Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A holland bíró, Danny Makkelie nevét egy darabig biztosan nem fogjuk elfelejteni Magyarországon. Amit a holland bíró a magyar-német Eb-meccsen művelt, arra nem nagyon vannak szavak. Mi mégis megpróbáljuk most megmutatni a világ egyik legellentmondásosabb bírójának furcsa ítéleteit és megrajzolni a róla kialakult cseppet sem vidám képet.

Még tartott a stuttgarti Németország-Magyarország (végeredmény 2-0) Eb-mérkőzés, amikor egy holland újságban azt írták le, hogy 

a meccset vezető holland bíró, Danny Makkelie szégyenteljes teljesítményt nyújt.

A holland Danny Makkelie botrányosan vezette a magyar-német meccset
Fotó: AFP 

Megismételjük még egyszer: egy holland újságban egy holland bíróról szólt az írás és egy olyan meccsről, amely semmilyen szinten nem érintette a holland labdarúgó-válogatottat. Mert a stuttgarti stadionban a magyarok és a németek gyűrték egymást.

Ám ebben a történetben nem ez a legszebb. 

Hanem az, hogy amikor az UEFA bíróküldő bizottsága két nappal a meccs előtt bejelentette a holland játékvezető küldését, a németek kezdtek el őrjöngeni. 

Hogy mi bajuk volt a németeknek? Csak az, hogy Makkelie vezette a 2021-es Európa-bajnokságon a vesztes nyolcaddöntőjüket Anglia ellen és a 2022-es katari vb-n is megkapták őt a spanyolok elleni 1-1-re végződött meccsen, ami gyakorlatilag a német csapat kiesését jelentette a világbajnokságról.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Gündogan ellökte Willi Orbánt - a holland bíró nem fújt semmit
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A német sajtóban a meccs előtt a Dortmund 2023 tavaszi BL-kiesését is megemlítették a Chelsea elleni nyolcaddöntőben. Akkor a németországi 1-0 után Londonban 2-0-val fordított az angol sztárklub, mire Matthias Sammer keresetlen szavakkal értékelte Makkelie ténykedését: 

A tizenegyes és a megismétlése: ez egy igazi botrány! Makkelie egy nagyon, nagyon arrogáns ember

- dühöngött a Dortmund tanácsadója. 

Most egy ideig legyenek csendben a németek, mert azt a gusztustalan bíráskodást, amit a holland a német-magyar meccsen elővezetett, nem lehet csupán a hazai pálya előnyével, ezzel az elkoptatott, háromszavas közhellyel magyarázni. Mert az minden egyes nagy tornán megfigyelhető, hogy a hazai csapat megkapja azt a segítséget, amely miatt még nem lóg ki a lóláb, csak az a baj, hogy most nagyon kilógott.

A németek számára klubszinten már többször közellenséggé vált a holland játékvezető: a tavalyi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján a Borussia Dortmundot, a 2020-as BL-elődöntőben az RB Leipziget sújtották az ítéletei – utóbbi találkozón a lipcseiek kispadján a jelenlegi német szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann ült. 

A legutóbbi Eb-n a 2020-as Európa-liga-döntőt vezető Makkelie 2021-ben az Eb-n összesen négy meccset kapott, az angol-dán elődöntő hosszabbításában pedig hatalmas botrányt váltott ki a Raheem Sterling elesése miatt befújt büntetője (többek között azért is, mert akkor éppen két labda volt a pályán), amely következtében végül Anglia jutott döntőbe. A katari-vb-n pedig a spanyol-német mellett még egy csoportmeccset vezetett: Argentína és Lengyelország mérkőzésén egy erősen vitatható büntetőt befújt Lionel Messiék javára. 

Továbbá a 2022-es Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő során is akadt egy botránya: miután a Paris Saint-Germain elveszítette a Real Madrid elleni párharcot, a párizsiak elnöke úgy reagált, hogy Makkeliét "meg akarja ölni".

Euro 2024: Germany - Hungary
Ilkay Gündogan, Deniz Undav és Danny Makkelie Stuttgartban
Fotó: dpa 

A meccs utáni első nyilatkozatokban a magyar játékosok és Marco Rossi szövetségi kapitány is foglalkozott a bíróval. Rossi tisztességtelennek nevezte a ténykedését, Gulácsi Péter azt mondta, hogy ilyen esetet még nem látott, Szoboszlai Dominik pedig úgy gondolta, jobban jár, ha semmit sem mond a holland ténykedéséről.

Magam ezeken a hasábokon sokszor megírtam már, mennyire káros az, hogy a FIFA és az UEFA - miközben szinte korlátlan hatalommal ruházza fel a bírókat - a végtelenségig és elvtelenül védi a játékvezetőket, egy-egy vitatott és véleményes esetnél pedig úgy tesz, mintha semmi sem történt volna. A szaksajtó és a közvélemény csak abból szerez tudomást, hogy egy-egy bíró tényleg elrontott valamit, ha az illetőt a torna közepén hazaküldik vagy jegelik, azaz eltüntetik.

A német sportsajtó vagy hallgatott az első gól előtti esetről vagy nagy bölcsességekkel próbálta elkenni a történteket.

Az egyik újságíró szerint Gündogan és Willi Orban párbaja a megengedett határon belül lökte el a magyar védőt. Ízlelgessük a kifejezést: a megengedett határon belül. Persze, mit írnának mást? Sokkal érdekesebb, amit az egyik főszereplő, Gündogan mondott: A Barcelona középpályása, aki korábban a Manchester City futballistája volt, így reagált a vitatott, Orbán elleni esetre: 

Meglepődtem, hogy Orbán és a magyar csapat annyira dühösek voltak. Nem tudom, hogy nézett ki tévén a szituáció, de hét évig játszottam a Premier League-ben, és ha ott egy ilyet lefújnak, mindenki fetrengene a földön a röhögéstől. Elégedett vagyok, hogy a bíró nem fújt szabálytalanságot.

 

Euro 2024: Germany - Hungary
Ilkay Gündogan szerint röhejes az, amit a magyarok a bíróval kapcsolatban reklamálnak
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ismerve az UEFA döntéshozóit: Danny Makkelie nem fog idő előtt hazamenni. Sőt, hazája egyik lapja a magyar-német meccs utáni cikkében már arról álmodozik, hogy biztosan kaphat még meccset az Eb-n, mert az eddigi bíráskodás meglehetősen gyenge volt a tornán, miközben

 Danny Makkelie a világ legjobb bírója. 

Nekik legyen mondva.
 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről