Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Emiliano Martínez, a Premier League-ben szereplő Aston Villa világbajnok kapusa szeretne ott lenni az argentin válogatottal a párizsi olimpián, azonban a klubja korántsem biztos, hogy elengedi a tornára.

A világ legjobb kapusának 2022-ben megválasztott Martínez ott lesz az argentin válogatottban a június 20-án rajtoló Copa Américán, azonban a 31 éves kapusnak eltökélt szándéka, hogy a párizsi olimpián és védhesse az argentin csapat kapuját.

Az Aston Villa kapusa 2021-ben már megnyerte a dél-amerikai kontinenstornát, egy évvel később pedig kulcsszerepet játszott az argentin válogatott diadalában a katari világbajnokságon, az álma azonban az, hogy az olimpiai aranyérmet is a nyakába akasszák. 

Argentina v Costa Rica - International Friendly
Emiliano Martínez gőzerővel készül a Copa Américára
Fotó: Getty Images via AFP

„Az olimpián szeretnék játszani, de ez nem csak rajtam múlik. A klubom megakadályozhatja a dolgot. Az biztos, hogy a Copa Américán ott leszek, utána születik majd döntés. Azonban a klubom egyelőre egy játékost sem engedett el az olimpiára, így százszázalékra nem állíthatom, hogy ott leszek” – mondta a TyC Sportsnak a 36-szoros válogatott argentin kapus. 

Számomra mindig az argentin válogatott lesz az első, és ha küzdenem kell a klubommal, megteszem. A legfontosabb a Copa América, majd az olimpia. Az az álmom, hogy a nyakamba akasszák az aranyérmet”

 – tette hozzá Martínez, aki a válogatottbeli kötelezettségei miatt a teljes felkészülést kihagyná az Aston Villánál.

Javier Mascherano, az argentin olimpiai válogatott edzője már kijelölte a 23 fős keretét a Paraguay elleni felkészülési meccsre, azonban a csapatba még nem jelölt túlkoros játékosokat. Mint ismert, az olimpián a nemzeti csapatokban 23 éven aluli játékosok szerepelhetnek, azonban három túlkoros játékos nevezése engedélyezett. De mivel az olimpiai focitorna nem számít hivatalos FIFA versenysorozatnak, így a klubcsapatoknak nem kötelességük elengedni a játékosaikat, így eshetett meg az, hogy bár Kylian Mbappé nagyon szeretett volna játszani a francia csapatban, de a Real Madrid nem adott neki erre engedélyt. 

Martínez vb-döntős bravúrját Buenos Airesben meg is örökítették egy falfestményen
Fotó: AFP/Maic Bruera

Az argentin túlkorosokról egyelőre csak annyit tudni, hogy az angol bajnok Manchester City elengedné az olimpiára a 24 éves Julián Álvarezt, de Martínez szereplésére egyelőre kevés az esély.

Az Aston Villa ugyanis a negyedik helyen végzett a Premier League-ben, ezzel pedig kiharcolta a Bajnokok Ligája-szereplést, ami azt jelenti a birminghami csapatnak rendkívül sűrű szezonja lesz. 

Ráadásul a klub két francia válogatott játékosa, Lucas Digne és Moussa Diaby is szeretett volna részt venni az olimpián, azonban az Aston Villa nekik sem engedélyezte a szereplést, ezek után bombameglepetés lenne, ha Martínezt elengednék Párizsba. 

A Copa Américára készülő argentin válogatott június 9-én Ecuadorral és június 14-én Guatemalával játszik felkészülési mérkőzést, június 21-én pedig Kanada ellen kezdi meg a szereplését a Copa Américán.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről