Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott kedden este 2-1-es vereséget szenvedett Írország ellen a dublini Aviva Stadionban, így Marco Rossi szövetségi kapitány együttese hiába játszott nagy fölényben, az írek liverpooli kapusa bravúrjainak is köszönhetően megszakadt a magyar csapat 14 meccses veretlenségi sorozata.

A hajrájára fordult a magyar fociválogatott Európa-bajnoki felkészülése, kedden már az utolsó előtti mérkőzésre került sor a kontinenstorna előtt. Dublinban a Eb-ről lemaradó Írország volt az ellenfél, amellyel a magyar válogatott a legutóbbi Eb-felkészülés során is összecsapott (akkor a Szusza Ferenc Stadionban 0-0-s döntetlennel zárult a meccs), és amely a márciusi két meccsén egy gólt sem tudott szerezni. Ezúttal a több hiányzót nélkülözni kénytelen Marco Rossi a Gulácsi – Lang, Orbán, Dárdai – Nego, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. kezdőtizenegynek szavazott bizalmat, az ír válogatottnál pedig a pályán kezdett a magyar származású Sammie Szmodics is, aki az angol másodosztály gólkirálya lett a nemrég befejezett szezonban.

Írország Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzés, magyar fociválogatott, magyar válogatott, kezdőcsapat
A magyar válogatott kezdőcsapata az Írország - Magyarország Eb-felkészülési labdarúgó-mérkőzés előtt a dublini Aviva Stadionban 2024. június 4-én. Elöl Willi Orbán, Dárdai Márton, Nagy Ádám, Sallai Roland és Kerkez Milos, hátul Schäfer András, Varga Barnabás, Loic Nego, Lang Ádám, Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik (b-j)
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott veszélyesebben kezdte az írek elleni meccset

Mintegy félezer magyar és több tízezer ír szurkoló előtt kezdődött meg a mérkőzés az Aviva Stadionban, ahol szűk két hete az Atalanta-Leverkusen Európa-liga-döntőt is rendezték. Már a 2. percben sor került az első magyar helyzetre: Sallai Roland jobb oldali beadása után Nego Loicról a liverpooli Caoimhín Kelleher kezébe szállt a labda. A folytatásban is inkább az ír térfélen volt a labda, de újabb veszélyes lehetőségre a 13. percig kellett várni, amikor ismét Nego próbálkozott, ám ezúttal a 14 méterről leadott lövése elkerülte a bal felső sarkot. Sallai beadásánál és Schäfer megindulásánál is fel-fel hördült a közönség, de végül nem volt dolga a hazai kapusnak. A 29. percben viszont ismét megtornáztatta a magyar válogatott Kellehert: Szoboszlai passza után Kerkez lőtt balról, nagy erővel, de az írek játékosa szögletre ütötte a labdát. 

A meccs harmadánál 4:0 volt a kapura lövési arány, 61:39 pedig a labdabirtoklási arány Marco Rossi együttese számára.

Az első félidő hajrájához érve aztán az írek egy-egy indítással már próbálkoztak, mégis teljesen váratlanul, egy Varga-lehetőséget követő kontrából szereztek vezetést: William Smallbone jobb oldali beadása után Willi Orbán és Gulácsi Péter nem értette meg egymást, így Adam Idah 5 méterről a kapuba fejelt (1-0). Ez volt Írország kísérlete a meccsen, és az első gólja 2024-ben.

A magyar válogatott azonban egyáltalán nem tört össze, és nagyon hamar egyenlíteni tudott: Szoboszlai beadásába Orbán csúsztatott bele fejjel, a hosszú oldalon pedig érkezett Lang Ádám, és közelről a kapuba lőtt (1-1, videó ITT).

A játékrész utolsó perceiben újabb helyzet egyik kapu előtt sem adódott, így döntetlen állásnál vonultak szünetre a csapatok.

Írország-Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzés
Lang Ádám (b) hamar egyenlített az Írország elleni mérkőzésen
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második félidőben is nagy fölényben voltak Szoboszlaiék, de a végén jött az ír gól

A szünetben mindkét csapat kettőt cserélt, Marco Rossi Nego Loic helyett Botka Endrét, Gulácsi Péter helyett pedig Dibusz Dénest állította be, utóbbival elbizonytalanítva azokat, akik már biztosra vették, hogy ki lesz a magyar válogatott kezdőkapusa az Európa-bajnokságon. A második játékrész elején is az ír kapu előtt folyt a játék, Schäfer és Sallai lövésénél is bravúrral kellett védenie Kellehernek. A 62. percben ismét változtatott mindkét szövetségi kapitány, magyar oldalon Varga Barnabást Kleinheisler László váltotta, majd a félidő második felébe lépve Kerkez Milos, Schäfer András és Lang Ádám helyére Nagy Zsolt, Styles Callum és Balogh Botond állt be. A két eseménysor között a kapuk nem forogtak veszélyben, ellenben 

Szoboszlai Dominik és Seamus Coleman vitája paprikásra sikerült – mindkét csapatkapitány sárga lapot kapott. 

Az írek továbbra sem tudtak kiszabadulni a magyar nyomás alól, de amikor épp nem Kelleher védett, akkor a védelem tisztázott, elkerülte a kaput a labda, vagy el sem jutott odáig.

Írország-Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzés
Szoboszlai Dominik (k) és az ír Seamus Coleman vitája az Írország - Magyarország mérkőzésen
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az írek a második félidőben először a 81. percben jutottak el a magyar tizenhatosig, de Dibusz Dénesnek ekkor sem akadt dolga, és a házigazda játékosai inkább szabálytalanságok elkövetésével töltötték el ezt az időszakot. Azt viszont elérték, hogy újabb magyar gól már ne szülessen, a hosszabbításban egy ír viszont még született. Egy magyar szögletnél mindenki előrement, az ír válogatott pedig emiatt úgy tudott kontrát vezetni, hogy ketten vezették rá Dibuszra a labdát: Troy Parrott lövésébe pedig ugyan beleért a magyar kapus, róla a kapuba perdült a labda.

A magyar labdarúgó-válogatott 14 meccses veretlenségi sorozata így a 2-1-es vereséggel megszakadt, de az egyértelmű, hogy jobb most vereséget szenvedni és abból tanulni, mint az Eb-n. A magyar csapat legközelebb Debrecenben, június 8-án 18 órától lép pályára Izrael ellen, szintén felkészülési mérkőzésen. A 17. Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg Németországban, a magyar válogatott a házigazdákkal is egy csoportban szerepel. Marco Rossi együttese a csoportkörben június 15-én 15 órától Svájc, június 19-én 18 órától Németország, június 23-án 21 órától pedig Skócia ellen mérkőzik meg – a svájciak ellen Kölnben, a házigazdák és a skótok ellen Stuttgartban. 

Felkészülési mérkőzés, eredmény:

Írország – Magyarország 2-1 (1-1)
Dublin, Aviva Stadion, 29 424 néző, v.: Luis Godinho (portugál)
gólszerzők: Idah (36.), Parrott (92.), illetve Lang (40.)
sárga lap: Coleman (65.), Scales (78.), Szmodics (85.), illetve Szoboszlai (65.), Styles (90.)

Írország:
Kelleher - Coleman, Duffy (Scales, a szünetben), O'Shea - Doherty (O'Brien, a szünetben), Cullen (Knight, 79.), Smallbone, Brady (O'Dowda, 62.) - Azaz (Parrott, 62.), Idah (Obafemi, 71.), Szmodics

Magyarország:
Gulácsi (Dibusz, a szünetben) - Lang (Balogh, 73.), Orbán, Dárdai - Nego (Botka, a szünetben), Schäfer (Styles, 71.), Nagy Á., Kerkez (Nagy Zs., 71.) - Sallai, Szoboszlai - Varga B. (Kleinheisler, 61.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről