteget volt sérült, és akkor Fiola helyét vehetné át a szélen Bolla Bendegúz, aki az Izrael elleni felkészülési meccsen remekül játszott, az első csoportmeccsen pedig csere volt.

Nagy kérdés, Rossi akar-e még változtatni azon a csapatérszen, aminek a legstabilabbnak kellene lennie, a belső védelmi vonalon. Adná magát a lehetőség, hogy a kezdőbe állítja a németeket remekül ismerő, Berlinben focizó Dárdai Mártont Szalai Attila helyére, akit Svájc ellen csereként váltott, de kockázatos lehet a három védő közül kettőt is lecserélni. Rossi a ballábas belső védőit eddig jellemzően baloldalon vetette csak be, így meglepő húzás lenne egy Dárdai – Orbán – Szalai belső hármas, de nem kizárt, hogy feláldozza Szalait is és akkor egy Fiola – Orbán – Dárdai hármassal kezdhetnénk, ezt támaszthatja alá ugye, hogy Szalait Svájc ellen lecserélte Marco Rossi.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, 7. adag
Szalai Attila helye sem bizos a kezdőcsapatban
Fotó: Origo - Csudai Sándor

A csapat többi részében nincs nagy variációs lehetősége a kapitánynak, ott minden bizonnyal az alapemberek maradnak a csapatban.

Tíz-húsz éve sok realitása nem lett volna egy németek elleni sikernek (ma már egy döntetlen is az lenne), de az utolsó három meccsünkön veretlenek vagyunk ellenük. Lipcsében a Nemzetek Ligájában nyerni tudtunk, a hazai NL-meccsen döntetlen született, hogy a három évvel ezelőtti Eb-mecsen is Münchenben, igaz, az a mieink kiesését jelentette a halálcsoportból. A lipcsei meccsen 1-0-ra vertük a németeket Szalai Ádám csodálatos sarkazós góljával, a szögletet pedig nem más adta be, mint a válogatott új csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, aki a Svájc elleni meccs után elmondta: „Ha tudnám a választ, hogy miért játszottunk két teljesen különböző félidőt, elárulnám, de nem tudom, miért volt két teljesen más csapat a pályán. Nem búslakodunk, innen szép nyerni! Nem lehet belemenni úgy egy meccsbe, hogy ajándékba kapjuk a pontokat, azokért meg kell dolgoznunk. Sem a németek, sem a skótok nem fogják azt mondani, hogy tessék itt vannak a pontok."

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Szalai Attila többször is bizonytalan volt Svájc ellen
Fotó: Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet

Szoboszlai 23 évesen 7 hónaposan és 21 naposan minden idők legfiatalabb csapatkapitánya lett az Európa-bajnokságok történetében.

A három évvel ezelőtti müncheni meccsen drámai körülmények között egyenlítettek a németek miután Schäfer András góljával még 2-1-re vezettünk.

„Az előző Eb-n fejeltem egy gólt a németek ellen, ráadásul itt Németországban. Különleges pillanat volt, ez minden kis srác álma, hogy gólt szerezzen egy Európa-bajnokságon, pláne egy világklasszis kapus ellen. Remélem, holnap esetleg megismételhetem. De azzal is kiegyeznék, a bármelyik játékostársam utánozná le ezt a mozdulatot”  – mondta az Union Berlin középpályása.

manuel neuer, schäfer andras, német fociválogatott, magyar fociválogatott
Schäfer András három éve gólt fejelt Manuel Neuernek
Fotó: KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP

A németek szenzációsan kezdték az Európa-bajnokságot, 5-1-re kiütötték a skótokat, ennek ellenére korántsem elbizakodottak a mieink elleni meccs előtt.

„Megvan a lendület, jó lenne ezt az irányt tovább vinni a következő meccsekre. A következő csapat mindenképpen egy osztállyal magasabb szintet képvisel, mint a skót válogatott, meglátjuk, hogyan alakul a folytatás” - mondta az Európa-bajnokság után visszavonuló Toni Kroos, aki februárban jelentette be, hogy a kontinenstornára visszatér.

Manuel Neuer, a 120-szoros német válogatott kapus a találkozó előtt elismerően beszélt a magyar csapatról.

„Vasárnap este volt csapatmegbeszélésünk, amelyen elemeztük a következő ellenfelünket. Roppant kellemetlen csapat, tapasztalhattuk, hogy játékosai agresszívan mennek bele a párharcokba, biztosan nem becsüljük le. Skócia ellen önbizalmat szereztünk, ám tudjuk, a Magyarország elleni sokkal nehezebb meccs lesz. Svájc sok lehetőséget kialakított, ám a második félidőben nyomás alatt játszott, a magyarok közelebb jártak az egyenlítéshez, mint ellenfelük a harmadik gólhoz, ez pedig intő jel, nem szabad figyelmen kívül hagynunk" – mondta a világbajnok kapus.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata: Gulácsi - Fiola, Orbán, Dárdai - Bolla, Schäfer, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga B.

A mieink számára nagy segítség lehet, hogy Gulácsi, Orbán, Dárdai, Schäfer, Sallai és Szoboszlai is rendelkezik a lehetséges kezdőcsapatól Bundesliga-tapasztalattal.

mellett A német válogatott várható kezdőcsapata: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz.

A magyar válogatott szerdán Stuttgartban folytatja az Eb-szereplését a házigazda németekkel, június 23-án pedig a skótokkal találkozik az A csoport utolsó fordulójában. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről