Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Az angol válogatott várakozásokon alul teljesít, annak ellenére, hogy két meccs után is veretlen. A szerbek elleni 1-0-s siker után a dánok elleni 1-1-es döntetlent követően máris a vészharangokat kongatják a szigetországban, ahol már az Európa-bajnokság előtt is sokan nem voltak kibékülve Gareth Southgate munkájával.

Gareth Southgate hiába vezette három évvel ezelőtt Európa-bajnoki döntőig az angol csapatot, még sincs töretlen bizalom az irányába. Angliában mindig kritikusak az edzőkkel, így nem csoda, hogy ezúttal is megtalálták a szakembert, de hangsúlyozzuk, hogy most nem a szurkolók véleményét közöljük, hanem a BBC szakértőinek meglátásait.

A BBC Southgate elemzésében kitér arra, hogy zsinórban harmadik világeseményén játszik döntetlent a csapat a második csoportmeccsén. Így volt ez három éve a skótok ellen és a 2022-es világbajnokságon az Egyesült Államok ellen is.

„Nem tudom, hogy valaki szólt-e a játékosoknak, hogy így játszanak.

 Letargikusak voltak, több energiát és agresszivitást várok. Mindig a letámadásról beszélünk és erre alkalmasak is lennének a játékosaink” – mondta a csatorna szakértője, a korábbi angol válogatott Micah Richards, de többen sem értik, hogy a folyamatosan letámadó Manchester City vagy Liverpool játékosaival miért áll vissza a válogatott.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Denmark v England
Gareth Southgate talán jobban jár, ha haza se megy, ha nem nyerik meg az Eb-t az angolok
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

„Sokkal nagyobb intenzitással kell letámadni, túlságosan passzívak a játékosok. Jól helyezkednek a pályán, de nincs intenzitás, akkor pedig könnyen átjátszanak. A csapat egyensúlya nem engedi, hogy a játékosok olyan szinten focizzanak, mint a klubjaikban. Phil Foden nem a posztján focizik, talán Jude Bellingham is jobb lenne a 8-as helyén. Jelenleg senki nem tudja, mikor kell megindulnia, ki, mikor, hova megy, nem érzik a távolságokat egymás között. Ha nincs rendben a taktika, akkor pillanatok alatt elveszhetsz” – mondta Rio Ferdinand.

Southgate-et a meccs után megkérdezték, szándékosan állt-e vissza a csapata a vezetés tudatában, de nemmel válaszolt, de szerinte is jobban kell játszaniuk, többet kell birtokolniuk a labdát.

Trent Alexander-Arnold középpályán szerepeltetését is sokan kritizálják, a szerbek és a dánok ellen is korán lecserélte őt Southgate, a szakértők pedig már arról tanakodnak, nem lenne-e jobb a Liverpool játékosát balhátvédként játszatni, ahol jelenleg Kieran Trippier szenved.

Rio Ferdinand szerint Declan Rice a 6-os, Jude Bellingham a 8-as, Phil Foden a szabad, 10-es poszton tudna a legjobban teljesíteni, de sok kritikát kapott az angol gólrekorder, Harry Kane is, akinek a helyén a csereként beállt Watkins jobban mozgott, annak ellenére, hogy Kane gólt is szerzett Dánia ellen.

Ferdinand szerint Harry Kane olyan, mint a portugáloknak Cristiano Ronaldo, aki a letámadásban nem az igazi, de a góljai miatt nem lehet kihagyni. Ferdinand szerint Kane a kapu előtt olyan, mint a mágnes, ezt bizonyította a dánok elleni gólja is, de az összjátékban nem az igazi.

Gary Lineker szerint Kane-től többet kellene elvárnia az edzőnek, a gólok mellett azt is, hogy helyet csináljon a többieknek. Aan Shearer szerint Kane saját magára emlékezteti, amikor már idősebb volt, és képtelen volt a védők mögé befutni.

„Olyan játékosok kellenek köré, akik helyet csinálnak, mozognak, ezért kellene Anthony Gordon a csapatba, ugyanis Foden most éppen a helyet veszi el Kane elől” – mondta a Newcastle legendája.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről