Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Élő:
Vágólapra másolva!
Jose Mourinho kizártnak tartja, hogy a címvédő olasz labdarúgó-válogatott nyerje a pénteken kezdődő németországi Európa-bajnokságot.

A nagy tornák előtti szokásos elemzések alapján az előző Eb-n is döntős Angliát tartják a legesélyesebbnek a végső sikerre, ami némiképp érdekes, ugyanis az angolok még soha nem nyertek Eb-t, trófeát is utolsójára 58 éve. Gareth Southgate csapata mögött szintén favoritnak számítanak a franciák, a házigazda és egyben csoportellenfeleink, a németek, valamint a spanyolok és a portugálok. 

Jose Mourinho holds a press conference after appointed as Fenerbahce's head coach in Istanbul
Mourinho szerint kicsi az esély az olaszok címvédésére
Fotó: Anadolu via AFP

Érdekesség, hogy az olaszok címvédésére csupán öt százalék esélyt ad az Opta szuperszámítógépe, amely a magyarok esélyeit is megjósolta. Az olasz csapatnak az előző kontinenstornán 9 százalék esélyt jósoltak, akkor végül egészen a döntőig meneteltek és a hazai pályán játszó angolokat tizenegyespárbajban legyőzve elhódították a trófeát.

A török Fenerbahce vezetőedzőjének nemrég kinevezett José Mourinho is azoknak a táborát erősíti, akiket nem nyűgözött le az olasz válogatott, amelynek jelentősen megváltozott a kerete a legutóbbi Európa-bajnokság óta.

Meg vagyok győződve arról, hogy sokan vélekednek még úgy az esélyekről, ahogy én. Portugália, Anglia, Franciaország a favorit, majd Németország és Spanyolország. De hogy Olaszország Európa-bajnok lesz? Ezt nehezen tudom elképzelni”

 – kezdte a portugál mester, aki meg is indokolta a véleményét.

"Miért nem tudja Olaszország megvédeni a címét az Európa-bajnokságon? Szerintem nincs elég tehetséges játékosuk ahhoz, hogy megnyerjék a tornát. A legutóbbit megnyerték, de azóta sokat változott a keretük, szóval nem hinném, hogy képesek lennének újra Eb-t nyerni" – nyilatkozta Mourinho az RTP Sportnak.

A 2021-es Eb megnyerése óta alaposan megváltozott az olaszok kerete, olyan kulcsjátékosok vonultak vissza, mint Giorgio Chiellini, vagy épp Leonardo Bonucci, de Marco Verratti és Ciro Immobile is kimaradt az utazó keretből.

Euro-2024: match de préparation entre l'Italie et la Bosnie-Herzégovine
A címvédő olasz fociválogatott egygólos győzelmet aratott a Bosznia-Hercegovina elleni felkészülési meccsen
Fotó: AFP

Az olasz válogatott nem tudott kijutni a katari vb-re, majd az Eb-selejtezősorozatban is küszködött, és csak az utolsó fordulóban tudta kiharcolni a kijutást egy Ukrajna elleni gól nélküli döntetlennel. Luciano Spalletti együttese ráadásul nehéz csoportba került, ahol sorrendben az albánokkal (június 15., Dortmund), a spanyolokkal (június 20., Gelsenkirchen), majd a vb-bronzérmes horvátokkal (június 24., Lipcse) találkoznak.

Mourinho szerint soha nem volt ilyen erős kerete Portugáliának

A portugál mester szerint a címvédő olaszok nem fognak messzire jutni a nyári kontinenstornán, azonban úgy véli, hazája válogatottja képes lehet megnyerni az Európa-bajnokságot. 

Nem akarok tiszteletlen lenni a korábbi generációkkal szemben, de a keret mélységét és minőségét tekintve szerintem a mostani a valaha volt legjobb csapata Portugáliának. Képesek lehetnek megnyeri az Európa-bajnokságot"

 – mondta Mourinho.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről