Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság előtt a magyar futball egyik legnagyobb legendája nyilatkozott az Origo Sportnak. Az olimpiai bajnok Dunai Antal beszélt a magyar fociválogatott esélyeiről, de elmondta a véleményét a hazai labdarúgás állapotáról is, összehasonlítva azzal a korszakkal, amelyben ő maga minden idők egyik legeredményesebb csatárává vált.

Olimpiai arany- és ezüstérmes, Európa-bajnoki negyedik helyezett, hétszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Népköztársasági Kupa-győztes, háromszoros NB I-es gólkirály, Ezüst- és Bronzcipős, Vásárvárosok Kupája-döntős, az Újpesti Dózsa örökös bajnoka, a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíjasa. Dunai Antal márciusban ünnepelte a 81. születésnapját, de máig élénken emlékszik a páratlan játékospályafutása legfontosabb pillanataira, és össze is tudja hasonlítani azokat a modern magyar futballal.

Dunai Antal
Dunai Antal szerint ma is vannak fiatal tehetségek, de a többségének a szorgalma nem akkora, mint az ő karrierjében
Fotó: MTI/Nagy Lajos

„Még utánpótláskoromban a Bajai Bácska Posztó SE csapatában futballoztam, és ahhoz, hogy gyorsabb legyek, külön atlétikaedzőhöz kezdtem járni. Rengeteget gyakoroltam és edzettem, sokszor még a bajnokik napján, délelőtt is gyakoroltam a sprinteket: szöges cipőben 50-szer futottam 30 métereket, folyamatosan 4 másodperc alatt. Ez a módszer később is megmaradt, amikor már a Pécsi Dózsa és az Újpesti Dózsa játékosa lettem, és 

nem voltam egyedül, aki a meccsnap délelőttjén ilyen erőnléti edzéseket végzett. Manapság ez már szinte elképzelhetetlen 

– mondta az Origo Sportnak a 31-szeres magyar válogatott Dunai Antal. – A hatvanas években szinte mindenki Nyugat-Európába vágyott, de mivel oda nem mehetett, így a Ferencváros volt sokak álma. Én is szerettem volna ott játszani, az is motivált benne, hogy Pécsett Albert Flórián testvérével is együtt játszottam, de végül az Újpesti Dózsa csapatába kerültem."

A sportsajtóban Dunai II Antal néven ismertté vált legenda 1964-ben igazolt Újpestre, és akkor már olimpiai válogatottnak is mondhatta magát, hiszen szerepet játszott a csapat kvótaszerzésében. A tokiói olimpián aranyérmet szerző válogatottban ugyan nem jutott szóhoz, de négy évvel később az ő vezérletével védte meg a címét a magyar csapat Mexikóvárosban, majd a müncheni olimpián ezüstérmes (és abban az évben Eb-negyedik) együttesben is főszereplő volt. 1972 óta egyetlen olimpián volt ott a magyar válogatott: 1996-ban éppen Dunai Antal volt a szövetségi kapitány. Mint elmondta, nagy szívfájdalma, hogy azóta sem volt képes kvótaszerzésre Magyarország.

„Van ugyan egy-két tehetséges fiatal, de ennél sokkal több kellene, és nem csupán egy-két, de az összes posztra. Régen nemzetközi szintű játékosok tucatszámra voltak, ha csak az újpesti támadókat vesszük, csapattársam volt Bene Ferenc, Fazekas László, Göröcs János, Törőcsik András és Zámbó Sándor is, akikkel együtt folyamatosan lőttük a gólokat. Rengetegen irigykedtek is ránk, és nem gondolom, hogy azért tudtam 36, majd 31 találattal gólkirály, ezzel Európában Ezüst- és Bronzcipős lenni, mert gyengébbek voltak a védelmek. A minőség ugyanis akkor (is) megvolt. A tehetség mellett ugyanis a rengeteg munkára, szorgalomra is szükség van, minden téren. 

Megdöbbenve szoktam hallgatni, amikor valaki olyan magyarázatot ad egy-egy gyenge teljesítményre, hogy »mentálisan« nem volt rendben. Mégis, hogy történhet ilyen egy profi focistával?!"

Dunai Antal
Dunai Antal, Bene Ferenc szobrának felavatásán az újpesti Szusza Ferenc Stadionban 2017. november 22-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Dunai Antalt már a harmincas éveiben Kubala László próbálta Barcelonába hívni, ám Dunait nem engedték külföldre, így Magyarországon maradt. Így Debrecenbe került, majd vissza Budapestre, de egyre kevesebb lehetőséghez jutott. Végül 1981-ben légiósnak tudott állni, miután egy ausztriai teremfocitorna után a másodosztályú Simmering vezetőjének ajánlatát elfogadhatta – hogy aztán 38 évesen abszolút tudja tartani a húszéves osztrák játékosok tempóját. Végül Dunai Antal itt fejezte be a játékospályafutását, amely során 31 alkalommal szerepelt a válogatottban, noha elmondása szerint ha nem Pécsett kezdte volna a profi pályafutását, vagy ha nem abban a korszakban játszott volna, akkor ez a szám akár kétszer ekkora is lehetett volna.

Dunai Antal edzőként is sikeres volt

Már a karrierje végén is elkezdett foglalkozni az Újpesti Dózsa utánpótláskorú játékosaival, a visszavonulását követően viszont megadott neki az a lehetőség, ami játékosként nem: Kubala hívására Spanyolországba szerződhetett. Ott aztán a Xerez CD csapatát rögtön feljuttatta a másodosztályba – amely után örömükben órákon keresztül a vállukon cipelték a csapatnál –, majd a Real Betist benntartotta az élvonalban, de a CD Castellón, majd egy rövid zalaegerszegi kitérő után az akkor élvonalbeli Real Murcia és a Levante UD vezetőedzője is volt. Az eredményes edzői éveinek pedig meg is volt az oka.

„Én olyan legendák edzősége alatt játszhattam, mint Baróti Lajos vagy Illovszky Rudolf, így megpróbáltam az ő stílusukat átvenni edzőként. 

Az edzéseken nem csak irányítottam a játékosokat, hanem magam mutattam be a cseleket, a helyezkedést, a taktikát. 

Sőt, a szakmai stáb többi tagja is sokszor részt vett az edzéseken. Megtanítottam a játékosoknak, hogy olykor improvizálni is kell, meg kell lepni az ellenfelet akár egy-egy váratlan csellel, sarkazással a tizenhatoson belül. Emiatt persze meg is tanultam spanyolul, és a helyi újságírók is tiszteltek ezért: 

egy-egy találkozó után néha hosszabb ideig kérdezgettek, mint amilyen sokáig maga a meccs tartott. 

De én örültem ennek, mert legalább érdeklődést mutattak felém, foglalkoztak velem. Sőt, később többször is visszahívtak Spanyolországból, és nemcsak a kispadra, hanem egy-egy mérkőzés VIP-páholyába, és még Lionel Messivel is összehoztak egy találkozót, amely során egy aláírt mezt is adott nekem."

Dunai Antal
Dunai Antal (k), miután tavaly októberben átvette a Jean Borotra életműdíj diploma fokozatát Fábián Lászlótól, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárától (b) és Kamuti Jenőtől, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívótól, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökétől
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Dunai Antal a Levante kispadjáról ismét hazatért, és előbb a Veszprém, majd a Debrecen edzője lett, de volt szövetségi kapitánya a magyar olimpiai válogatottnak, amelyet kivezetett Atlantába. Az új évszázadban újabb megbizatást már nem igazán kapott, noha egy ideig segítette az utánpótlás-válogatott felkészítését, ezt leszámítva inkább más területeken segítette a magyar futballt.

Dunai Antalt elszomorítja, hogy Újpestről meg sem keresték

Habár immáron évtizedek óta nem edzősködött, Dunai Antal szerint, ha bíznának benne, még képes lenne még segíteni egyes csapatokat. Köztük az Újpestet, amelyet a legutóbbi szezonban a kiesés fenyegette az NB I-ből: Nebojsa Vignjevics, majd Mészöly Géza irányításával a 10. lett a magyar bajnokság 2023-24-es idényében.

„Azt nem állítom, hogy az edzősködést elvállalnám, de szerintem 

tanácsadói szerepben, vagy a fiatal tehetségek felfedezésében még tudnék a klub hasznára lenni. Ám sajnos nem keresett meg onnan senki. 

Pedig biztos vagyok benne, hogy az akadémián sok-sok olyan gyermek van, aki a megfelelő odafigyeléssel felkerülhetne az első csapatba. És akkor nem kellene egy Újpest-Fradi derbit úgy nézni, hogy alig néhány magyar játékos szerepel a két csapatban."

Dunai Antal szerint a német válogatott akár az Eb-t is megnyerheti

A lakásában egy saját kis múzeummal, tele vitrinekkel, emlékekkel és könyvekkel rendelkező Dunai Antal a mai napig szorgalmasan próbálja egészséges állapotban tartani magát, naponta edz fekvőtámaszozás, felülés és gumikötelezés formájában. Dunait természetesen a nyári Európa-bajnokságról is kérdeztük: a magyar focilegenda elmondta, hogy nagyon szurkol majd a válogatottnak a képernyők előtt, és szerinte a közelmúltban mutatott jó játékkal, és a lelkes közönség támogatásával 

meglehet a csoportból való továbbjutás Marco Rossi csapata számára. 

A keretről kijelentette, hogy nyilvánvalóan jobb lenne, ha lenne még néhány, olyan magas szinten és olyan híres csapatban játszó focista, mint Szoboszlai Dominik (Liverpool), de így is egy erős csapat állt össze az utóbbi időszakban. Dunai Antal hozzátette, szerinte a németek elleni mérkőzés lesz a legnehezebb, és szerinte a házigazda akár a teljes Európa-bajnokságot is megnyerheti.

A 17. Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg Németországban, a magyar válogatott a házigazdákkal is egy csoportban szerepel. Marco Rossi együttese a csoportkörben június 15-én 15 órától Svájc, június 19-én 18 órától Németország, június 23-án 21 órától pedig Skócia ellen mérkőzik meg – a svájciak ellen Kölnben, a házigazdák és a skótok ellen Stuttgartban.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről