Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Őrületesen izgalmas nap vár a magyar labdarúgó-válogatottra, pedig pályára sem lép az Európa-bajnokságon. Bár az angolok nem segítettek bennünket a továbbjutásban, van még remény, ráadásul az egyik csoportban, ha bejön a papírforma, Marco Rossi csapata ott lesz a legjobb 16 között.

Mivel kedden este Anglia nem tudta legyőzni Szlovéniát, a magyar labdarúgó-válogatott nem tudott előrelépni a harmadik helyezettek alkotta speciális táblázaton. Ám még mindig él a remény a legjobb 16 közé jutásra. 

20240623__MI_098
Döbbenetes izgalmak várnak még a magyar válogatottra
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet/Magyar Nemzet

Nézzük akkor a tényeket.

Magyarország továbbjut a legjobb a 16 közé, ha

- Grúzia és Csehország sem nyer VAGY
- Csehország nem nyer, miközben a portugál-grúz meccs döntetlen lesz VAGY
- Grúzia nem nyer, Csehország pedig minimum 3 góllal nyer Törökország ellen VAGY
- az E csoport harmadikja 3 ponttal, és -4-es vagy annál rosszabb gólkülönbséggel zár. Ez a legkönnyebben akkor valósul meg, ha a belgák két góllal megverik az ukránokat és a románok - bármilyen különbséggel - legyőzik a szlovákokat.

Törökország - Portugália, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo és a portugál válogatott győzze le Grúziát!
Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP / ANDRZEJ IWANCZUK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Nézzük akkor most mindezt részletesen. Kezdjük az F-csoport elemzésével.

Az F-csoport párosítása: Csehország-Törökország és Grúzia-Portugália.

A portugálok az első két meccsüket megnyerték, 6 ponttal állnak a csoport első helyén és biztosan a legjobb 16 közé jutottak. Utolsó ellenfelük a grúz csapat lesz, mivel a grúzok a csoport utolsó helyén állnak 1 ponttal, a papírforma a portugál csapat mellett szól. A kérdés persze az, hogy a portugál csapat szövetségi kapitánya milyen összeállítású együttest küld fel a pályára. A spanyolok például Albánia ellen szinte a teljes csapatot lecserélték, az más kérdés, hogy ezzel együtt is nyertek 1-0-ra. 

Ugyanakkor a portugálok mindenre képesek.

A 2008-as Európa-bajnokságon két forduló után a csoport első helyén állva várták az egyik házigazda - Svájc - elleni mérkőzést. A portugálok akkori brazil szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari le is cserélte a teljes kezdőt, majd 2-0-ra kikapott a svájci csapattól. Ez a vereség semmit nem számított. Ja és 2004 óta ez volt az egyetlen olyan Eb-mérkőzés, amelyen Cristiano Ronaldo nem lépett pályára...

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Georgia v Czech Republic
A csehek is pályáznak még a továbbjutásra
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A mi szempontunkból a Törökország-Csehország mérkőzés ígérkezik sorsdöntőnek. A magyar válogatottnak az lenne az üdvös, ha a törökök valahogy legyűrnék a cseheket. Ezt azért nehéz megtippelni, mert a török csapat eddigi teljesítményét nem egyszerű elemezni. Az első meccsükön a grúzok ellen az Eb eddigi legjobb mérkőzésén 3-1-re nyertek, de aztán a portugál csapat simán elintézte őket 3-0-ra. A csehek formája sem jó. 

Ők csaknem kikaptak a grúzok elleni összecsapáson (1-1 lett a vége), egy olyan mérkőzésen, amelyen a végén a grúzoknak meccslabdájuk volt.

Csehország másik mérkőzésén Portugália verte meg őket 2-1-re. Az eddigieket figyelembe véve a török-cseh meccs tényleg nagyon éles lehet, s előre nehéz megmondani a végkimenetelt. A csehek az életben maradásért is küzdenek, egészen biztosan nem fogják feladni a meccsüket. Ugyanakkor a portugál-grúz meccs akár döntetlen is lehet, a lényeg, hogy a törökök mindenképp verjék meg a cseheket. (Arra, hogy a grúz csapat legyőzi a portugálokat, gondolni sem merünk.)

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Turkey v Portugal
A fehér mezes török csapatnak is le kellene győznie a cseheket, Ronaldóéknak meg a grúzokat
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az E-csoportban ennél kuszább a helyzet. 

Ott egy teljes körbeverés után mind a négy csapatnak - Romániának, Belgiumnak, Szlovákiának és Ukrajnának is - 3-3 pontja van.

Az utolsó fordulóban Románia-Szlovákia és Ukrajna-Belgium mérkőzéseket rendeznek.

Mivel ebben a csoportban mind a négy csapatnak 3 pontja van, magyar szempontból az lenne az üdvös, ha az itteni csoport harmadikja maradjon 3 pontos, de a gólkülönbsége legalább mínusz négy vagy annál rosszabb legyen. Az, hogy a románok mondjuk 4-0-ra legyőzzék Szlovákiát ugyan lehetséges, de látva ennek a négy csapatnak a formáját, most nehezen képzelhető el. Az már sokkal inkább, hogy a belgák két góllal megverik az ukránokat - ekkor egy román győzelem kell Szlovákia ellen. A bibi csak az, hogy már napok óta arról beszélnek, hogy 

a román és a szlovák csapatnak jó a döntetlen, 

mert ezzel mind a ketten továbbjutnak. A román sajtó az utóbbi napokban felháborodottan írt arról, hogy egész Európa az előre "megbeszélt" döntetlenről suttog. Erre számos jel utalt, a legerősebb az volt, hogy a különféle fogadási cégek az E-csoport második köre után azonnal csökkenteni kezdték a román-szlovák meccs döntetlenre vonatkozó oddsát.

Euro 2024: Germany - Hungary
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Nehéz percek várnak rá szerdán
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ez tehát a helyzet a magyarok szempontjából. Nincs más hátra, mint drukkolni a törököknek és a portugáloknak - minden áron.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről